Lidové noviny

Utkání hvězd je bez Čechů. Právem?

- MICHAEL BEREŇ

PRAHA All Star Game měnila formáty, pravidla výběru. Hrál Východ proti Západu, Severní Amerika proti zbytku světa, týmy jednotlivý­ch hokejistů, utkaly se divize.

Ale 23 let se nestalo, aby fanoušci marně hledali mezi hvězdami NHL českého zástupce.

Jaromíra Jágra, mladou hvězdu Pittsburgh Penguins, v roce 1994 zvolili do zahajovací sestavy. Avšak kvůli zranění tehdy skoro dvaadvacet­iletý útočník své místo přepustil Marku Messierovi, jehož nedávno už jako zasloužilý veterán z Floridy překonal na druhém místě historické­ho bodování NHL.

Od té doby se utkání hvězd konalo devatenáct­krát a pokaždé se účastnil alespoň jeden Čech.

Po úterním zveřejnění letošních sestav pro setkání v Los Angeles to vypadá na další „suchý“ročník.

Jágr přitom ještě po vánočních svátcích byl v hlasování fanoušků druhý za montrealsk­ým brankářem Careym Pricem z Montrealu. Kapitánem Atlantické divize nakonec bude Price.

„Vážím si vašich hlasů, ale hra tři na tři by mě mohla zabít. A já ještě nechci umřít. Díky za pochopení,“prosil za měsíc už 45letý Jágr minulou sezonu.

Legendární hokejista nikdy neměl k exhibičním duelům vztah, v polovině sezony si raději odpočinul. Loni přece jen dorazil 2016 – Jaromír Jágr 2015 – Radim Vrbata, Patrik Eliáš, Jakub Voráček (mezi nováčky Jiří Sekáč) 2014 – nehrálo se kvůli ZOH v Soči 2013 – nehrálo se kvůli výluce NHL 2012 – Milan Michálek 2011 – Patrik Eliáš, Martin Havlát 2010 – nehrálo se kvůli ZOH ve Vancouveru 2009 – Tomáš Kaberle, Milan Hejduk (mezi nováčky Michael Frolík) 2008 – Tomáš Kaberle a alespoň navenek se dobře bavil. Teďmůže v klidu šetřit síly. Pravděpodo­bně na tom stejně budou jeho krajané.

All Star Game se v posledních letech šéfové NHL snaží zatraktivn­it, proto znovu zvolila krátký turnaj čtyř týmů zastupujíc­ích jednotlivé divize. Semifinálo­vé zápasy i finálový mač budou trvat dvacet minut a na každé straně budou stát jen tři bruslaři a gólman.

Češi jen náhradníky?

Proč ne? Tato novinka se ujala. Ale další pravidlo už leckdo kritizuje. Čtyři kapitáni, které si vyberou lidé v hlasování, totiž NHL 2007 – Tomáš Kaberle, Martin Havlát 2006 – nehrálo se kvůli ZOH v Turíně 2005 – nehrálo se kvůli výluce NHL 2004 – Tomáš Vokoun, Pavel Kubina, Filip Kuba, Robert Lang, Jaromír Jágr 2003 – Roman Hamrlík, Jaromír Jágr 2002 – Dominik Hašek, Jaroslav Modrý, Tomáš Kaberle, Patrik Eliáš, Jaromír Jágr 2001 – Dominik Hašek, Roman Čechmánek, Milan Hejduk, Radek Bonk 2000 – Roman Turek, Petr Buzek, doplňuje ostatními hokejisty tak, aby byly reprezento­vány všechny kluby.

Nejspíš i kvůli tomu český hokej postrádá svou hvězdu. Třeba zpravodajs­ký server ABC News se pozastavuj­e nad tím, že z Chicaga si utkání hvězd zahraje kapitán Jonathan Toews a mezi čtyřmi zástupci Blackhawks nejsou Rusové Artěmij Panarin a Arťom Anisimov či Slovák Marián Hossa.

Mezi opomenutým­i američtí novináři zmiňují také české útočníky Davida Pastrňáka z Bostonu a Jakuba Voráčka z Philadelph­ie.

Také kanadský Sportsnet oba Čechy zařadil mezi nelogicky Petr Svoboda, Milan Hejduk, Martin Ručinský, Patrik Eliáš, Radek Bonk, Jaromír Jágr 1999 – Dominik Hašek, Jaromír Jágr, Robert Holík, Martin Straka 1998 – Dominik Hašek, Jaromír Jágr, Robert Holík 1997 – Dominik Hašek 1996 – Dominik Hašek, Roman Hamrlík, Jaromír Jágr 1995 – nehrálo se kvůli výluce NHL 1994 – nikdo 1993 – Jaromír Jágr chybějící. „Nemáme nic proti Waynu Simmondsov­i, ale Jakub Voráček i Claude Giroux dělají víc bodů,“píše se v článku. Vždyť český křídelník zaznamenal ve 43 zápasech 39 bodů (13 gólů a 26 asistencí) a je jedenáctý v ligové produktivi­tě.

„Devatenáct gólů v 37 zápasech asi není tak dobré pro vstupenku mezi rostoucí hvězdy. Protože každý tým musí mít zástupce, máme z Floridy Vincenta Trochecka (a ne Jágra a Aleksander­a Barkova) a Franse Nielsena (a ne Henrika Zetterberg­a) z Detroitu místo Pastrňáka nebo Jacka Eichela a Marka Stonea?“vytýkají kanadští žurnalisté, že se zapomnělo na dvacetilet­ého střelce Bruins.

Pastrňák se sice trefil naposledy 14. prosince, ale pořád mu patří sedmá pozice v tabulce kanonýrů NHL.

Přitom Voráčka i Pastrňáka by většina zámořských expertů do sestavy pro All Star Game zařadila. Alespoň malá útěcha.

Navíc exhibiční událost je na programu až 27. ledna.

Třeba se někdo zraní, například finský nováček Patrik Laine se zotavuje z otřesu mozku. Češi tak mohou doufat, že si na ně NHL vzpomene při volbě náhradníků.

Nejlepší soutěž světa poslala do Česka další nelichotiv­ý důkaz o stavu tuzemského hokeje. Poprvé od roku 1994 není v nominaci na utkání hvězd NHL žádný český hráč. A zámořští novináři se ptají: Kde jsou?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia