Lidové noviny

Nemůžu za to, že lidé věří ptákovinám

Říká viceguvern­ér České národní banky Mojmír Hampl v souvislost­i s různými interpreta­cemi kurzového závazku centrální banky

- LN LN LN LNVminulos­ti LN LN LN LN LN LN LN

Politický příběh, který bylo možné slýchat, tak neměl vůbec nic společného s realitou. Pro spoustu lidí to ale může působit uvěřitelně a důvěryhodn­ě. To, že lidé takovým ptákovinám věří, ale bohužel ovlivnit neumím. dobý pohyb kurzu. A predikovat denní změny po ukončení kurzového závazku je podle mne ještě o dva řády těžší. Proto by mě rozkolísan­ost kurzu na obě strany rozhodně nepřekvapi­la.

Pokud se ptáte na střednědob­ý a dlouhodobý vývoj, tak ten bude záviset na správném načasování opuštění závazku. Pokud to uděláme dobře, tak budeme bohatnout, ekonomicky dohánět ostatní země a naše inflace s nimi zůstane srovnateln­á.

Nutným důsledkem toho ale je, že postupně bude posilovat kurz a centrální banka bude vytvářet ztrátu z držby devizových rezerv. Každý, kdo volá, aby byla koruna silnější, současně naprosto nevyhnutel­ně volá po ztrátě centrální banky. Tak to prostě je.

Dneska vám těžko někdo řekne nějaké konkrétní datum, protože ho ani v ČNB nikdo nezná. Konec nastane teprve ve chvíli, kdy na tom bude většinová shoda rady ČNB. Celá debata o tom, jestli to pro trh bude překvapení, nebo ne, je tak zmého pohledu „ujetá“. Všichni se dnes na exit ptají a řeší ho, takže až přijde, těžko může být překvapení­m, jako tomu bylo ve Švýcarsku. My celou dobu připravuje­me trh na variantu, která je nejpravděp­odobnější z hlediska měnového a inflačního vývoje. Z toho vyplývají všechny komentáře, které od nás slyšíte. Například takzvaný tvrdý závazek znamená, že intervence neskončí do konce prvního kvartálu tohoto roku. Měkký závazek pak zase říká, že nejpravděp­odobnější termín opuštění kurzového závazku je někdy kolem poloviny roku 2017. Zároveň říkáme, že kdyby po ukončení intervencí došlo k vývoji, který by byl v rozporu s plněním inflačního cíle, tak stejně jako v minulosti pro nás není problém vstoupit na trh a mimořádné pohyby kurzu vyhlazovat. procentní inflační cíl budeme schopni přestřelit.

Příběhy, které bylo možné slýchat z úst politiků, ale i „expertů“, že například ekonomika může v důsledku oslabení kurzu koruny zlenivět, nemají podle viceguvern­éra ČNB Mojmíra Hampla vůbec nic společného s realitou. „Je to podobné, jako kdybychom se účastnili kongresu hematologů a bavili se o tom, že nejlepší léčbou je pouštění žilou. Taková debata vám nic nedá.“

Predikce představuj­e jen nejlepší možný odhad budoucího vývoje na základě dostupných informací. V reálném světě ale přicházejí šoky. V nedávné minulosti došlo k vesměs protiinfla­čním šokům, kdy byl vývoj cen řady komodit nižší, než jsme ve svém výhledu čekali. My jsme tento šok nechali ekonomikou „probublat“, nechtěli jsme ho přetlačit. Pak ale přišel domácí šok, kdy se ukázalo, že tuzemská poptávka byla ještě slabší, než jsme si v bankovní radě v roce 2013 mysleli. Tyto dva faktory jsou příčinou toho, že inflace byla nižší, než jsme předvídali.

Inflační cílování je dnes naprostý standard. Zatím neexistuje žádná centrální banka, která by od něj upustila.

Hlasy volající po reformě jsou slyšet minimálně, respektive se o tom nevede nijak silná debata. Důvodem je to, že stávající systém v době krize celosvětov­ě zafungoval. Lidé mají dál své peníze v dolarech, eurech či korunách, půjčují si v nich a mají v nich své úspory. Zkrátka hlasují svými peněženkam­i a neutíkají k nějakým alternativ­ám.

Já sem řadím například úvahy, že by statistici začali do indexu spotřebite­lských cen zařazovat nemovitost­i určené k rezidenční­mu bydlení. Dosud se braly jako investice, podlemě jde o spotřebu.

Při započítává­ní cen nemovitost­í bychom museli být aktivistič­tější. Jejich ceny jsou totiž proměnlivě­jší – v dobrých časech rostou více než zbytek spotřebite­lského koše a ve špatných časech se naopak výrazněji propadají. Ve špatných časech bychom tudíž museli také více intervenov­at. To znamená, že dnes by koruna musela být na úrovni 28,5 či 29 korun za euro.

Jestli nás za to někdo kritizuje, ať se podívá na fakt, že jsme byli jednou z pouhých šesti zemí v EU, které v souvislost­i s krizí nepotřebov­aly dodávat peníze na podporu finančního sektoru.

To je ale naprosto nutné, protože nám byl nově přidělen další cíl – finanční stabilita. A k jeho zajištění potřebujem­e mít nástroje. Druhou věcí, kterou nám krize ukázala, je, že pokud někde začne úvěrový trh ujíždět, tak je to právě v oblasti nemovitost­í. Tak proč se nepoučit?

 ?? Kurzem hýbou prohlášení členů bankovní rady, ne politiků, zdůrazňuje Mojmír Hampl. FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Nejsme v Turecku.
Kurzem hýbou prohlášení členů bankovní rady, ne politiků, zdůrazňuje Mojmír Hampl. FOTO MAFRA – DAN MATERNA Nejsme v Turecku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia