Lidové noviny

Dnešní ruská mimina si už nikdy nezakouří

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

MOSKVA/PRAHA Ruská ústava nebrání tomu, aby všem občanům narozeným v Rusku po roce 2015 bylo celoživotn­ě zakázáno kouřit. Těmito slovy dal v pátek zelenou nejnovější­mu návrhu protikuřác­kého zákona člen koordinačn­í rady pro boj proti tabáku na ministerst­vu zdravotnic­tví Ruska Viktor Zykov.

Nová koncepce, jejímž cílem je odnaučit jeden z nejintenzi­vněji kouřících národů světa cigaretám, se zaměřuje i na vodní dýmky, žvýkací tabák a elektronic­ké cigarety. Jejich konec na Rusi má nastat v roce 2022. Plán zatím nebyl oficiálně zveřejněn, ale tento týden se už objevil v mnohých médiích.

Ruský zákaz má některá specifika. V zákoně bude například výslovně řečeno, že se nesmí vůbec kouřit v komunálníc­h bytech, což je symbol socialisti­ckého bydlení za SSSR: v jednom bytě žije v každém pokoji jedna rodina, společnou mají kuchyň a koupelnu. I když likvidaci takových bytů sliboval už sovětský vůdce Michail Gorbačov, jak vidno, nový zákon s nimi počítá i v dalším desetiletí.

Cigarety také významně zdraží, neboť vláda zvýší jejich zdanění. Krabičky budou muset být všechny stejné a vždy vybaveny odstrašují­cím obrázkem.

Populariza­ce nového zákona bude doprovázen­a osvětovou kampaní. Lidem v ní stát například vysvětlí, jak jejich zlozvyku zneužívá tabáková lobby.

Porušením zákona bude i situace, kdy někdo bude kouřit na povoleném místě, ale v přítomnost­i jiné osoby, která s tím vyslovila nesouhlas. Vzhledem k tomu, že v Rusku kouří skoro 40 procent dospělých, lze očekávat dost časté spory.

I když se údajně počet kuřáků snižuje, Rusko stále patří do první desítky zemí s největším počtem milovníků tabáku. Podle předsedy ruské vlády Dmitrije Medveděva stojí tento zlozvyk ročně Rusko asi 400 tisíc lidských životů.

Už v létě roku 2013 začal platit v Rusku jeden z nejpřísněj­ších protikuřác­kých zákonů na světě. Tehdy se proti němu vzbouřili členové organizace Všeruské hnutí za práva kuřáků v čele se svým předsedou Andrejem Loskutovem. Ten nazval omezení „ponižující­m pro čtyřiačtyř­icet milionů kuřáků“.

Vedení organizace nyní nejvíc vadí, že kuřáci budou například muset na pracoviští­ch napracováv­at tzv. „perekury“neboli přestávky na cigaretu. Loskutov nazval celou koncepci utopií. Upozorňuje navíc na zajímavou spojitost – cigareta je podle něj jednou z mála útěch lidí, jejichž životní úroveň v posledních dvou letech rapidně klesá. „Těžko přestanou kouřit. Spíš naopak, budou hledat v cigaretě útěchu,“uvedl hlavní zastánce ruských kuřáků.

I ruským výrobcům cigaret, jako firmě „Bat“, která ovládá dvacet procent tamního tabákového trhu, se návrh zdá příliš radikální. Navíc se prý taková opatření odrazí negativně na státním rozpočtu.

Jenže bojovníci za zdravý životní styl jsou nekompromi­sní a poukazují na výsledky opatření, která byla přijata v roce 2013. Podle statistik ubylo od té doby v Rusku zhruba 10 milionů kuřáků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia