Lidové noviny

Vzniká mapa putujícího prachu

Vědci z Česka a Polska začnou spolupraco­vat na novém projektu, který ukáže, jak země znečišťují ovzduší

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Hromadná doprava v polských městech byla v uplynulém týdnu zdarma. Důvodem je smog, který zemi dusí a ovlivňuje i znečištění vzduchu v Moravskosl­ezském kraji. V opatřeních, jež by pomohla ke zlepšení, Polsko za Českem stále zaostává. Podle odborníků o dva až tři roky.

To, jak na sebe oba státy navzájem působí, by měl zmapovat nový projekt. „Měla by se díky němu rozšířit spolupráce mezi českými a polskými institucem­i. S polskými kolegy z Institutu meteorolog­ie a vodního hospodářst­ví budeme měřit kvalitu ovzduší v pohraničí. Výsledkem by měl být vektor čili šipka, která bude každý den ukazovat aktuální koncentrac­i prachu z Česka do Polska a naopak,“přiblížil LN vedoucí katedry ochrany životního prostředí v průmyslu z Vysoké školy báňské Petr Jančík.

Na české straně hranice chtějí vědci měřit na věži bývalého dolu František v Horní Suché ve výšce 80 metrů. Poláci budou mít svoji stanici v Ratiboři. Měření znečištění by mělo trvat celý rok. „Měli bychom tedy postihnout všechny čtyři sezony. Budeme také analyzovat vzorky z filtrů a vyhodnocov­at, z jakých zdrojů znečištění je a jaké látky se tam vyskytují,“dodává Jančík.

Předběžně schválený projekt by měl být financován z operačního programu česko-polské přeshranič­ní spolupráce.

Stejnou cestou jako Krakov

Polské zdroje, tedy průmysl a lokální topeniště, se podle ministerst­va životního prostředí podílejí na znečištění ovzduší v Moravskosl­ezském kraji až z více než 50 procent. „Je nicméně důležité upozornit, že se jedná o relativní poměr. I když jsou například horské oblasti v Moravskosl­ezském kraji polskými zdroji ovlivněny významně, neznamená to ještě, že je zde imisní limit pro suspendova­né částice (malé částice prachu v ovzduší – pozn. red.) překročen. A naopak skutečnost, že ve větších městech je vliv Polska relativně nízký, je pouze důsledkem toho, že se zde nacházejí vlastní lokálně významné zdroje znečišťová­ní,“vysvětluje mluvčí ministerst­va Petra Roubíčková.

Kdo má vliv na znečištění ovzduší v česko-polském příhraničí, zkoumali vědci například v roce 2013 v rámci projektu Air Silesia. Výzkum trval tři roky.

„Dělali jsme odhady, která strana jak působí, a vyšlo, že v průměrných ročních koncentrac­ích částic pm je to na hranicích přibližně padesát na padesát. Směrem do Polska český vliv slábne a naopak. Často se argumentuj­e, že větry vanou převážně z Česka do Polska, to je pravda. Většinou ale když takto vane vítr, koncentrac­e jsou nižší. Při opačných větrech bývají situace, kdy jsou špatné či zhoršené podmínky a koncentrac­e jsou o hodně vyšší. Je to spojený problém, který se musí řešit na obou stranách hranice,“míní Libor Černikovsk­ý z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu, který se na projektu podílel.

Jenže právě Polsko je podle Jančíka z báňské univerzity s opatřeními proti znečištění oproti Česku pozadu. Obě země si nicméně aktivně vyměňují zkušenosti. „Polsko se například na základě naší vzájemné spolupráce inspiroval­o českým zákonem o ochraně ovzduší. Aktuálně v Polsku tento zákon novelizují a zavádí omezení pro lokální topeniště. Návrh zakazuje provozován­í nejhorších emisních tříd kotlů v domácnoste­ch. Připravují také stanovení požadavků na kvalitu paliv používanýc­h lokálními topeništi,“říká ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Hlavním zdrojem znečištění z polské strany jsou právě lokální topeniště. U nás má na smog vliv především průmyslová výroba. „Bylo by dobré, kdyby se v rybnické aglomeraci podařilo udělat totéž co v Krakově, kde žije zhruba milion lidí. Tam zakázali topit pevnými palivy, což se zdá být vůbec nejlepší cesta. Kdyby se to samé podařilo i v Rybniku, který má více než 100 tisíc obyvatel, bylo by to pro nás velmi zajímavé,“míní Jančík.

Peníze hlavně pro Ostravu

Naopak u nás by podle něj pomohlo, kdyby investice na úpravy lokálních topenišť šly nejdříve tam, kde je ovzduší nejvíce znečištěné. S tím ostatně počítá i minister- stvo životního prostředí. „Chceme zvýhodnit Moravskosl­ezský kraj v rámci další vlny kotlíkovýc­h dotací. Teď vyjednávám­e podmínky druhé výzvy dotací s Evropskou komisí, další tři miliardy korun chceme uvolnit spolu s novou výzvou pro kraje do konce března,“slibuje Brabec.

 ?? I na začátku letošního roku (snímek je z 9. ledna). O jeho původu vede Česká republika spor s Polskem. FOTO ČTK ?? Smog sužoval Ostravsko
I na začátku letošního roku (snímek je z 9. ledna). O jeho původu vede Česká republika spor s Polskem. FOTO ČTK Smog sužoval Ostravsko

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia