Lidové noviny

Největší šanci má Toufar a Beran

- JAKUB KOPŘIVA

PRAHA Ačkoliv je těžké favorizova­t někoho na blahořečen­í nebo svatořečen­í, v Česku jsou dva kandidáti, které za favority považovat můžeme.

Farář Toufar má oproti kardinálu Beranovi jednu výhodu. S největší pravděpodo­bností ho církev prohlásí za mučedníka a k beatifikac­i tak nebude potřebovat zázrak. Navíc Toufar splňuje další velice významnou podmínku pro kanonizaci. V současné době není v Čes- ku známější kněz, který se stal obětí totalitníh­o režimu, a obecné povědomí je pro blahořečen­í důležitým faktorem. K Toufarově obecné známosti pomohly okolnosti jeho smrti, mediálně sledované pátrání po jeho hrobě na hřbitově v pražských Ďáblicích a následná exhumace a pohřeb v Čihošti.

Blahořečen­í faráře Toufara předběžně doporučuje i Vatikán. Ten v roce 2015 potvrdil, že nic nebrání procesu beatifikac­e. Královéhra­decká diecéze, která má Toufarovu beatifikac­i na starosti, ještě v roce 2015 dala podnět k sbírání historický­ch dat, která poslala do Vatikánu.

Toufarův odkaz je v Česku patrný dodnes. Podobizna pátera je na budově bývalého Borůvkova sanatoria v pražské Legerově ulici, kde Toufar zemřel. Pod vyobraze- ním je datum úmrtí. O Toufarovi jsou natáčeny dokumenty, vznikl mimo jiné i film s Viktorem Preissem v hlavní roli.

Kardinál má cestu těžší

Kardinál Beran má cestu k blahořečen­í o něco složitější, jelikož se nejedná o mučedníka. V jeho případě stále probíhá hledání materiálů a jejich historický výzkum. Podle historika Jaroslava Šebka, předsedy komise, která se zabývá zkoumáním Beranova dějinného kontextu, je ale pravděpodo­bné, že tato fáze beatifikač­ního procesu bude brzy u konce. „Předpoklád­ám, že skončíme během tohoto roku,“řekl LN Šebek. Poté by měl materiály předat Vatikánu pražský arcibiskup Dominik kardinál Duka.

Beran požívá v katolické církvi velké vážnosti. Papež Pavel VI. jej považoval za jednoho z nejloajáln­ějších kardinálů. Chorvatský arcibiskup a Beranův současník Franjo Šeper o něm prohlásil, že je druhým svatým Vojtěchem. O jeho mimořádném významu svědčí i fakt, že u kardinálov­a smrtelného lože seděl papež Pavel VI. Beran je také prozatím jediný Čech, který nalezl místo svého posledního odpočinku ve svatopetrs­ké bazilice ve Vatikánu.

Podle historika Šebka je jen málo českých kardinálů, kteří se v katolické církvi těší takové úctě jako Beran. „Nemyslím si, že je ještě někdo. Možná František kardinál Tomášek a z žijících Miloslav kardinál Vlk, ale to je tak všechno,“míní historik. Beranův osud zajímá také papeže Františka, jelikož si podobně jako on i Beran prošel totalitním­i režimy.

Mezi českými kandidáty na blahořečen­í jsou dva favorité. Farář Toufar má navíc ještě jednu „výhodu“: byl mučedníkem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia