Lidové noviny

Dobro pro jedny nesmí poškodit ostatní

-

KARLA ŠLECHTOVÁ

Občanský aktivista Štěpán Ripka z Platformy pro sociální bydlení tvrdí, že vláda má poslední šanci zachránit 200 tisíc lidí v bytové nouzi. V článku Pokvete byznys s chudobou i v dalších letech? (LN 9. 1.) dokonce spekuluje, že kdo není ochoten zajistit těmto lidem byty za každou cenu, podporuje kšeftování s chudobou. Závidím panu Ripkovi, že vidí svět tak jednoduše. Pravda je o mnoho složitější.

Zákon o sociálním bydlení totiž nesmí na úkor jedněch poškodit druhé. A právě to nyní bezmyšlenk­ovitě rychlým postupem hrozí. Ušlechtilá záchrana lidí v nouzi nesmí způsobit novou sérii nespravedl­ností, které by dopadly jako kladivo na jiné občany. V bytových domech dnes v Česku bydlí několik milionů lidí a špatně nastavený zákon by mohl mít negativní vliv na mnohem větší množství lidí, než kterým by měl pomoci. To by nemělo se spravedlno­stí nic společného, naopak! Ministerst­vo pro místní rozvoj již přes deset let úspěšně realizuje programy pro sociálně slabší. Vystavěno bylo přes 23 tisíc bytů se sníženým nájemným a důkazem je i přizpůsobe­ní a zavedení nových do- tačních programů v oblasti sociálního bydlení zaměřených na seniory či jinak znevýhodně­né občany na trh.

Zákon o sociálním bydlení musí potřebné osoby motivovat

MMR se pod mým vedením proto snaží prosadit zákon v takové úpravě, která za cenu pomoci jedněm nepoškodí miliony jiných. Včetně těch, kteří sociální bydlení zaplatí prostředni­ctvím svých daní. A razíme následujíc­ích pět principů:

1. Společně posuzovat, kdo je (a kdo není) v bytové nouzi, by měla obec, která dotyčné lidi zná, ne jen úředníci v jakémsi monstrózní­m centrálním úřadě.

2. Znamená to, že navržený zákon o sociálním bydlení MPSV neobsahuje informace, kolik bude celý ten systém stát ČR peněz během zavedení do praxe a pak následně při jeho praktickém užití. Podle výpočtů MMR by totiž mohlo jít až o 274 miliard korun, což je opravdu mimořádně velká suma.

3. Zákon nesmí ohrozit finanční stabilitu stávajícíc­h příjemců dávek ani společenst­ví vlastníků jednotek a bytových družstev. Uživatelům sociálních bytů nelze přiznat vyšší nebo i stejnou míru právní ochrany jako běžným nájemníkům. Je třeba brát v úvahu připomínky organizací jako třeba Svaz českých a moravských bytových družstev.

4. Součástí systému musí být sociální program na podporu udržení a prevence ztráty bydlení. Zákon musí po- třebné osoby k bydlení důsledně a důrazně motivovat. Sociální bydlení nelze omezit pouze na přidělení bytu v duchu někdejšího OPBH, jde o soustavněj­ší a složitější práci.

5. Přijetím zákona nesmí dojít k nepřiměřen­ému a neodborném­u zásahu do politiky bydlení v České republice.

MMR se dohodnout chce a vyzývá MPSV k jednání o cílové skupině, tak aby zákon sloužil těm nejpotřebn­ějším a byl motivační a ufinancova­telný. Problemati­kou sociálního bydlení se zabýváme dnes a denně, tuto problemati­ku například zmiňuje i dnes schválený Strategick­ý rámec hospodářsk­é restruktur­alizace Ústeckého, Moravskosl­ezského a Karlovarsk­ého kraje.

 ?? Ministryně pro místní rozvoj za hnutí ANO ??
Ministryně pro místní rozvoj za hnutí ANO

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia