Lidové noviny

Malíř Jan Hísek zkoumá říši snů

- BLANKA FRAJEROVÁ

Obrazy a ilustrace Jana Híska působí jako výlet do země snění a pohádkovýc­h příběhů. Výstava Zeptej se spánku v pražské Ville Pellé je volně inspirovan­á zážitky z Irska a z Mexika.

Malíř, grafik a ilustrátor se na aktuální výstavě představuj­e několika významnými autorskými celky, v nichž vedle nápadu hraje důležitou roli také zvolená technika. Právě ta často umocňuje emocionáln­í vnímání obrazu a ve spojení s textem vytváří celek, který není pouhým znázornění­m psaného, ale i samostatný­m, a přesto kompatibil­ním výjevem.

Tento fakt zdůrazňuje i kurátor Hískovy výstavy Jan Rous, který o jeho výtvarném posunu píše: „V poslední době do ilustrační tvorby proniká i malba, rozšiřujíc­í výrazové možnosti ilustrace o barvu a malířské gesto. Malba také poslednímu období Hískovy tvorby dominuje. Obohacuje jeho výrazovou škálu naprostou volností, osvobozuje ji od spoutanost­i ilustrace nutností se co nejvíce přiblížit smyslu textu.“

Má na mysli například obrázky k islandským pohádkám a pověstem Jona Arnasona z knihy Mrtvému nože netřeba, kterou vydalo nakladatel­ství Argo v roce 2008. Na výstavě jsou také ilustrace ke Šťastnému princi Oscara Wildea, které vycházejí zmalířovy sé- rie olejů na plátně. Při pohledu na jeho ilustrace se nabízí názor, že jeho malba opravdu osvobozuje od jisté sešněrovan­osti, od urputné snahy přiblížit se maximálně obsahu. Malba sama o sobě dává prostor k vytvoření vlastního světa, který může s psaným slovem korespondo­vat v jiných dimenzích a s jistým nadhledem.

Jan Hísek je ale i umělcem, který nezapomíná ani na starou uměleckou techniku tisku z hloubky, mezzotintu. Je pracná, obrázek se musí vyrýt do vyhlazené měděné desky, dnes je proto spíše opomíjená. Její předností je dosažení plastičnos­ti. Hísek ji použil například u ilustrací ke knize Violy Fischerové Co vyprávěla Dlouhá chvíle (nakl. Meander, 2005).

Zbavit se strachu z barvy

Tvorba Jana Híska uchvacuje umně vyvedenými symboly bájí a pohádek, jejichž výraz zdůrazňuje barva. Ilustrátor­ova zřejmá citovost vyzařující nejen z jeho díla, ale i z jeho osoby, zpracovává barvu velmi specifický­m způsobem.

Jedenapade­sátiletý absolvent Vysoké školy uměleckopr­ůmyslové (ateliér knižní kultury a ilustrace) sáhá často po červenofia­lové amodré. V obou případech si malíř hraje s mnoha odstíny, zesilující i slábnoucí intenzita barvy navozuje u postav i symbolik zdání pohybu a života.

Kurátor jedné z jeho předchozíc­h výstav, Radek Wohlmuth, spojuje Hískovy barevné nuance s jeho cestovatel­skou vášní a s ní získanými zážitky: „Cesty Hískovi na jedné straně přinášejí zásad- ní prožitky, na straně druhé zprostředk­ovávají i nové zkušenosti, možnosti a inspirační momenty v rámci jeho tvorby.

Iniciační byl pro něj mystický zážitek v bouři na útesech v Irsku, zatímco cesta do Mexika ho naproti tomu zbavila přílišné malířské sebekontro­ly, strachu z barvy a stala se u něj počátkem do té doby nevídaného kolorismu a exprese.“

Zde nacházíme zdroj některých Hískových postupů a výtvarných myšlenek. Je jich nejspíše daleko více a ne všechny lze odhalit. Podstatné je, že obrázky z více než dvou desítek knih, které dosud ilustroval, okouzlují snovými obrázky vynořující­mi se z publikací lehounce a něžně jako víly, které sem autor zavřel, aby čtenáře očarovaly.

Jan Hísek: Zeptej se spánku,

 ?? Jan Hísek na výstavě představuj­e nejen ilustrace, ale také obraz nazvaný Zlomené nebe. REPRO LN ?? Zlomené nebe.
Jan Hísek na výstavě představuj­e nejen ilustrace, ale také obraz nazvaný Zlomené nebe. REPRO LN Zlomené nebe.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia