Lidové noviny

Ve Francii nakupují „ve svém“

- MILAN ROKOS

PAŘÍŽ/PRAHA Představte si supermarke­t, který nemá zákazníky, šéfy ani zaměstnanc­e. Přesto tu ale lidé nakupují i pracují. Jsou totiž členy družstva, které obchod provozuje, podílejí se na jeho vedení, ale třeba i zametají podlahu nebo sedí u kasy. Družstevní supermarke­ty zažívají nyní boom ve Francii. V zemi jich jsou už asi dvě desítky a otevření dalších se chystá.

Dosud největším podnikem tohoto druhu je La Louve v Paříži, o který se zasloužili dva Američané – Tom Boothe a Brian Horihan. Koncept si přinesli z rodného New Yorku, kde už od roku 1973 nakupují lidé v brooklynsk­ém Park Slope Food Coop.

Právě o něm natočil Boothe do- kumentární film, jenž měl 2. listopadu premiéru po celé Francii. Ve stejném měsíci pak otevřel své brány La Louve, sídlící v 8. pařížském obvodu v Rue de Poissonnie­rs na ploše 1500 metrů čtverečníc­h. Supermarke­t už má na čtyři tisíce členů. Aby se uživil, měli by v něm podle odhadů utrácet asi 180 eur měsíčně (asi 5000 korun). Ve skutečnost­i utrácejí o tři desítky eur méně, družstvo ale na druhou stranu shromáždil­o více členů, než s kolika se počítalo.

V nových obchodech ušetří

Jak tedy koncept funguje? Členem družstva se může stát každý, kdo složí vstupní poplatek (ten se obvykle pohybuje od 50 do 100 eur) a zaváže se, že stráví tři hodiny měsíčně prací v supermarke­tu.

Za to v něm může nakupovat zboží od vybraných výrobců – obvykle lokálních, kteří produkují bio potraviny – za ceny o 20 až 40 procent nižší než jinde. Členové však rozhodují i o cenové politice, o řízení obchodu a také o dodavatelí­ch.

Kritici upozorňují na fakt, že výše zmíněné bio výrobky budou stále dražší než zboží bez ekologické značky v běžných super- marketech. To sice družstevní­ci přiznávají, zároveň ale argumentuj­í tím, že ceny poklesnou ještě více, pokud bude koncept úspěšný a přitáhne hodně lidí. Důležitá je v družstvu především účast žen, které na rozdíl od mužů více hledí na zdravé stravování a ekologicky šetrný způsob nakupování.

Družstevní supermarke­ty se nyní otevírají nebo připravují po celé Francii. Podle deníku Le Figaro fungují tyto projekty například v Bordeaux, Toulouse, Bayonne, Nantes nebo Marseille, ve fázi přípravy je pak supermarke­t v Lille na severu země.

Například v jihofranco­uzském Toulouse je projekt nazvaný La Chouette Coop zatím ve fázi experiment­u a členové družstva mohou odebírat jen ovoce a zeleninu. Od ledna by se ale měly postupně přidat uzeniny, sýry a drůbež. Na to je ale potřeba vstupní kapitál, který zakladatel­é družstva shánějí pomocí kampaně na získání peněz od veřejnosti. Cílem je otevření obchodu o tisíci metrech čtverečníc­h.

Už otevření sídla prý přineslo změny: „Otevření mělo obrovský dopad nejen na naši komunitu, ale i na obyvatele celé čtvrti,“ci-

je důležitá účast žen. Právě ony totiž více hledí na kvalitu potravin a častěji dávají přednost bio výrobkům od lokálních zemědělců.

toval server Actu Côté Toulouse koordináto­rku projektu Pascale Bourgeaise­auovou. Newyorský Park Slope Food Coop, z něhož si Francouzi berou příklad, se dokázal během 40 let existence rozrůst na 16 tisíc členů. I zdejší družstevní­ci tráví každý měsíc dvě až tři hodiny prací v supermarke­tu.

Politická angažovano­st

Družstvo se také proslavilo svou politickou angažovano­stí: v době, kdy vládl v JAR režim apartheidu, zakázalo výrobky z této země. Odmítlo také odebírat citrusy z Chile v době, kdy tam vládl pravicový diktátor Augusto Pinochet.

Na čas také ignorovalo výrobky koncernu Nestlé kvůli jeho kampani na dětskou výživu, která mělo nahradit kojení. Družstvo také bojkotoval­o Coca-Colu kvůli zaměstnane­cké politice této firmy a drancování přírodních zdrojů v rozvojovýc­h zemích. Před šesti lety pak svolalo členské hlasování o bojkotu výrobků z Izraele, ten ale nakonec odmítlo.

 ?? Zákazníci vybírají zboží v pařížském družstevní­m obchodě La Louve, který je největším svého druhu. Zákazníci tu nakupují především kvalitní lokální potraviny. FOTO REUTERS ?? Společný obchod.
Zákazníci vybírají zboží v pařížském družstevní­m obchodě La Louve, který je největším svého druhu. Zákazníci tu nakupují především kvalitní lokální potraviny. FOTO REUTERS Společný obchod.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia