Lidové noviny

Češi se rekordně zadlužují

-

Lidé si stále více půjčují na nečekané výdaje, které nedokážou pokrýt z platu a úspor. Počet obyvatel s nízkými příjmy u nás nadále mírně poroste, stejně jako v západní Evropě.

Kkaždý Čech dluží v průměru už přes 135 tisíc korun. Teoretický státní dluh na hlavu je sice ještě větší, zcela reálné dluhy jednotlivc­ů i celých rodin ale během loňska vzrostly podle údajů České národní banky (ČNB) o dalších sto miliard korun. A to jen před Vánocemi, které částku 1,42 bilionu s jistotou ještě zvýší.

Navíc roste počet těch, kteří si nepůjčují na dárky nebo dovolené, mnozí jsou k tomu nuceni ve finanční tísni. Počet takových lidí se přitom zvyšuje napříč Evropou. Například podle průzkumu společnost­i Kruk má až polovina Čechů problém s nečekanými výdaji.

Právě tam, kde z nejrůznějš­ích důvodů neuspějí u tradičních bank nebo potřebují rychle vyrovnat závazky, se otevírá prostor pro úvěrové společnost­i. Jejich regulaci pak přinesl nový zákon o spotřebite­lském úvěru z dílny ministerst­va financí. Sektor čítající dnes podle odhadů až několik tisíc nejrůznějš­ích poskytovat­elů by se měl díky němu očistit hlavně o nesolidní lichváře. Dohledu ČNB by mělo ve výsledku podléhat jen několik desítek těch, kteří získají licenci.

Zásadní dopad na půjčování pak má samozřejmě chudnutí některých skupin obyvatelst­va. Podle dat výzkumné společnost­i Euromonito­r Internatio­nal pak úvěrová společnost odhaduje, že v Česku mezi lety 2010 a 2020 klesne do nižších příjmových skupin obyvatelst­va přibližně 66 tisíc lidí, tedy menší město.

V zemích, jako je například Polsko, bude počet lidí v nižších socio-demografic­kých skupinách v průběhu příštích deseti let mírně klesat. Nicméně výzkumy také naznačují, že je pravděpodo­bný opačný trend v zemích, jako je Česko.

V celé východní Evropě pak počet lidí v nižších příjmových skupinách do konce dekády mírně klesne z dnešních zhruba 55 procent obyvatel. Naopak v západní Evropě mírně poroste z dnešních 51 procent. To odpovídá v celém regionu dvěma milionům lidí.

Z hlediska profesí pak jde především o manuální pracovníky amálo kvalifikov­ané zaměstnanc­e v nemanuální­ch profesích, často v administra­tivě. jkl

Počet osobních bankrotů v ČR Hrubý poměr dluhů k příjmům domácností

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia