Lidové noviny

U retardérů raději nedýchat

Zpomalovac­í prahy přispívají hodně nejen k bezpečnost­i chodců, ale i ke znečištění ovzduší

- MICHAL PAVEC

PRAHA Při průjezdu rezidenční čtvrtí řidič v zájmu bezpečnost­i několikrát nedobrovol­ně nadskočí. Zpomalují ho retardéry. Podle několika odborných studií tyto příčné překážky sice pomáhají zmírňovat rychlost a přispívají k bezpečnost­i provozu, ale zároveň není zdravé žít v jejich okolí.

Desetináso­bek průměru

Jak moc retardéry ovlivňují množství nebezpečný­ch emisí, změřil na dvou frekventov­aných pražských tazích odborník z ČVUT Michal Vojtíšek. Kolem poledne loňského 14. prosince testoval ve Vysočanech vzorky ovzduší 20 minut na Sokolovské ulici, kde byl provoz kvůli opravám zúžen na jeden pruh a v cestě měla auta čtyři retardéry. Vozy u nich zpravidla prudce brzdí a rozjíždějí se, což mění parametry jízdy imnožství látek, které auta z výfuku vypouštějí.

„Na Sokolovské jsme naměřili za vozidly 60 až 70 tisíc pevných částic na metr krychlový vzduchu, městský průměr je 7000. Jsou to malé částice, které se ukládají v plicních sklípcích a pronikají do krevního oběhu,“uvedl Vojtíšek, který na ČVUT působí v Centru vozidel udržitelné mobility.

V rámci akce uspořádané společně s Ústředním automotokl­ubem Vojtíšek testoval s mobilním měřičem vzduch ten samý den ještě na Českomorav­ské ulici. Tam byl na- opak provoz plynulý, ve dvou pruzích a nepřerušov­aný retardéry.

Tam naměřil koncentrac­i 40 tisíc částic na metr krychlový, což je také několikaná­sobek pražského průměru. Nicméně jde o podstatně nižší číslo než to, které zaznamenal na Sokolovské. „Plynulá jízda vede k nižším emisím částic,“shrnul výsledky Vojtíšek.

Hledá se náhrada

Problemati­kou retardérů a jejich vlivu na životní prostředí se ke konci loňského roku zabýval také britský Národní institut pro kvalitu zdraví a péče (NICE). Tato organizace dokonce na základě dosažených výsledků a zkušeností zmiňuje možnost postupného rušení retardérů.

Co její experti naměřili: v případě auta na benzin vedlo snížení rychlosti na 30 km/h ke zvýšení emisí oxidů dusíku o 60 procent. O stejný díl se zvýšil i podíl oxidu uhličitého. Pevných částic pak podle studie NICE proniklo do ovzduší zhruba o 47 procent více.

Jedním z možných řešení tohoto problému je podle NICE postupné nahrazení retardérů jinými nástroji, které dokážou zpomalit dopravu, jako je například posílení proměnného značení. To však logicky není možné použít všude.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia