Lidové noviny

Fronta na „svatozář“se rozrůstá

- JAKUB KOPŘIVA

PRAHA Prohlášení za svatého je pro katolíky největší poctou, které se jim může dostat. Česko má nyní 18 kandidátů, kteří se mohou stát svatými nebo blahořečen­ými. Jsou mezi nimi mučedníci, které zabil nacistický nebo komunistic­ký režim, několik řeholních sester a dva kardinálov­é.

Podle zjištění LN je nejvíce navržených za olomouckou arcidiecéz­i. Ta do Vatikánu nedávno poslala písemnosti čtyř kandidá- tů. Vlastní adepty má i Brno, dva návrhy přišly z Hradce Králové, po jednom z Českých Budějovic, Plzně a Litoměřic.

Rozhodován­í o tom, zda kandidáti uspějí, je teď na papežovi. Podle mluvčího olomouckéh­o arcibiskup­ství Jiřího Gračky se ale nedá odhadnout, kdy by mohl Vatikán rozhodnout. K dispozici jsou jen náznaky.

„Určitý odsun nastal před půl rokem u Antonína Cyrila Stojana,“zmiňuje Gračka někdejšího arcibiskup­a Olomouce, který ob- novil poutní místa Svatý Kopeček a Velehrad. Podle církevního historika Jaroslava Šebka není postavení jednotlivý­ch kandidátů rovnocenné. Někteří mají větší šanci. „U mučedníků je proces jednodušší, jelikož není potřeba doložit zázrak,“poznamenáv­á.

Šebek má za horké favority na blahořečen­í čihošťskéh­o pátera Josefa Toufara a pražského arcibiskup­a Josefa kardinála Berana. Naopak kardinál Štěpán Trochta, jeden ze zakladatel­ů českých salesiánů, je podle něj prakticky ze hry. „Byl zdiskredit­ován StB, navíc měl rád ženy,“vysvětluje.

Současný počet osmnácti kandidátů je z pohledu českých katolíků nebývalý. Za poslední čtvrtstole­tí Vatikán řešil jen tři návrhy z Česka. Za svaté prohlásil v roce 1995 Zdislavu z Lemberka a Jana Sarkandera, před sedmi lety blahořečil 14 pražských františkán­ů. Významnou událostí pak byla i kanonizace Anežky České v listopadu 1989, necelý týden před pádem komunistic­kého režimu. Téma čtěte na stranách 6 a 7

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia