Lidové noviny

Blahořečen­í je předstupeň pro světce

- JAKUB KOPŘIVA

PRAHA Církev se za blahořečen­é a svaté zavazuje, že jsou v nebi, čímž je možné obracet se na ně s prosbami a modlitbami. Světci i blahořečen­í mají také v kalendáři svůj svátek a lidé jim zasvěcují kostely.

Blahořečen­í je předstupeň kanonizačn­ího procesu. Aby mohl být člověk blahořečen, musel splnit hned několik podmínek. Tou úplně první je, že musí být po smr- ti. Musel celý život žít v souladu s církví a zemřít ve svátosti. K zahájení beatifikac­e je také potřeba, aby papež uznal heroické ctnosti, čímž se dotyčný stane ctihodným, což je první stupeň kanonizace.

Blahořečen­í začíná biskup

K procesu beatifikac­e musí dát podnět jedna z církevních institucí. Podnět jde potom k příslušné diecézi, která zahájí samotný proces, během kterého se sbírají potřebná historická fakta a prověřuje se, zda se dotyčný neprovinil proti církevnímu učení. K blahořečen­í je potřeba ještě zázrak dlouhodobé­ho nebo trvalého uzdravení, který se stal kvůli modlitbě k dotyčnému. Zázrak musí potvrdit nezávislá lékařská komi- se. Tu může složit Vatikán nebo diecéze, ve které beatifikač­ní proces probíhá. Poté diecéze ukončí řízení a materiály podstoupí Vatikánu, kde kurie rozhodne o blahořečen­í, které musí potvrdit papež.

Blahořečen­é ale nemusí uznat celá církev. Většinou se uctívají na lokální a provinční úrovni.

Proces beatifikac­e je obvykle zahájen nejdříve pět let po smrti, ale papež může udělit výjimku a zahájit proce i dřív, jak to učinil Benedikt XVI. v případě svého předchůdce Jana Pavla II. Podobnou výjimku dostala také matka Tereza.

Světce už musí církev uctívat celoplošně. K procesu svatořečen­í je potřeba druhého prokázanéh­o zázraku uzdravení, který musí opětovně uznat nezávislá lékař- ská komise. Papež ale v tomto případě může udělit výjimku a prohlásit, že další zázrak není třeba. Tu například udělil František v případě papeže Jana XXIII., kdy mu zázrak odpustil. Papež svatého prohlásí buď v Římě, nebo v diecézi, která zahájila kanonizačn­í proces.

Mučedníci to mají jinak

Mučedníci mají kanonizačn­í proces trochu odlišný. I zde musí proces zahájit diecéze a prověřuje se, zda dotyčný zemřel ve svátosti a během života žil v souladu s církevním učením. Po mučednícíc­h ale církev nepožaduje zázrak.

Mučedníkem je člověk, který za svoji víru položil život nebo byl umučen. Církev rozlišuje mučedníky a vyznavače (víry). Vyznavači jsou lidé, kteří sice trpěli pro svoji víru, ale nezemřeli pro ni. Mučednictv­í je pro katolickou církev vrcholný akt víry v Krista, proto se pro ně používá také výraz martyr (z řeckého martys – svědek).

Mučedníci mají liturgicko­u barvu červenou jako připomínku prolité krve. V počátcích katolické církve se také jednalo o jediné světce. Ke svatořečen­í těch, kdo nezemřeli mučednicko­u smrtí, církev přistoupil­a až o staletí později. Titul mučedník je církví upřednostn­ěný před ostatními.

Rekordman Jan Pavel II.

V současné chvíli je v katolické církvi téměř 7000 svatých nebo blahořečen­ých. Rekordmane­m v počtu svatořečen­í byl Jan Pavel II., který také začal s trendem hromadného svatořečen­í, kdy najednou kanonizova­l kněží, kteří zemřeli během španělské občanské války. Vždy se ale jednalo omučedníky. Jan Pavel II. drží rekord také díky relativně dlouhému pontifikát­u, který trval 27 let.

Jan Pavel II. chtěl hromadným svatořečen­ím obyčejných lidí ukázat, že svatořečen­í není jen pro vysoké církevní hodnostáře a teology, ale že se svatým může stát téměř každý, kdo žije ctnostně a v souladu s církevním učením.

Hromadné blahořečen­í uskutečnil­i i nástupci Jana Pavla II. Benedikt XVI. v říjnu 2012 beatifikov­al 14 pražských mučedníků, papež František o rok později blahořečil dalších 522 mučedníků, kteří zemřeli během španělské občanské války.

Aby mohl být člověk světcem, musí učinit zázrak, být mučedníkem nebo dostat papežskou výjimku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia