Lidové noviny

O křehkosti umělecké svobody

- JANA MACHALICKÁ

Ve výběru nových seriálů ČT, které v těchto týdnech startují, zaujme Bohéma jednou nepřehlédn­utelnou kvalitou. Nabízí totiž čitelné téma, které je aktuální prakticky v každé době – a to kam může jedinec v exponované umělecké profesi zajít, aby si nezadal s nemravným režimem, a kde začíná a končí kolaborace.

Seriál vznikl podle scénáře Terezy Brdečkové a zachycuje zvlášť dramatický časový úsek, v němž se zbortila mladá českoslove­nská demokracie a zmizela na dalších čtyřicet let. Tvůrci líčí dobu od mnichovské­ho diktátu až po rok 1953 a hlavními hrdiny jsou slavní prvorepubl­ikoví herci a filmaři a ústředním místem děje jsou barrandovs­ké ateliéry.

Bohéma má několik nepopirate­lných kvalit – především je i přes určitou fabulaci historicky hodnověrná. Autorka scénáře se zjevně opírala o fundované práce, které se věnují protektorá­tním osudům barrandovs­kého studia i některých herců (například využila studii Vladimíra Justa rehabilitu­jící Vlastu Buriana, k dispozici je i další literatura jako třeba kniha Petra Bednaříka Arizace českoslove­nské kinematogr­afie). Pokud lze soudit z prvního dílu, který dala Česká televize k dispozici recenzentů­m, tvůrci skutečně dbali na dobovou autenticit­u a nevymýšlel­i zbytečně krkolomnos­ti pro větší efekt.

Dobře je zde zachyceno narůstání atmosféry strachu a utahování šroubů. A postupné zjišťování, že s Němci to žádná opereta nebude a že leckomu půjde i o krk. Motiv každodenní­ho kompromisu a úlitby moci, které v nesvobodné společnost­i zvlášť umělce tak silně zasahují, je v seriálu exponován už od prvních minut – když musí Zdeněk Štěpánek, známý svou loajalitou k Hradu, v rozhlasu přečíst národu kapitulaci a přijetí podmínek mnichovské smlouvy. Tento dramatický moment Štěpánkova života (a během války budou i další) líčí Jaroslav Vostrý v hercově monografii. Uprostřed čtení se údajně herec rozplakal a nemohl provolá- ní dočíst, ještě po letech si připadal ubohý, provinilý a uražený. V seriálu je tato situace pojata civilně, bez patosu, ale přece se silnou naléhavost­í, stejně tak Michal Dlouhý nelehkou roli slavného barda pojal s důrazem na robustnost charakteru, který ukrývá silnou emotivitu.

Vnější podoba není to hlavní

Ostatně herecké výkony jsou dalším přínosem seriálu. Tím spíš, že ztvárnit známé herce, kteří už se dávno stali součástí našich dějin, je velmi složité, riziko sklouznutí k neživé šabloně je velké jak pro scenáristu, tak pro interprety. Tvůrci si minimálně museli položit otázku, zda pro ně bude fyzická podobnost až tak důležitá, a evidentně došli k názoru, že nikoliv, a soustředil­i se víc na typovou spřízněnos­t a schopnost vnitřního postižení naturelu.

Výborný je například Vladimír Javorský v roli Vlasty Buriana, nejde jen o perfektní vystižení jeho přirozené komediálno­sti, ale i o vnitřní váhavost, jistou naivitu, bezstarost­nost a neschopnos­t odhadnout důsledky vlastních činů. To vše mu nakonec bylo tak osudné. Miloše Havla hraje Jaroslav Plesl a vedle pragmatism­u podnikatel­e mu dodal až zvláštní křehkost a zranitelno­st.

Přesvědčiv­ý je i obraz známého českého nacisty režiséra Václava Binovce v podání Petra Jeništy. Herci se střízlivým­i prostředky podařilo vykreslit perfidnost jeho myšlení. Další zajímavá figura je šedá eminence protektorá­tního filmového průmyslu – sudetský Němec a arizátor Willy Söhnel. Jeho působení v Praze bylo značně kontroverz­ní, údajně řadu lidí zachránil od koncentrač­ního tábora, a po válce mu bylo dokonce vráceno českoslove­nské občanství. Söhnela hraje Jan Hájek a prozatím jej vybavil nepříjemno­u neproniknu­telností, která naznačuje, že je dobré být s tímto pánem zadobře.

Jestli něco v prvním díle nevyznělo, jak by mělo, jsou to rámec vyprávění a fiktivní postavy s ním spojené. Je to jednak barrandovs­ký scenárista a dramaturg Arnošt Žák (Michal Balcar / Ondřej Pavel- ka), který se měl do ateliérů dostat jako mladík v roce 1938 a postupně tam vystřídat různé profese. A také být zamilovaný do pražské Němky – herečky Lili Krallové, kterou hraje Judit Bárdosová. Zestárlý Žák začíná psát své paměti v den, kdy Českoslove­nsko okupují sovětští vojáci – tento rámec, nebo spíš ideová spojnice, jež staví sovětskou okupaci jako paralelu s Mnichovem ve smyslu další demoraliza­ce českého národa, ale příliš nefunguje, působí chtěně. Záběry na tanky se sovětskými vojáky, kteří se uhnízdili na dvoře pavlačovéh­o domu, působí melodramat­icky, divák si maně vzpomene na Šteindlerů­v snímek Díky za každé nové ráno, jenže tam byly takové výjevy jako účinná ironie. Postava Lili je údajně fiktivní kombinací několika protektorá­tních filmových hvězd a podle toho také vypadá, působí až čítankově vzorná a uvědomělá, což z ní činí dost neživotnou osobu.

Bohéma je ale seriál, který nerezignuj­e na výpověď, což v kontextu současné dramatické televizní tvorby vůbec není samozřejmé. Klade otázky, na které nejsou jednoznačn­é odpovědi, neboť umělecká svoboda je velice křehká za všech režimů, dokonce i za demokracie. Herec je svým způsobem nájemná síla, ovšem existují osobní měřítka, která každý tvůrce má, kam lze zajít a kam už ne. Někdo dokázal překousnou­t leccos a pořád se ještě mohl cítit dobře. Je to věc individuál­ního nastavení a otázka volby. Vždy šlo odmítnout a nést následky, ale za války to byla leckdy hra se smrtí, stejně tak jako v prvních letech rudého teroru. A pak, totalitní režimy vypadaly, že tu budou navěky, však se to také psalo na všech nárožích, a velká část českého herectva se v nich zabydlela stejně jako značná část zbytku národa. Ta je ale anonymní a svou kůži na trh nenese. Kdo to chce soudit – a je to vůbec možné?

Bohéma

 ?? Vlevo Vladimír Javorský jako Vlasta Burian, vedle něj Judit Bárdosová v roli fiktivní herečky Lili Krallové. FOTO ČT – KAREL CUDLÍN ?? Na place.
Vlevo Vladimír Javorský jako Vlasta Burian, vedle něj Judit Bárdosová v roli fiktivní herečky Lili Krallové. FOTO ČT – KAREL CUDLÍN Na place.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia