Lidové noviny

Jmění ochrání manželská smlouva

- DANA JAKEŠOVÁ

Smlouvy o úpravě společného jmění mohou přispět k ochraně majetku jednoho z manželů, když ten druhý například riskantně podniká nebo vede nezřízený život.

PRAHA Každým rokem přibývá párů, které uzavírají předmanžel­ské smlouvy či smlouvy o zúžení nebo oddělení společného jmění manželů. V roce 2014 jich bylo uzavřeno 7611, v roce 2015 to bylo 8814 a loni 9794. Celkem pak evidence listin omanželské­mmajetkové­m režimu, kterou vede Notářská komora ČR, k 10. lednu 2017 obsahovala celkem 59 197 aktivních manželskýc­h smluv.

Důvodem není zdaleka jen bezproblém­ové vypořádání majetku při případném rozvodu. Vše, čeho nabydete během manželství, totiž spadá do společného jmění manželů, tzv. SJM. „Náleží sem vše, co má majetkovou hodnotu, tedy i dluhy vzniklé za trvání manželství,“říká Jiří Hartmann z advokátní kanceláře HJF.

Zúžení a oddělení majetku

Společné jměnímanže­lů si můžete zúžit. To znamená, že z již nabytého majetku v SJM – třeba auta či bytu – se stane výlučný majetek jen jednoho z manželů. Nebo se ve smlouvě mohou vymezit pravidla, na jejichž základě bude v budoucnu každý z manželů nabývat určité části jmění do svého výlučného vlastnictv­í či do podílového spoluvlast­nictví.

Majetek ale můžete i zcela oddělit. Věci či nemovitost­i, které si pořídíte, pak budou výlučně vaše a můžete s nimi volně nakládat bez ohledu na manžela či manželku. „Režim oddělených jmění manželů se využívá třeba v případech, kdy jeden z manželů začne podnikat a v souvislost­i s tím si půjčuje peníze nebo přebírá ručení za závazky z podnikání. Druhý z manželů si není jeho úspěchem jistý a chce mít záruku, že v případě neúspěchu podnikání také neponese následky,“popisuje Radim Neubauer, prezident Notářské komory ČR.

Předmanžel­ská smlouva

Zákon ale připouští úpravu majetku ještě před uzavřením manželství. „Snoubenci si tak mohou stanovit režim oddělených jmění a tedy prakticky vyloučit vznik SJM,“upřesňuje Neubauer. Za své závazky pak odpovídá každý z manželů sám. Uzavření této smlouvy jim však nebrání v tom, aby majetek nabyli do podílového spoluvlast­nictví, u kterého si mohou stanovit podíly, v nichž případný majetek v budoucnu nabydou.

Tyto typy smluv musí být vždy ve formě veřejné listiny, tedy notářského zápisu. Všechny jsou pak zanesené v Evidenci listin o manželském majetkovém režimu, která je neveřejná. Kromě toho však existuje ještě veřejný Seznam listin o manželském majetkovém režimu, který vede rovněž Notářská komora ČR.

Sem je smlouva zapsaná, je-li to v ní ujednané, nebo na žádost obou manželů. To je dobré udělat především kvůli vyšším právním účinkům takové smlouvy. Třeba právě pro případ dluhů. Pokud totiž věřitelé o takové vaší smlouvě s manželem nevědí, nemusí na ni brát zřetel.

A ochrání vás i před exekucí. Exekutor je totiž předtím, než nařídí exekuci, povinen nahlédnout do Seznamu a ověřit, jaký majetkový režim si manželé ujednali.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia