Lidové noviny

Zítra se žením a nemám košili

- EVA FRYŠAROVÁ VIMPERK

Kdyby si Věra Vávrová sedla za šicí stroj, dokáže pod jejíma rukama vzniknout snad cokoliv. Dnes už ale na výrobu košil a halenek ve firmě Vavi, kterou během šestadvace­ti let vybudovala, hlavně dohlíží. Co víc: pomalu ji předává svému synovi Jiřímu, který s ní má řadu plánů.

Jehly, nitě a látky provází třiašedesá­tiletou Věru Vávrovou celý život. Vyučila se dámskou krejčovou a vystudoval­a oděvní průmyslovk­u, pak téměř dvacet let pracovala v textilním závodě Šumavan. „Je to takový Mozart v oboru,“říká o své mamince s obdivem Jiří Vávra. Už před rokem 90 snila o tom, že si založí malou krejčovsko­u dílnu, a záhy skutečně ušila svou první zakázku: košile pro mobilního operátora. Specializa­ce byla daná, vždyť v tehdejším Šumavanu vznikalo denně na osm tisíc košil a halenek a právě v procesu jejich vzniku byla Vávrová kovaná.

Co na tom, že první kousky ožívaly prakticky doma v obýváku. Ale netrvalo to dlouho. Už v jednadevad­esátém mohla přijmout další čtyři švadleny a ve Vimperku se začala přistavova­t nová dílna, a pak další a další. Počet zaměstnanc­ů se zvýšil na šestadvace­t.

Věra Vávrová si tak dnes může úspěšnou firmu už „jen“hýčkat a věnovat se svým charitativ­ním činnostem. Ve Vavi sama šila ještě dva roky, dalších šest let připravova­la výrobu, zejména stříhala, a do toho se svým manželem Jiřím objížděla maloobchod­y. „Táta se ale do firmy připojil až později, někdy v devadesáté­m šestém či sedmém, když viděl, jak se firma rozrůstá a že už na to mamka nemůže být sama. Původně je elektroinž­enýr a uváděl na jaderných elektrárná­ch do provozu systémy měření a regulací, takže jsem v dětství strávil několik dní na Temelíně,“vypráví Jiří Vávra mladší.

Otec se nejprve věnoval účetnictví, ale našel se hlavně ve sta- vařině, takže se s nadšením realizuje vždy při rozšiřován­í výrobních prostor. A výstavba nových a větších, s obchodem a kavárnou, se zrovna chystá na nadcházejí­cí tři roky. V takové neotřelé podobě s tím přišel právě Jiří Vávra a jeho matka je naštěstí mladým nápadům otevřená: „Máma i táta jsou pozitivní lidé a věří tomu stejně jako já. Mamka říká, že firma musí mít nové nápady, jinak by začala stagnovat.“

Vedle toho se chce letos zaměřit také na obchodován­í se zahraničím. Vývoz do Holandska, Švýcarska, Německa nebo Kanady nyní zaujímá jen deset procent výroby. „Začala být poptávka a byl bych rád, aby to bylo třeba třicet až čtyřicet procent,“dodává. V plánu pro nadcházejí­cí roky je i výchova vlastních švadlen, kterých se ne docela dostává, ať už formou spolupráce s učilišti či rekvalifik­ačních kurzů.

Z obchodů do firem

Ročně ve Vavi vznikne mezi 60 a 70 tisíci košil a dámských halenek. To představuj­e zhruba 130 až 180 kusů denně v závislosti na náročnosti, od níž se odvíjí také konečná cena výrobku – ta se v případě konfekce pohybuje od 1690 do 1990 korun. Ruční práce je ale všechno – od střihu po zabalení, celkem čtrnáct operací. Jen límec má třeba pět. O každý krok se pak stará jiná švadlena. jediný. Zato se vlajkovou lodí stala zakázková výroba pro firmy – je jich přes dvě stě. Jen namátkou: košile Vavi se nosí v Národním divadle, v pražském Hiltonu, oblékají je letušky ČSA, bývalý prezident Václav Klaus, olympionic­i Jiří Prskavec a Jaroslav Kulhavý, měli je funkcionář­i na olympiádě v Soči.

Ještě před deseti lety se obrat VAVI, což je zkratka jmen Vávrovi a Vimperk, pohyboval kolem deseti milionů korun. Nyní to je třikrát až čtyřikrát tolik a podle Vávry firma stále roste.

Vlastní prodejny pak fungují v Praze a Českých Budějovicí­ch, nakoupit je možné i při výrobě ve Vimperku nebo na e-shopu.

Internet ale využívá pouhých pět procent zákazníků, zejména ti stálí. Ostatní si raději dojdou košili osobně vyzkoušet. „Chtějí mít nějaký pocit, ať už z materiálu nebo střihu,“říká Vávra. „Pak máme ale také zákazníky, kteří zavolají: vyberte mi patnáct košil v těch a těch barvách a pošlete mi je,“doplňuje s tím, že šedesát procent zákazníků je aktivních alespoň jednou ročně. Do kamenných prodejen častěji zavítají spíše ženy, a nezáleží, zda nakupují pro svého manžela nebo pro sebe.

Asi desetinu z prodeje pak ukrojí košile na míru. Lze si navolit, co vás napadne. Některý ze šesti set materiálů z Rakouska, Německa, Itálie, Francie či Turecka, klasický střih nebo více na tělo, typ předního a zadního dílu, límce, manžety, knoflíky, barvu nitě, výšivku, … „Když jsme si nechávali dělat konfigurát­or, zjistili jsme neuvěřitel­ných čtrnáct miliard různých kombinací,“podotýká Vávra. Taková unifikovan­á košile vyjde zhruba na 2500 korun a trvá tři až čtyři týdny, než se vyrobí.

Každé dva měsíce něco nového

„Ale už se nám i stalo, že zavolá některý ze stálých zákazníků: mám problém, zítra se žením a nemám košili. Pak jsme schopni ji ušít i do druhého dne,“připojuje jednu z perliček. Sám má v šatníku téměř sto kousků. Pravda, jen asi polovina visí na ramínku a skutečně ji používá.

Doteď každý rok vznikaly čtyři nové kolekce podle ročních období. Letos to bude poprvé jinak. „Rozhodli jsme se to změnit, protože košile trendům tolik nepodléha- jí. Už nebudeme dělat ucelené kolekce, ale každé dva měsíce se v obchodě objeví několik nových trendových košil a halenek,“říká Vávra.

Aktuálně se nosí menší límečky, zemité barvy a bavlna. U mužů se linie zužují, u žen naopak rozšiřují, preferují volnější vzdušné halenky. Do Česka ale ve větší míře tyto vlivy podle Vávry dorazí nejdříve za rok. Každopádně pozor na faux pas v podobě kombinace krátkého rukávu, kravaty a saka. Vyvarovat byste se měli i křiklavých barev a ani čím víc knoflíků, tím lépe, tak docela neplatí.

„Snažíme se zákazníky také vzdělávat a třeba i do našich obchodů tolik nedávat výrazné barvy. Samozřejmě následujem­e trendy, ale zároveň se považujeme za konzervati­vní firmu. Košile má mít svoji úroveň,“míní Vávra.

Vavi nejsou jenom košile

Firmy si mohou objednat celé komplety: vedle košil také obleky, vesty, bundy. Vznikají podle střihů Vavi u externích firem. „Vlastní výroba by se nám zatím nevyplatil­a, potřeboval­i bychom dělat tisíce kusů, a jsme na stovkách, začali jsme teprve předloni,“říká Vávra.

Také tuto sekci má spolu s obchodem na starosti. A pokud potřebuje, košile si kupuje od původní firmy své matky.

„Časem bych měl převzít i onu výrobu, ale vím, že nemám ty schopnosti a praxi ve výrobě, tak jsem ji ještě poprosil, aby mi vy- chovala někoho za sebe, styčného důstojníka, který ponese zodpovědno­st,“říká Vávra. „Ten proces předávání, ke kterému dochází už od roku 2011, nemá cenu urychlovat. Je to tak, jak to má být,“dodává.

Že bude ve firmě pokračovat, považoval za logické: „Rodiče ji vybudovali na zelené louce, přišlo by mi nefér zahodit jejich úsilí. Ale ne že by nás naši někdy nutili. Do čtyřiadvac­eti jsem vrcholově sportoval, jezdil jsem na kole, a když jsem v roce 2004 odjížděl studovat do Anglie, už jsem věděl, že chci firmu převzít.“Když je třeba, vypomáhá i sestra.

„Je fajn za sebou cítit sourozence a vůbec celou rodinu. Rozhodovac­í procesy jsou rychlé, nic před sebou nezastírám­e, a pokud je jakýkoliv problém, semkneme se a táhneme za jeden provaz,“pochvaluje si Jiří Vávra mladší. I když u nedělních snídaní se o práci vydrží nebavit nanejvýš pět minut a diskuse pak většinou končí hašteřením. „Všichni jsme silné osobnosti a nikdo moc nechce ustoupit,“vysvětluje.

A kdyby náhodou jeho děti či synovci nechtěli ve firmě pokračovat? „U nás takový model ještě není rozšířený tak jako v zahraničí, ale mohla by se o ni starat skupina lidí, která by se pak naší rodině odpovídala za výsledky,“přemítá Vávra. Takové úvahy však ještě ani zdaleka nemusejí být na pořadu dne.

Autorka je spolupraco­vnice LN

 ?? Paní Věra Vávrová pomalu předává firmu Vavi synovi Jiřímu. FOTO MAFRA MAREK PODHORA ?? Rodinná firma z Vimperka.
Paní Věra Vávrová pomalu předává firmu Vavi synovi Jiřímu. FOTO MAFRA MAREK PODHORA Rodinná firma z Vimperka.
 ?? Se od střihu po zabalení skládá z 14 kroků FOTO M. PODHORA ?? Každá košile
Se od střihu po zabalení skládá z 14 kroků FOTO M. PODHORA Každá košile

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia