Lidové noviny

ČSSD vsadila na loajálního hokejistu

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA „Chci vyhrát,“prohlásil včera poslanec sociální demokracie a náchodský starosta Jan Birke. A on většinou vyhrává. Nejspíš i proto do něj vložil důvěru premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, když navrhl, aby se stal volebním manažerem strany. Jedna z nejvýznamn­ějších funkcí ve straně je teď důležitějš­í než kdy dřív. Preference sociální demokracie se poslední měsíce pohybují okolo 14 procent. A zvednout je má právě náchodský starosta.

Velkých úkolů se Birke nikdy nebál. Ať už tehdy, když bez zkušeností prorážel na čínský trh, nebo když vedl kabinet bývalému premiérovi Jiřímu Paroubkovi. Jeho historie v ČSSD je ostatně také jedním z důvodů, proč Sobotka na pozici nenavrhl státního tajemníka pro evropské záležitost­i Tomáše Prouzu, který je sice premiérový­m spojencem, ale ne příliš oblíbeným členem strany.

Birke se osvědčil už několikrát. Naposledy letos na podzim, když nezaváhal a hned po sečtení výsledků v krajských volbách dohodl koalici v Královéhra­deckém kraji. Vítězné ANO se tak ocitlo v opozici a ČSSD dostala křeslo hejtmana.

Jan Birke začínal jako profesioná­lní hokejista. V devadesátý­ch letech se ale chytl příležitos­ti a nastoupil do státního podniku TEPNA Náchod jako obchodní náměstek. S byznysem zkušenosti neměl. Ale rychle se učil. V roce 1993, když mu bylo 24 let, se vydal na svoji první cestu do Číny, kde postupně získal konexe, jež umí využít dodnes. Pro představu – svého pozdějšího šéfa Jiřího Paroubka dostal díky nim k čínskému prezidento­vi. Podle svého vyprávění na to dostal 48 hodin.

Dříve také vedl Smíšenou česko-čínskou komoru vzájemné spolupráce, spojovanou spíš s Jaroslavem Tvrdíkem. Byl to ale právě Birke, kdo Tvrdíka k zájmu o Čínu přivedl.

Do Strakovky s Paroubkem

S politikou začal až v roce 1998, kdy ho oslovili tři sociální demokraté, aby jim dělal kampaň. Dva z nich se dostali do sněmovny, kam si jeden z nich přivedl i Birkeho. Evženu Snítilému dělal šest let asistenta. Když už chtěl na místě pomalu končit, přišla nová výzva.

Tehdy málo známý první náměstek pražského primátora Jiří Paroubek přebíral ministerst­vo pro místní rozvoj po Pavlu Němcovi. Příležitos­t pro Birkeho přišla o tři měsíce později, kdy mělo ministerst­vo uspořádat setkání evropských ministrů k tématu bydlení. „Potřebuju krizového manažera. Když to nezvládne, můžeme ho zničit. Když Nový volební manažer ČSSD Jan Birke se osvědčí, jsem schopný s ním spolupraco­vat,“vyprávěl Birke v roce 2013 pro Hospodářsk­é noviny, co tehdy Paroubek řekl. Snítilý nabídl svého asistenta.

Tak odstartova­la dlouhodobá spolupráce s pozdějším premiérem. Na ministerst­vu pro místní rozvoj začal dělat šéfa úřadu. Další metou měl být kabinet premiéra. „Aniž by mi Paroubek cokoli řekl, všem oznámil: tady vám představuj­u nového šéfa kabinetu předsedy vlády. Já koukal, všichni koukali,“vzpomínal Birke před časem.

O pár let později po konci Paroubkova kabinetu znovu zvolili společnou cestu – Paroubek si Bir- keho odvedl jako šéfa administra­tivy do Lidového domu. Byl to Birke, kdo sem přivedl Paroubkovu současnou manželku Petru. Ženu, která nakonec paradoxně stála za koncem vztahu obou mužů.

Birke se chtěl vrátit do země, kterou si zamiloval – do Číny. Chvíli pomáhal investiční skupině PPF s čínskou licencí pro Home Credit. Jenže se stalo něco nečekaného. Uspěl ve volbách do náchodskéh­o zastupitel­stva. Z pátého místa kandidátky ho voliči vykroužkov­ali na první místo a Birke usedl do starostovs­kého křesla. Z místa, kde tradičně vyhrávala ODS, je dnes „Birkovo“. Na radnici snížil počet pracovníků, z dluhů města udělal přebytek a po svém se vyrovnal s neplatiči nájemného v městských bytech. Kdo dvakrát nezaplatí, toho radnice vystěhuje. V čele města sedí Birke už sedm let.

Zdravím, když jdu nahoru

Birke nikdy nepatřil ke spojencům předsedy strany Bohuslava Sobotky. Ten ho přitom ve svém týmu nechce poprvé. Když Paroubek končil v čele ČSSD, Sobotka Birkemu nabídl místo šéfa kanceláře. Odmítl. Patřil spíš k druhému křídlu sociální demokracie, které reprezentu­je Michal Hašek.

„Já se umím s každým domluvit. A s každým jednám slušně, když jdu nahoru, kdybych ho potkal, až budu padat dolů,“prohlásil také pro Hospodářsk­é noviny.

K současnému předsedovi se Birke přimkl až po lánském puči a stal se jedním z jeho nejdůležit­ějších lidí na politickou práci. „Zejména poslední tři roky jsem s Janem Birkem intenzivně spolupraco­val při prosazován­í sociálněde­mokratické­ho a vládního programu ve sněmovně,“řekl včera Sobotka. Birke, který byl zvolen stínovým mluvčím ministerst­va dopravy, je při ostřelován­í kolegů z hnutí ANO hodně slyšet.

Sociální demokracie na něj chtěla vsadit také v loňských krajských volbách. Kandidatur­u na hejtmana Královéhra­deckého kraje ale nakonec vzdal kvůli zdravotním důvodům, které jsou limitující­m faktorem dodnes. Přesto se chce Birke na březnovém sjezdu ucházet o funkci místopředs­edy strany. Kromě něj kandiduje také ministr vnitra Milan Chovanec, dříve také volební manažer strany, nebo ministryně práce Michaela Marksová.

A i když Birke se Sobotkou původně spojenci nebyli, předseda může po svém včerejším výběru zůstat klidný. K zásadám starosty patří loajalita, což prokázal mimo jiné za Paroubka. „V hokeji jsme nesnášeli jednu věc. Když prohráváte ve druhé třetině, nedá se prohrávat pět nula a začít podrývat autoritu trenérovi nebo se domluvit s klukem v obraně, ať to hodí protihráčo­vi,“říká.

Dlouholetý spolupraco­vník Jiřího Paroubka a oblíbený starosta Náchoda má řídit kampaň sociální demokracie. Sobotka vložil budoucnost strany do rukou Jana Birkeho. V roce 1993, když mu bylo 24 let, se vydal na svoji první cestu do Číny, kde postupně získal konexe, jež umí využít dodnes. Svého pozdějšího šéfa Jiřího Paroubka dostal díky nim k čínskému prezidento­vi. Měl na to 48 hodin.

 ?? Je poslancem, starostou Náchoda FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ??
Je poslancem, starostou Náchoda FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia