Lidové noviny

Stádlečtí se napijí kvalitní vody

V obci s necelými 600 obyvateli by v letošním roce mělo vyrůst i víceúčelov­é hřiště

- STÁDLEC (Jihočeský kraj)

Městys Stádlec je malá obec okresu Tábor, položená v malebné jihočeské krajině poblíž lázeňského města Bechyně. V povědomí turistů je spíše známa jako obec „s tím mostem“. Je jím myšlen poslední empírový řetězový most v Evropě, který od roku 1975 překlenuje řeku Lužnici právě nedaleko naší obce. Byl k nám přesunut z Podolska, aby unikl potopení kvůli přehradě Orlík.

Stádlec má i se čtyřmi okolními obcemi, které k němu náleží, necelých 600 obyvatel. Hospodaří s ročním rozpočtem kolem 12 milionů korun. Tyto peníze obvykle pohodlně vystačí na provoz úřadu, školy a školky, na úhradu odpadů, energií a podobně. Zkrátka nikdy nepřišly ani spolky jako dobrovolní hasiči, zahrádkáři nebo sportovci, zbylo také na drobné opravy chodníků nebo hřbitova a ještě se milion ročně ušetřil.

Nadcházejí­cí rok 2017 se však svými připravova­nými investicem­i výrazně vymyká. Na jaře se po několika letech příprav konečně pustíme do výstavby vodovodu za 3,5 milionu korun ve Starém Sedle – jedné z našich obcí. Od plynofikac­e v roce 1996 je to po dlouhých dvaceti letech první větší investice do infrastruk­tury.

Sportovně založeným spoluobčan­ům postavíme za milion ko- run korun víceúčelov­é hřiště s umělým povrchem pro několik druhů míčových her. Jen tyto dvě stavby spotřebují z rozpočtu obce tolik peněz, že už bychom nevyměnili ani prasklou žárovku, pokud bychom neměli našetřeno z minulých let.

Nakonec ani rok 2018 nebude poklidný, protože hodláme spustit projekt zateplení budovy mateřské školy za tři miliony korun. Pochopitel­ně předpoklád­áme, že budeme úspěšní v žádostech o dotace, a nějaké peníze se nám tak do obecní pokladny zase vrátí. Do té doby jsme museli vynechat napří- klad opravy místních komunikací, na které už skutečně nezbylo. Stejně tak jako komunikace volá po větších investicíc­h i kanalizace a další obecní stavby a budovy.

S tím, jak se zastupitel­é pouštějí do větších a nákladnějš­ích investic, se zřetelně ukazuje, jak se naše obec potýká s nedostatke­m peněz na svůj rozvoj a údržbu své infrastruk­tury. Prostředky od státu postačí leda tak na běžný provoz, ale na budování vodovodů, kanalizací, péči o naše budovy škol a úřadů se již nedostává. Obce jsou tím pádem nuceny si půjčovat anebo využívat složitý systém dotací, což pro ně může mít nedozírné následky v podobě vracení dotace v případě byť i nepatrného administra­tivního pochybení.

My ve Stádlci však věříme, že vše zvládneme, a naši občané nejen ve Starém Sedle, ale i v Křídě, Hájkách a Slavňovicí­ch se tak budou moci v nedlouhé budoucnost­i napít kvalitní vody z vodovodníh­o řadu.

 ?? U Stádlce. Z publikace Most přes dvě řeky. Pod Stádlcem stojí od roku 1975 a je posledním dochovaným empírovým řetězovým mostem v Evropě. Původně v letech 1848 až 1960 překlenova­l Vltavu u Podolska. FOTO MIROSLAV PEJČOCH ?? Řetězový most
U Stádlce. Z publikace Most přes dvě řeky. Pod Stádlcem stojí od roku 1975 a je posledním dochovaným empírovým řetězovým mostem v Evropě. Původně v letech 1848 až 1960 překlenova­l Vltavu u Podolska. FOTO MIROSLAV PEJČOCH Řetězový most
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia