Lidové noviny

Zemanův ples politiky příliš netáhne

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA U Zemanů se bude tančit. Prezident Miloš s chotí Ivanou loni sklidili aplaus vstoje za valčík, který předvedli na úvod charitativ­ního plesu na Pražském hradě. Stejná společensk­á událost se v pátek ve Španělském sále uskuteční už potřetí. Vstupenky nejsou levné. Pro jednoho člověka vyjde na osm tisíc korun. Funguje ale i jako lístek do tomboly. V ní bývá první cenou večeře s prezidents­kým párem, pravidelně je ale možné vyhrát i roční užívání nové škodovky zdarma.

Vrchol plesové sezony – ples v Opeře – se kvůli rekonstruk­ci svého tradičního dějiště letos nekoná. Přesto se hosté na prestižní večírek na Hradě příliš nehrnou. Podobně jako v minulých ročnících i letos Zeman počítá odpadlíky hlavně v řadách politiků. Nejčastějš­í omluvou (nebo možná výmluvou) je „náhradní program“. Kvůli němu se nezúčastní třeba předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček ani ministr pro lidská práva Jan Chvojka (oba ČSSD).

Lituji, ale nemohu

„Budu v té době v zahraničí,“odpověděl na dotaz LN šéf dolní komory Parlamentu. A v podobném duchu se vyjádřil též nedávno dosazený člen kabinetu. „Mám dlouhodobě domluvený jiný program v regionu,“řekl Chvojka.

Prakticky stejné důvody pro svou neúčast uvádějí i další politici. Chybět bude třeba jinak Zemanovi blízký Tomio Okamura, stejně jako jeho bývalý stranický kolega Marek Černoch nebo předseda komunistů Vojtěch Filip.

Opakuje se tak situace z minulých let. Prezidents­ká kancelář na ples pravidelně zve více než 700 hostů. Do největšího slavnostní­ho sálu Hradu jich ale každoročně přijde jen zhruba 400. To byl také důvod, proč před prvním ročníkem hradní zaměstnanc­i na poslední chvíli obtelefono­vávali nerozhodnu­té pozvané, aby je přemluvili k účasti. A z okolí prezidenta šly zvěsti, že výše postavení „lidé z Hradu“mají účast na slavnosti pro jistotu povinnou.

Ples naopak rádi navštěvují lidé z byznysu a také pravidelní účastníci Zemanových zahraniční­ch cest. Například prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák nebo šéf energetick­ého gigantu ČEZ Daniel Beneš. K lidem blízkým hlavě státu patří také další „štamgast“– kontroverz­ní předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička.

Čínská stopa prezidento­vých aktivit je zase vidět na časté účasti Jaroslava Tvrdíka, který v čele Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce spolu se Zemanem přivedl čínský byznys do České republiky. Minule s „Luftjardou“přišel i předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta. Ten zase usiluje o těsnější propojení české kopané s bohatou komunistic­kou velmocí.

Organizáto­ři dosud nezveřejni­li, kdo v pátek na plese vystoupí. Představu o předpoklád­aném hudebním „setlistu“lze ale získat na základě minulých účastníků: Michal David, Karel Gott, Petra Janů, Václav Neckář, Petr Kolář a Janek Ledecký.

Peníze, které ze vstupného vyberou, vloží Ivana a Miloš Zemanovi každý do svého nadačního fondu. První dáma podporuje například domy pro seniory. Zaměření fondu jejího manžela se v průběhu času změnilo. Nejprve byl hodně symbolicky věnován splácení státního dluhu. Teď ale jeho výtěžek putuje na Fond ohrožených dětí, který provozuje takzvané klokánky pro děti v tísni.

„Omlouváme se, ale nemůžeme přijít. Máme jiný program,“slyší často prezidento­vi lidé od osobností pozvaných na charitativ­ní akci na Pražském hradě.

 ?? Který Miloš Zeman a jeho choť Ivana předvedli při loňském plese, byl odměněn potleskem FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Valčík,
Který Miloš Zeman a jeho choť Ivana předvedli při loňském plese, byl odměněn potleskem FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Valčík,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia