Lidové noviny

„Vzteklý pes“zaútočil na Rusko

- SIMONA BARTOŠOVÁ

Zkraje tohoto týdne začala senátní slyšení Trumpových budoucích ministrů a dalších členů jeho kabinetu. A ukázalo se, že někteří z nich se s designovan­ým prezidente­m neshodnou. Hlavně v přístupu k Rusku.

WASHINGTON/PRAHA James Mattis aMike Pompeo. Tito dva muži ve čtvrtek předstoupi­li před americké senátory, kteří mají potvrdit jejich nominace na ministra obrany v prvním a šéfa Ústřední zpravodajs­ké služby (CIA) v druhém případě.

Mattis se během svého slyšení před branným výborem Senátu vyjádřil kriticky na adresu ruského prezidenta Vladimira Putina, když odpovídal na otázku předsedy výboru, protiruské­ho jestřába a bývalého republikán­ského kandidáta na prezidenta Johna McCaina, jak by se k Rusku postavil.

„Putin se snaží rozbít Severoatla­ntickou alianci a my musíme učinit kroky, diplomatic­ké, hospodářsk­é, vojenské a spojenecké, abychom se bránili tam, kde musíme,“řekl Mattis.

Branný výbor amerického Senátu byl zřejmě sMattisový­m vystoupení­m spokojen – ještě ten den Senát schválil výjimku, aby se bývalý generál skutečně mohl stát ministrem obrany. Ten totiž musí být v civilu minimálně sedm let předtím, než se ujme úřadu, a Mattis je ve výslužbě teprve od roku 2013. O výjimce pak včera hlasovala i Sněmovna reprezenta­ntů, která ji taktéž podpořila. Mattisovi tak stojí v cestě za postem šéfa Pentagonu už jen finální hlasování senátorů.

Nominace zřejmě projdou

K Rusku se vedle Mattise postavil negativně i Mike Pompeo, jenž by se měl stát šéfem CIA, jedné z amerických tajných služeb, které přišly s tvrzením, že za hackerským­i útoky na americké volby stáli právě Rusové.

„Je celkem jasné, co se stalo. Rusové byli zapojeni do snah hacknout informace a ovlivnit americkou demokracii,“řekl senátorům. „Šlo o agresivní akci z nejvyšších míst Ruska,“dodal Pompeo.

Svého budoucího chlebodárc­e tak Mattis i Pompeo dost možná nepříjemně překvapili. Donald Trump se totiž netají pozitivním přístupem k Rusku a snahou vylepšit vzájemné vztahy, a to i přes údajné ruské hackerské útoky, které měly ovlivnit prezidents­ké volby v Trumpův prospěch. Moskva útoky popřela a Trump je dlouho nechtěl připustit. Názor změnil až ve středu.

Otázkou ale zůstává, jestli Mattis a Pompeo před senátory skutečně vyjadřoval­i svoje názory, nebo jim šlo více o to, aby Senát jejich nominaci podpořil. Očekává se však, že obě nominace nakonec projdou, i díky republikán­ské většině.

Projít by měli i kandidát na ministra zahraničí Rex Tillerson a Jeff Sessions, budoucí ministr spravedlno­sti, kteří Rusko před senátory také zkritizova­li.

Dalšími nominanty, kteří uplynulý týden absolvoval­i slyšení před senátory, jsou i potenciáln­í ministr pro bytovou výstavbu a rozvoj měst a bývalý Trumpův soupeř z primárek Ben Carson, předpoklád­aná ministryně dopravy Elaine Chaová nebo budoucí ministr vnitřní bezpečnost­i John Kelly.

Ve středu měla v Senátu absolvovat „grilování“i miliardářk­a Betsy DeVosová, kandidátka na ministryni školství, slyšení bylo ale odloženo až na úterý 17. ledna. Úřad pro etiku ještě nedokončil přezkoumán­í jejího majetku a případného střetu zájmů.

Senátoři doufají, že se jim podaří velké množství členů budoucího Trumpova kabinetu schválit nejpozději několik hodin po inauguraci prezidenta 20. ledna.

Donaldu Trumpovi přitom stále ještě chybí kandidát na ministra zemědělstv­í, jehož zatím nevybral.

Komentář k tématu čtěte na straně 10

 ?? Generál ve výslužbě James Mattis alias Vzteklý pes se během slyšení před senátním branným výborem postavil proti Rusku. FOTO REUTERS ?? Oponent.
Generál ve výslužbě James Mattis alias Vzteklý pes se během slyšení před senátním branným výborem postavil proti Rusku. FOTO REUTERS Oponent.
 ?? Kandidát na šéfa CIA Mike Pompeo se staví na stranu služby, kterou má vést. Podle něj je jasné, že za hackerským­i útoky stálo Rusko. FOTO ČTK/ AP ?? Ukázal na Moskvu.
Kandidát na šéfa CIA Mike Pompeo se staví na stranu služby, kterou má vést. Podle něj je jasné, že za hackerským­i útoky stálo Rusko. FOTO ČTK/ AP Ukázal na Moskvu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia