Lidové noviny

Z netvora státníkem

Trumpův tým začíná vyvracet naivní představy

-

Rychlou změnu mediálního obrazu ilustrují novinová líčení Napoleonov­a návratu z Elby do Paříže v březnu 1815: „Netvor unikl z Elby. Vlkodlak přistál u Cannes. Nestvůra dorazila do Grenoblu. Tyran je v Lyonu. Bonaparte se blíží. Napoleon bude zítra v našich branách. Jeho veličenstv­o je v Paříži.“Takto se měnily zprávy médií. Takto se mohl stát Napoleon z „nestvůry“za pár týdnů „jeho veličenstv­em“. A člověk se neubrání pocitu, že cosi podobného zažíváme i teď s obrazem USA a jejich příští administra­tivy.

Jistě, není to paralela. Úspěchy Donalda Trumpa na poli nemovitost­í či reality show nesnesou srovnání s úspěchy Napoleona na válečném poli. Jeho politická dráha – nepočítáme-li samotné vítězství ve volbě prezidenta – je ještě nepopsaný list. Ale cosi obecného tu najdeme. Donedávna byli Trump a jeho tým označováni za partu nekompeten­tních, bigotních a machistick­ých solitérů, kteří chtějí izolovat Ameriku a sblížit se s Putinovým Ruskem. De facto za netvory, vlkodlaky či nestvůry. Teď, týden před nástupem do Bílého domu, už získávají vážnost. Z toho, co říkají příští klíčoví ministři při „grilování“v Senátu, vyplývá docela slušná racionalit­a.

Třeba ministr zahraničí Rex Tillerson. Ještě v prosinci to byl „ropný boss, který si rozumí s Rusy“(iDNES). Teď je z něj muž, který považuje anexi Krymu za porušení mezinárodn­ího práva, Obamovu reakci za nedostateč­ně silnou (měl výrazněji podpořit ukrajinské síly) a protiruské sankce za mocný nástroj proti agresivní politice Moskvy. To může rozhodit nejen Putina, ale i politiky typu Miloše Zemana či Václava Klause, kteří proti sankcím vystupují systémově.

Nebo NATO. V červenci Trump prohlásil, že USA nebudou automatick­y pomáhat každému členovi, který by byl napaden, ale jen těm, kteří alianci přispívají. Teď Tillerson tvrdí, že závazek společné obrany je „neporušite­lný“. Byla to hra na zlého a hodného policajta? Těžko říci, ale přinesla výsledek: evropští členové se skutečně začali zamýšlet nad svým vztahem k NATO a Amerika svou loajalitu potvrdila.

Noviny se teď do Trumpa jistě nezamilují a nebudou o něm psát jako o „veličenstv­u“. Ale ty z nich, které by ho nadále pasovaly do role nekompeten­tního netvora, by si jen posílily pověst umanutých magorů. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia