Lidové noviny

Dohodu s příbuznými je dobré sepsat

- DANA JAKEŠOVÁ

PRAHA Pořádek dělá přátele, říká se. A pokud si chce příbuzný či známý půjčit peníze, platí to dvojnásob. Zákon sice písemnou smlouvu o zápůjčce (tak je půjčka nazývaná terminolog­ií nového občanského zákoníku – pozn. red.) nepředepis­uje, přesto je dobré ji sepsat. „Písemná smlouva osvědčuje obsah vaší dohody, a garantuje vám tak práva a povinnosti plynoucí ze smluvního vztahu,“vysvětluje advokát Jiří Hartmann z HJF. Doplňuje, že smlouva by měla obsahovat splatnost zápůjčky, dále ujednání, zda se jedná o zápůjčku úročenou, či nikoliv, splátkový kalendář a výši splátek, sankce za prodlení s vrácením půjčky, případně také formu zajištění. Tím může být například směnka nebo zástava, např. nějaká movitá věc, třeba auto.

Zápis patří do rejstříku

Takovou smlouvu vám může připravit advokát. Nebo se můžete obrátit na notáře a nechat si takovou dohodu sepsat formou notářského zápisu s přímou vykonateln­ostí. Jde o efektivní způsob zajištění půjčky. „Notářský zápis se svolením k vykonateln­osti totiž dává věřiteli šanci na vrácení zápůjčky výrazně rychleji, než když tuto formu nevyužije,“zdůrazňuje Radim Neubauer, prezident Notářské komory ČR. Dlužník vám tím dává svolení k přímé vykonateln­osti notářského zápisu jako exekučního titulu. „Není tak tře- ba před exekucí absolvovat soudní řízení se soudním poplatkem a často s dobou trvání několika let, ve kterém je dlužníkovi nejdříve uloženo dluh zaplatit a až poté, kdy dluh ve stanovené lhůtě nesplní, lze navrhnout exekuci,“popisuje Neubauer.

Pokud se rozhodnete pro zajištění smlouvy zástavou, nestačí ji uvést do smlouvy o zápůjčce. „Na zástavu musí být sepsána samostatná zástavní smlouva,“říká Hartmann. Když dlužník peníze nevrátí, může se uspokojit právě zpeněžením zástavy, tedy prodejem věci, která byla v zástavě. V případě zajištění dluhu nemovitost­í přitom zástava vznikne zápisem do katastru nemovitost­í. Drobné stavby, které nejsou evidovány v katastru, nebo movité věci, jako je třeba auto, drahé šperky či cenné papíry, lze zapsat do rejstříku zástav, vedeného Notářskou komorou ČR. Zapisují se do něj zejména údaje o zástavě, o dluhu, který je zajišťován, o zástavním věřiteli, zástavci a zástavním dlužníkovi a další souvisejíc­í údaje.

Se směnkou buďte opatrní

Tento zápis má jednu nespornou výhodu. Zástavní právo zapsané v rejstříku má přednost před zástavním právem nezapsaným. Pomůže rovněž v případě, že by na určité věci vázlo více zástavních práv. „Jsou-li zástavní práva evidována v rejstříku zástav, pak se uspokojí podle pořadí, jak jsou zapsány, a jako poslední se uspokojí věřitel, jehož zástavní právo v rejstříku evidováno není,“říká Neubauer.

Zajištěním dluhu může být také směnka, která je zvláštním druhem cenného papíru. Její obrovskou výhodou pro věřitele je rychlá a jednoduchá vymahateln­ost. Při soudním procesu se neposuzuje „kauza“, tedy vznik dluhu, ale posuzují se pouze náležitost­i směnky. Naopak pozice dlužníka je výrazně komplikova­ná. „Lze konstatova­t, že v praxi většina sporů ze směnek končí tím, že je dlužník povinen zaplatit směnečnou sumu, přičemž soudním rozhodnutí­m získává směnečný věřitel do svých rukou exekuční titul,“upozorňuje Jiří Hartmann.

Aby byla směnka platná, musí mít listinnou podobu a všechny zákonné náležitost­i.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia