Lidové noviny

Nebezpečné trio točilo živě a naostro

- ONDŘEJ BEZR

Dim Locator, kapela nazvaná podle písničky slavné postpunkov­é kapely Nicka Cavea The Birthday Party, je vlastně jedním z mnoha hudebních projektů jejích členů, kteří patří na hudební scéně mezi zkušené veterány.

Basista Dave Allen a bubeník Chris Hughes, oba Australané, dlouhá léta průběžně spolupracu­jí s krajany, žijícími stejně jako oni hlavně v Berlíně, například Hugem Racem nebo Mickem Har- veym. Brit Phil Shoenfelt má v Česku svůj hlavní projekt Southern Cross a působil (mj. s Hughesem) také ve skvělé kapele Fatal Shore. Všechna ta seskupení, včetně Dim Locator, mají nejednoho společného jmenovatel­e: kořeny v přímočarém rocku, v punkem poučeném přístupu, v temnějším, vlastně svým způsobem bluesovém výrazu a sklonu k psychedeli­ckým postupům. A příznačná je pro ně i jistá živelnost, jež se projevuje zejména v živém projevu. Na prvním dlouhohraj­ícím albu Dim Locator (doposud vydali jen jeden singl a EP) Six Miles Deep si právě jí užijeme dosyta.

Ačkoli členem kapely Dim Locator, jež vydala první album Six Miles Deep, není jediný Čech, k našemu posluchači má blízko. Její frontman Phil Shoenfelt je ostatně v Praze usazen už dlouhou řadu let.

Covery i vlastní songy

Nahrávka byla pořízena na koncertě v lipském klubu die naTo a vydal ji berlínský nezávislý label Moloko+.

Dim Locator kromě vlastních skladeb přizpůsobu­jí svému syrovému triovému zvuku i čtyři převzaté písně. V úvodních dvou se obracejí ke stejně naladěným Australanů­m Beasts of Bourbon ( I Don’t Care About Nothing Anymore), resp. These Immortal Souls ( I Ate Knife, píseň, kterou ve studiové verzi vydali Dim Locator na svém prvním singlu). V dalších se obracejí na britskou scénu 70. let k Hawkwind ( Orgone Accumulato­r) a Pink Fairies ( Do It).

Vlastní skladby korespondu­jí s dosavadní tvorbou členů kapely, tedy zejména Phila Shoenfelta, který je jako kytarista a zpěvák nejvíc „na uších“. Závěrečná Touch by například klidně mohla být z repertoáru Fatal Shore (jako je z něj titulní Six Miles Deep). Nejcennějš­í na nahrávce je ale její přímočaros­t. Nenaleštěn­ost. Možná až nebezpečno­st. Ne, tahle trojice si na nic nehraje. Protože nemusí.

Dim Locator: Six Miles Deep

 ?? Cator zpěvák skupiny Dim LoFOTO MAFRA – MILAN BUREŠ ?? Phil Shoenfelt,
Cator zpěvák skupiny Dim LoFOTO MAFRA – MILAN BUREŠ Phil Shoenfelt,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia