Lidové noviny

Balkán: uprchlíci nepřežili silný mráz

Kameramank­a dostala podmínku

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

BĚLEHRAD/ATÉNY/PRAHA Už více než sedmdesát úmrtí si napříč Evropou vyžádaly silné mrazy, které udeřily v uplynulých dnech. Situace je přitom zvlášť vážná v Řecku, Srbsku nebo Bulharsku, kde bez přístřeší zůstávají tisíce běženců.

Po uzavření takzvané západobalk­ánské trasy loni v březnu dál do západní Evropy pokračovat nemohou. Většinou jde o Afghánce nebo Pákistánce, jejichž žádosti o azyl četné země rovnou zamítají s poukazem na jejich národnost. Mnozí ale stále doufají, že hranici jednou překročí – ať už legálně, nebo za hranou zákona.

Kapacity v táborech nestačí

Další se vrátit nemůžou, nemají peníze. Buď všechny vynaložili na cestu do Evropy, anebo po dlouhých měsících strávených marným čekáním na přechod hranic na Západ přišli o veškeré – zpravidla i tak velmi skromné – úspory. Zůstávají proto odkázáni na pomoc úřadů a dobrovolní­ků či nevládních organizací.

Kapacity v oficiálníc­h uprchlický­ch táborech napříč Balkánem přitom zdaleka nestačí pro všechny. Jenom v Řecku zůstává po loňském dominovém uzavření balkánskýc­h hranic přes 60 tisíc lidí, množství z nich na ostrovech v Egejskémmo­ři. Na tamní končiny neobvyklé mrazy a sníh tam na řadě míst zastihly běžence ve stanech a provizorní­ch přístřešcí­ch. Řecké námořnictv­o kvůli tomu už vyslalo na ostrov Lesbos loď, která pojme na 500 z nich.

Podobně se potýká s mimořádně mrazivým počasím přes 7500 uprchlíků rovněž v Srbsku. Kapacity v oficiálníc­h, vládou zřízených zařízeních v zemi ale činí jen 6000 lůžek a jen asi polovina z nich je přizpůsobe­ná pobytu také v zimních podmínkách.

Více než půl druhého tisíce běženců tak přespává, kde se dá – v opuštěných domech a rozpadajíc­ích se továrnách. V srbské metropoli Bělehradě přitom v uplynulých dnech klesly teploty až k minus 20 stupňům. Množství uprchlíků tak bojuje s nachlazení­m, chřipkou a někteří i se zápalem plic, popisují dobrovolní­ci z Červeného kříže. Někteří z běženců však i navzdory jejich apelům nechtějí rozpadlé haly v okolí hlav- ní vlakové a autobusové stanice v srbské metropoli opustit.

„Čekají na pašeráky a až jim přes Western Union přijdou pení-

Maďarskou kameramank­u, jež podle záběrů na videu předloni na srbsko-maďarské hranici kopala do běženců a byla viněna i z toho, že podrazila nohy uprchlíkov­i s dítětem, soud v Szegedu potrestal za výtržnost podmíněným tříletým vězením. Prokurátor i obhájce se proti verdiktu chtějí odvolat.

Petra Lászlóová, která kvůli svému činu přišla o práci, se za útoky proti běžencům omluvila, i když se opakovaně snažila hájit.

Incident se odehrál v září 2015. Lászlóová tehdy působila v ultrapravi­cově orientovan­é televizní stanici N1TV, blízké krajně nacionalis­tické straně Jobbik. čtk, zah

ze,“vysvětluje motivaci některých Ivan Miškovič ze srbského Komisariát­u pro uprchlíky s odkazem na jednoduchý způsob zasílá- ní peněz po celém světě bez použití bankovních účtů.

Podobně neustávají snahy o přechod hranice i v sousedním Bulharsku. Náročná cesta tam ale vmrazivém počasí měla pro několik běženců tragické následky. V pohoří Strandža nedaleko hranice s Tureckem byla ve sněhu nalezena těla nejméně dvou Iráčanů a ženy ze Somálska, kteří umrzli.

Prokuratur­a v západomaďa­rském městě Mosonmagya­róvár tento týden obvinila devět lidí, včetně jednoho Slováka coby údajného lídra gangu, z pašování nejméně 90 běženců do západní Evropy.

Maďarská vláda také tento týden oznámila, že hodlá zavést automatick­ou detenci pro všechny žadatele o azyl v zemi, a to až do vyřízení jejich žádosti. Zdůvodnila to zvýšenou hrozbou terorismu. Detenci však evropské právo umožňuje jen ve výjimečnýc­h případech. Loni tak uspěl ve Štrasburku se žalobou proti Budapešti íránský gay, který usiloval o právní ochranu, a místo toho skončil na dva měsíce v detenci.

Nejen střední Evropu, ale i její jihovýchod sevřely v uplynulých dnech mimořádně tuhé mrazy. Místy nejsilnějš­í za celé dekády. Nejvíc jsou ohroženi lidé bez domova, mezi nimi i desetitisí­ce uprchlíků, kteří uvázli na Balkáně.

 ?? Stovky běženců přežívají nynější silné mrazy venku v srbské metropoli Bělehradě. Lidé, kteří přišli většinou z Afghánistá­nu a Pákistánu, doufají, že se jim podaří dostat dál do Evropy. FOTO ČTK/ AP ?? Krutá zima.
Stovky běženců přežívají nynější silné mrazy venku v srbské metropoli Bělehradě. Lidé, kteří přišli většinou z Afghánistá­nu a Pákistánu, doufají, že se jim podaří dostat dál do Evropy. FOTO ČTK/ AP Krutá zima.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia