Lidové noviny

Centrální náměstí na dvou sídlištích zkrásní

-

PRAHA 8 Letošní rok je pro naši městskou část velice důležitý, protože bychom rádi zahájili revitaliza­ce centrálníc­h náměstí Sídliště Bohnice a Sídliště Ďáblice. Těmto dvěma investiční­m akcím přikládáme mimořádný význam, protože ovlivní na mnoho let podobu těchto lokalit a v případě úspěšné realizace mohou pomoci k jejich významnému rozvoji. Usilovali jsme proto, aby místní obyvatelé mohli ovlivnit podobu těchto revitaliza­cí.

Nejdříve proto studenti vypracoval­i prvotní návrhy. Občané pak měli možnost se k nim vyjádřit a jejich připomínky významně ovlivnily podobu požadavků, které jsme kladli na zpracovate­le projektový­ch dokumentac­í. Jejich návrhy jsme vystavili v kulturních domech Krakov a Ládví, kde proběhla veřejná projednává­ní s občany, která nám byla velkým vodítkem při volbě vítězných projektů.

V případě centrálníh­o náměstí Sídliště Bohnice jsme zvolili návrh, který ho chce změnit na volně plynoucí parkově upravený prostor. Ten by se stal pomyslnou vstupní bránou do rekreační trasy vedoucí až k Ďáblické hvězdárně. Chceme, aby se celé toto veřejné prostranst­ví stalo volně průchozím pro pěší, proto zde budou odbourány bariéry. Jeho atraktivit­u zvýší vysázení vegetace a výstavba víceúčelov­ého přízemního altánu s občerstven­ím a veřejnou toaletou.

Místo setkávání i kultury

Cílem revitaliza­ce centrálníh­o náměstí Sídliště Ďáblice u metra Ládví je, aby se toto frekventov­ané místo proměnilo na prostor pro scházení se místních obyvatel a pro pořádání různorodýc­h veřejných a společensk­ých akcí. Nově by měly být od sebe odlišeny plochy s různými vlastnostm­i a funkcemi. Toho dosáhneme i tím, že budou použity různé typy materiálov­ých řešení, zeleně, mobiliáře a svítidel.

Rekonstruk­ce budou rozděleny na dvě etapy. Veřejnost tak bude mít zachovaný přístup do těchto významných veřejných ploch. První etapa by měla být hotova do konce tohoto roku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia