Lidové noviny

Uvolněná koruna nemusí jen posilovat

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Strážce české ekonomiky, centrální banka, má stále méně důvodů držet uměle oslabenou korunu. Hospodářst­ví roste solidním tempem, lidé začali více utrácet, což se promítá i v rychlejším zvyšování cen. Inflace v prosinci dosáhla dvou procent, tedy úrovně, kde si ji Česká národní banka (ČNB) dlouhodobě představuj­e.

Sílí proto očekávání, že centrální bankéři po více než třech letech přestanou v letošním roce dr- žet českou měnu nad hranicí 27 korun za euro.

„Nejpravděp­odobnější termín opuštění kurzového závazku je první polovina roku 2017,“uvedl v rozhovoru pro LN viceguvern­ér ČNB Mojmír Hampl. Zároveň vyloučil, že banka přistoupí k tomuto kroku během prvního čtvrtletí.

Trhy už spekulují na to, že koruna poté posílí. Podle Hampla však může být takové očekávání mylné. „Rozhodně bych nevsadil všechny peníze, že jediným směrem, kterým se bude pohybovat koruna po opuštění kurzového závazku, je posílení,“řekl viceguvern­ér, jehož by „rozhodně nepřekvapi­la rozkolísan­ost kurzu na obě strany“.

Ekonomové považují takové vyjádření spíše za slovní intervenci, která má oslabit tlak na zpevnění českéměny. Jako pravděpodo­bnější se tak jeví její posílení.

Z toho by těžili domácí spotřebite­lé, jimž by zlevnilo dovážené zboží, ale také například zahraniční dovolené. Konec intervencí by se pak před podzimními volbami do sněmovny mohl hodit i politikům. Hampl ale odmítá spojovat načasování konce slabší koruny s politickým­i aktivitami. „Volby stejně jako v minulosti nebudou mít žádný vliv na naše rozhodován­í,“zdůraznil.

Slabší koruna naopak vyhovuje exportním podnikům – v přepočtu na koruny utrží více peněz. Firmy se tak začínají na případné výkyvy kurzu připravova­t. „Rozhodně se zajišťují více než v minulém roce. Z těch, kteří se věnují mezinárodn­ímu obchodu, se zajistila většina, odhadem kolem 70 procent,“potvrzuje Karel Havlíček z Asociace malých a středních podniků. Rozhovor čtěte na straně 11 Poznámka na straně 10

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia