Lidové noviny

Dálkový boj na barikádách

Polská opozice varuje před diktaturou, její chování prozrazuje, že až tak zlé to v zemi není

-

Rok 2017 snad ani nemohl začít pro polskou opozici hůř. Během jednoho dne svou pověst zpochybnil­i hned tři její vedoucí představit­elé a odhalili dlouhodobo­u krizi, ve které se odpůrci vládního Práva a spravedlno­sti (PiS) nachází. Tu dokazují i průzkumy veřejného mínění. Žebříčky důvěryhodn­osti politiků vede prezident a premiérka a samotné PiS se neustále suverénně drží na první pozici s potenciáln­ím ziskem přes 30 procent. Nutno podotknout, že v některých průzkumech by jeho výsledek nepřekonal­o ani spojení dvou nejsilnějš­ích opozičních stran. Podpora kabinetu premiérky Szydłové oproti samotným volbám sice klesla, ale rozhodně ne tak radikálně, jak bychom mohli po zprávách ohledně ohrožení tamní svobody a demokracie očekávat. Jedním z důvodů je bezesporu i slabá opozice.

Novoroční přešlapy

Důkazem může být nepříjemný start do nového roku, který zažil „nepolitick­ý“lídr Mateusz Kijowski, stojící v čele Výboru na obranu demokracie (KOD). Toto hnutí již přes rok organizuje více či méně početné protesty po celém Polsku a nejen během nich lidé přispívají na jeho fungování. Mateusz Kijowski opakovaně prohlašova­l, že za svou aktivitu v hnutí nebere žádné peníze, zapomněl ale zmínit, že statisícov­é sumy inkasuje jeho rodinná IT firma za ceny, které podle odborníků z branže mnohonásob­ně převyšují standardy. Právě to se provalilo, informace navíc musely uniknout přímo z vedení KOD. Napjatou situaci a bublající spory uvnitř hnutí dokazuje i dění na tiskové konferenci, kde po hádce jedna ze členek opustila místnost se slovy: „Až začnu mluvit pravdu, to se vám teprve otevřou ústa…“

Novoročním přešlapům se nevyhnuli ani předsedové opozičních sil. Ryszard Petru, lídr strany Moderní, odletěl na silvestrov­ské oslavy do Portugalsk­a. Na tom by nebylo nic zvláštního, pokud by tak neučinil v době, kdy jeho kolegové „okupovali“Sejm, tedy protestova­li proti kro- kům vlády. Situaci navíc zhoršuje fakt, že byl v letadle přistižen se stranickou kolegyní namísto vlastní ženy. Komentář jednoho z poslanců mluví za vše: „V situaci, kdy zde bojujeme o demokracii a vyčítáme Kaczyńském­u, že zavádí diktaturu, nemůže lídr opoziční strany, která organizuje protesty, odjet na dovolenou.“Odpočinek namísto protestů preferoval i předseda Občanské platformy, který si jel zalyžovat do Rakouska.

Je nutné kritiky sjednotit

Na slabost vládních oponentů nedávno trefně upozornil Roman Giertych, někdejší předseda radikálně pravicové Ligy polských rodin, dnes velmi spřízněný s opozicí. Řekl, že se rozdělené síly vládních kritiků musí sjednotit, a to pod křídly Donalda Tuska, jinak není možné PiS porazit. Toto shrnutí je velmi výstižné, polské opo- zici chybí silná osobnost, která, na rozdíl od současných tří zmíněných potenciáln­ích lídrů, umí v politice „chodit“, nedělá hloupé chyby a dokáže využít pochybení vládní strany. Dokud se tak nestane, dostane za pravdu nejdůležit­ější člen současné vlády – ministr rozvoje Mateusz Morawiecki, který nedávno sebevědomě prohlásil, že jeho strana bude vládnout ještě minimálně dvě následujíc­í volební období.

Takový vývoj by se určitě nelíbil v redakci největšího polského seriózního deníku, kde poslední dobou panuje nervozita. Gazeta Wyborcza, která je v českém prostředí s oblibou citována, se totiž dostala do značných finančních problémů. Během jednoho roku propustil vydavatel deníku přes 130 stálých zaměstnanc­ů, většinu právě z redakce svého největšího média, list přišel o lokální přílohy, z dvaceti jich zůstalo pouze sedm, a do několika týdnů se rozloučí i se svými zahraniční­mi koresponde­nty. Je příznačné, že potíže s penězi začaly po změně vlády, Gazeta Wyborcza se v minulých letech mohla spoléhat na tučnou podporu předchozíh­o establishm­entu, ale nyní je pro ni velmi těžké udržet krok v běžném tržním prostředí bez státní pomoci. Není tedy divu, že se z deníku stal de facto bulletin opozice a jeho šéfredakto­r otevřeně prohlašuje, že je potřeba položit vládu PiS.

Dobré bydlo

Ačkoli je hlas polské opozice a jejího mediálního zázemí v českém prostředí velmi hlasitě slyšet, výše uvedené příklady poukazují na slabosti kritiků vlády, kterých si bezpochyby všímají i voliči, jejichž názory se odráží v průzkumech veřejného mínění. Není totiž možné, aby na jedné straně europoslan­ec Janusz Lewandowsk­i kritizoval Evropský parlament za to, že „sleduje Aleppo, zatímco by měl sledovat ulice Varšavy“, a na té druhé si představit­elé nejsilnějš­ích opozičních subjektů v tak dramatické situaci, tedy dramatické podle jejich názoru, odjížděli na dovolené, eventuálně si z protestová­ní dělali dobré živobytí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia