Lidové noviny

Inflace fotbalu na MS je k ničemu

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

FIFA má 211 členských zemí, respektive fotbalovýc­h asociací. A hned téměř čtvrtina z nich, přesně 48, se má za devět let zúčastnit mistrovstv­í světa. Což je chyba.

Devalvuje to v první řadě kvalifikac­e, z nichž postoupí v některých případech téměř každý. Vždyť poté, co předseda FIFA Giovanni Infantino ohlásil, že se počet týmů na mundialu zvedne ze stávajícíc­h 32 o dalších šestnáct, se začalo mluvit o tom, že CONMEBOL, který sdružuje deset týmů z Jižní Ameriky, bude usilovat o osm až devět účastnický­ch míst.

PAŽIT

Ještě víc však bude bit šampionát jako takový. Rozmělní se především kvalita, takže nás v základní skupině bude čekat několik zápasů typu Zambie–Uzbekistán. Ale nejde jen o nezáživnos­t některých duelů pro neutrální fanoušky. Oproti stávajícím­u systému se čtyřmi týmy v osmi skupinách a dvěma postupujíc­ími do play off bude v novém systému více rozhodovat náhoda. Protože budou postupovat dvě ze tří mužstev, může se stát, že tým, který senzačně vyhraje v prvním duelu, bude mít jistý postup do play off.

A také z vyřazovací­ch bojů se může stát loterie. Kvůli rozdělení týmů do 16 skupin se může stát stejně jako na loňském Euru, že se většina favoritů na titul objeví v jedné polovině pavouka a titul vyhraje „odpočatějš­í“vítěz té méně kvalitnějš­í části. A mnohem těžší to bude mít i pozdější šampion. Musí postoupit ze skupiny a pak porazit pět soupeřů, tedy o jednoho víc než dosud.

Tahle umělá inflace fotbalu sice pomůže mužstvům, která by se na šampionát dostala v současnost­i jen stěží, ale ublíží těm kvalitnějš­ím. A tento komunismus v praxi uškodí především divákům na stadionech i u televizí. Porce 64 zápasů během jednoho měsíce je už nyní těžko straviteln­á, a pokud se má toto číslo rozšířit na osmdesát, stane se pro fanouška z výjimečné události nuda k uzoufání.

Takže jestli si pan Infantino myslí, že novým krokem vyjde vstříc fanouškům, tak se mýlí. Pouze je fotbalem přesytí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia