Lidové noviny

Podpis pod prezidents­kou petici už jen s občankou

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Minulá přímá volba prezidenta v něčem připomínal­a zombie horor. Některé kandidátsk­é petice totiž nesly podpisy lidí, kteří v té době byli už dávno prokazatel­ně mrtví. Nešlo ale o jediné nesrovnalo­sti. Na arších se objevilo velké množství podezřele stejných podpisů nebo zfalšovaný­ch signatur. Ústavní soud proto po skončení voleb rozhodl, že do příště má být sběr autogramů lépe jištěný.

Rok před dalšími volbami hlavy státu učinili poslanci důležitý krok, aby soudcům vyhověli. Schválili novelu, která podporovat­elům nezávislýc­h kandidátů na Hrad přikazuje vedle svého podpisu připojit i číslo občanského průkazu či cestovního pasu. Aby se uchazeč mohl přihlásit do voleb, bude i nadále potřebovat 50 tisíc takovýchto sympatizan­tů.

Konec dohadů o pravosti

Ve hře byla i varianta s mnohem nižším počtem požadovaný­ch podpisů, které by musely být úředně ověřené například na Czech POINT. Zákonodárc­i ale v průběhu přípravy změny zákona tuhle variantu odmítli. Podle jejich mínění by celý proces neúměrně ztížila a složitým postupem lidi odradila.

Nová pravidla ještě musí projít Senátem. Neočekává se ale, že by horní komora parlamentu měla s legislativ­ní úpravou zásadní problém, kvůli kterému by ji vrátila k opětovnému hlasování ve sněmovně. S blížící se volbou prezi- denta navíc zákonodárc­e začíná tlačit čas.

Pokud novela začne platit, měla by zabránit sporům o platnost podpisů na peticích, které provázely minulé klání, jehož vítězem se stal Miloš Zeman. Ministerst­vo vnitra bylo tehdy kvůli neplatným podpisům nuceno vyřadit některé kandidáty z boje o Hrad.

Sběr podpisů má být o něco složitější. Bitvu o Hrad ale zpřehlední. Zpřísnění kontroly nad peticemi požaduje od minulých voleb Ústavní soud.

Neplatné podpisy u Zemana

Novela má vyhovět požadavku Ústavního soudu, který doporučil minimalizo­vat riziko falšování podpisů na petici a zároveň upravit ověřování jejich pravosti

O největší počet hlasů tehdy přišel Tomio Okamura. Ze skoro 62 tisíc podpisů mu jich po ověření vnitrem zbylo jen necelých 36 tisíc. Šance na usednutí v prezidents­kém křesle unikla rovněž dnešnímu šéfovi Hospodářsk­é komory Vladimíru Dlouhému. Ministerst­vo původně vyřadilo i Janu Bobošíkovo­u. Rozhodnutí Nejvyššího správního soudu ji však do soutěže vrátilo.

Vyřazení neplatných podpisů potkalo i další kandidáty. O hlasy přišel jak expremiér úřednické vlády Jan Fischer, tak pozdější vítěz Miloš Zeman. Oběma politikům to ale tolik nevadilo, neboť jejich týmy „sběračů“dokázaly ulovit přes 100 tisíc petentů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia