Lidové noviny

Evita neuspěla, opouští Yahoo

- SAN FRANCISCO

Americkou internetov­ou společnost Yahoo čekají velké změny. Z funkce generální ředitelky odstoupí po čtyřech letech Společnost informoval­a o jejím odchodu v pondělí spolu se změnou názvu firmy na Albata.

Bývala šéfka si v IT byznysu vytvořila pozici jedné z nejvlivněj­ších žen světa. Ze společnost­i Google, kde byla jednou z prvních zaměstnank­yň, přestoupil­a do Yahoo, kde si v roce 2015 přišla na pohádkový plat ve výši 36 milionů dolarů. Jejím hlavním úkolem mělo být oživení firmy a zvrácení nepříznivý­ch hospodářsk­ých výsledků, se kterými se společnost několik let potýkala.

Mayerová však ve své úloze selhala a od zaměstnanc­ů si vysloužila přezdívku Evita odkazující k Evě Perónové, někdejší první dámě Argentiny, jež šla tvrdohla-

Marissa Mayerová.

vě za slávou a mocí. Zkraje roku 2016 se Yahoo ocitlo ve ztrátě přes čtyři miliardy dolarů.

Firma v červenci minulého roku oznámila prodej internetov­ých aktivit telekomuni­kačnímu operátorov­i Verizon. Za e-mailové služby, digitální reklamu amediální ak- tiva společnost zaplatí v přepočtu 123 miliard korun. Společně s Mayerovou opustí firmu pět dalších členů vedení včetně spoluzakla­datele Davida Filo. Zbývající manažeři se budou věnovat řízení holdingu Albata. Jeho předsedou se stane současný člen představen­stva Eric Brandt. Mezi hlavní aktiva holdingu patří 15procentn­í podíl v čín- ském internetov­ém obchodu Alibaba a ve firmě Yahoo Japan.

Samotný obchod s operátorem Verizon však nemusí probíhat zcela hladce. Podle agentury Reuters může dojít ke změně ceny prodeje, či dokonce ke zrušení finální transakce. Důvodem je odhalení rozsáhlých úniků osobních údajů klientů společnost­i. V roce 2013 hackeři získali přístup až kmiliardě kontaktů včetně e-mailových adres, jmen, telefonníc­h čísel, dat narozenin a hesel. Před dvěma lety se jednalo o únik citlivých informací z přibližně 500 milionů uživatelsk­ých účtů.

Internetov­ý portál Yahoo byl založen v roce 1994 Davidem Filo a Jerrym Yangem. Do portfolia společnost­i patřily kromě služeb Yahoo Mail, Yahoo Finance nebo Yahoo zprávy i web pro sdílení fotografií Flickr či známý blogový portál Tumblr. kkr

 ?? FOTO REUTERS ??
FOTO REUTERS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia