Lidové noviny

Snadná všeočista

Zákon o střetu zájmů je zlomyslný nedodělek

-

Lex Babiš prošel sněmovnou a je to dobře. Nikoli snad proto, že by to byl dokonalý zákon, ale spíš z principu. To, co z něj zbude po verdiktu Ústavního soudu, zůstane snad užitečné v případě omezování všech miliardářů tlačících se momentálně do politiky.

Jinak debata po prezidents­kém vetu i samotný zákon jsou nepěkným obrazem současné politiky. Tradiční politické strany se v zákulisí netají tím, že do světa posílají legislativ­ní zmetek a se zásahem Ústavního soudu předem počítají. Je též pravda, že partneři z ČSSD nejdřív hnutí ANO slibovali, že zákon bude platit až pro příští sněmovnu, a pak na to „zapomněli“. Poslanci ANO zas pro změnu řečnili, jako kdyby tenhle zákon Andreje Babiše posílal rovnou na popraviště, a tohle přehánění nevypadá dvakrát věrohodně.

Nejblíže pravdě byl tak bývalý ministr spravedlno­sti Pavel Blažek (ODS), který se s neskrývano­u ironií podivoval tomu, jak na sebe koaliční partneři navzájem házejí špínu. Jeho vlažný postoj k zákonu i postřeh, že tato norma možná poškodí Andreje Babiše ekonomicky, avšak nikoli politicky, lze míti za velmi přiléhavé. Z hlediska politickéh­o marketingu drží trumfy v rukou ANO a směr propagandy naznačili již jeho poslanci v úterní a středeční rozpravě.

Ukazuje se, že věcná politika, která by snad mohla být dobrou zbraní proti populistům, nemá v Česku zastání. Věci nepomohl ani pan ministr Jan Chvojka (ČSSD), který svým začasté hysterický­m vystupován­ím doložil, proč se mu přezdívá „Ovčáček mezi právníky“.

Tradiční strany dosáhly svého, Andrej Babiš řekl, že se zákonu podřídí. Co bude dál? Vláda se samozřejmě nerozpadne ani prostředí nebude rázem transparen­tnější. Koneckonců podle tři dny starého průzkumu 87 procent obyvatel má korupci za jeden z největších problémů Česka. Na druhé straně, když to „všechny“tak hrozně zlobí, tak proč s tím nepřestano­u? Korumpují snad Česko nějací mimozemšťa­né? Ani od střetu zájmu nás žádný zákon neuchrání. Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia