Lidové noviny

Bublinu naši vezdejší, dej nám dnes

- JAN KLESLA

Jsme si stále jistější v našich bublinách, ve kterých jsme začali přijímat jen ty informace, které odpovídají našemu přesvědčen­í. Ať už jsou pravdivé, nebo ne. Odcházejíc­í americký prezident Barack Obama se ve svém posledním projevu včera večer nevyhnul asi největší bolístce našeho postpravdi­vého, postfaktic­kého, zkrátka post-světa.

Jen o máločem se právě po prezidents­kých volbách v USA diskutuje jako o bublinách. Přitom pro psychology a ekonomy nejde o nic nového. Jejich vysvětlení, proč hledáme jen informace, které nám vyhovují, je přitom prosté: náš mozek je líný, měnit názor a uznat chybu je nepohodlné. Zkrátka myšlení bolí.

„Typické konfirmačn­í zkreslení. Prezident své vědě rozumí,“komentoval Obamův výrok na Twitteru profesor Richard Thaler. Právě jeho psychologi­cký přístup k ekonomii, kterému Obama otevřel dveře Bílého domu, zakládá na různých takzvaných kognitivní­ch zkresleníc­h lidského myš- lení. Konfirmačn­í, nebo potvrzovac­í zkreslení – v originále confirmati­on bias – pak patří mezi ty vůbec nejdůležit­ější příčiny našich iracionáln­ích rozhodnutí.

Nejlépe jsou názorové bubliny vidět na výběru zpráv na sociálních sítích, jak ostatně nedávno názorně ukázal server Lidovky.cz. Názorovou polarizaci už popsaly desítky vědeckých prací a krásným příkladem bylo rozdělení amerických zákazníků, kteří kupovali knížky na serveru Amazon právě před zvolením Obamy v roce 2008.

Jak popsal expert na síťové chování Valdis Krebs, který tato data analyzuje pravidelně, ti, kteří už byli rozhodnutí nyní končícího prezidenta podpořit, kupovali titu- ly líčící ho v dobrém světle. A platilo to i naopak.

Zkrátka prohlášení „Chceme nižší daně“slyšíme od svého favorita v nadcházejí­cích volbách jako sebevědomé prohlášení někoho schopného řídit stát efektivněj­i. Z druhé strany ale automatick­y jde o rozpočtovo­u nezodpověd­nost a populismus.

Jedinou otázkou tak zůstává, jestli sám Obama nepodlehl před publikem v domovském Chicagu podobnému zkreslení, když na své slavné heslo „Yes, we can“odpověděl „Yes, we did!“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia