Lidové noviny

Schváleno: za víc dětí nižší daně

- MIROSLAV PETR

Sněmovnou prošel daňový balíček. Poslanci schválili slevy na děti, paušální daň pro živnostník­y i platbu daní kartou, ale odmítli výjimky z EET.

PRAHA Utrácejte a množte se. Tak by se s nadsázkou dal interpreto­vat dopad daňového balíčku na rodiny, který, byť se zpožděním, včera schválili poslanci. Většinou 128 hlasů (36 bylo proti) podpořili vládní návrh, který měl původně už s účinností od 1. ledna změnit sedm daňových zákonů. Změna řady daňových pravidel pro podnikatel­e i zaměstnanc­e začne platit od dubna.

Politici z vládní koalice ale i tak okamžitě využili výsledek hlasování, zejména hlavní pasáž o zvýšení daňových slev na druhé a další děti, k vlastní propagaci. „Dobrá zpráva pro rodiny s více dětmi, kterým dále snižujeme daně,“napsal okamžitě po hlasování na Twitteru premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

„Navýšení přinese rodinám ročně dohromady 5,5 miliardy korun,“chválil místopředs­eda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Plus pro rodinu s více dětmi

Ministerst­vo financí v rámci balíčku změn navrhlo a nyní prosadilo zvýšení slevy na dani u druhého vyživované­ho dítěte o 2400 korun na 19 404 korun ročně (sleva vzroste o 200 korun měsíčně).

A na třetí a každé další dítě vzroste daňová sleva o 300 Kč měsíčně, tedy ročně o 3600 korun na 24 204 korun oproti roku 2016. U prvního dítěte zůstává sleva na dani 13 404 korun ročně.

Vyšší slevy na děti bude možné uplatnit zpětně od počátku roku – pokud změnu zákona schválí ještě Senát a podepíše prezident.

„Nic proti odpočtům na děti. Ur-

Nejdůležit­ější body daňového balíčku

čitě zafungují i jako předvolebn­í lákadlo,“komentuje včera schválená pravidla prezidentk­a Komory daňových poradců Petra Pospíšilov­á. Balíček jako takový lze podle ní ale uvítat. Včetně například úpravy paušálních daní pro živnostník­y a další daňové poplatníky.

„Hlavní výhradu vidím spíš v tom, že ty daňové změny měly platit původně už od ledna. Měnit poplatníků­m pravidla zdanění v průběhu roku je nešťastné. A je škoda, že situace ve vládě i mezi poslanci je taková, že podobné důležité změny zpožďují a komplikují,“dodává Pospíšilov­á.

Balíček totiž kromě slev na děti upravuje například pravidla pro výdajové paušály živnostník­ů – snižuje jim pro tuto formu procentuál­ního zdanění od dubna li- mit ročních příjmů ze dvou milionů na jeden, ale na druhou stranu jim vrací do zákona možnost uplatnění slevy na manželku a děti.

Nejmenší podnikatel­é, kteří zdaňují příjmy formou předem dohodnutéh­o paušálu, budou moci od dubna podnikat při zaměstnání a mít i vlastní zaměstnanc­e.

Cejch nespolehli­vé osoby

Balíček mimo jiné také zavádí v rámci boje proti daňovým únikům institut nespolehli­vé osoby. Dosud berní úřad takto cejchuje ve veřejném registru plátců jen dlužníky DPH z řad firem.

„Nespolehli­vou osobou se stane jakákoli fyzická nebo právnická osoba, jestliže závažným způsobem poruší povinnosti vztahující se ke správě daně z přidané hodno- ty,“uvedl mluvčí ministerst­va financí Michal Žurovec.

Některé z návrhů z řad vládní koalice ale neprošly. Týká se to například snahy ministerst­va financí omezit možnost výběru peněz z důchodovéh­o spoření ve třetím pilíři. Původní návrh postihoval výplatu části naspořenýc­h peněz pro klienty po dosažení 18 let.

Neprošel ani návrh lidovců, kteří chtějí zrušit EET pro farmářské trhy, podnikatel­e s paušální daní a také pro všechny živnostník­y s ročním obratem do 414 tisíc.

V rámci včerejšího daňového hlasování přišly na řadu i návrhy ze strany pravicové opozice. ODS a TOP 09 chtěly prosadit změnu sazeb DPH. Základní, jednadvace­tiprocentn­í by se snížila na 19 procent, nynější sazba 15 procent by se zrušila úplně a zůstala by snížená desetiproc­entní. I tyhle návrhy Poslanecká sněmovna jako celek odmítla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia