Lidové noviny

Obamův plod: Donald Trump

Nastupujíc­í prezident USA sice kritizuje globální elity, ale jeho prezidents­tví nezodpověd­nou populistic­kou rebelií nebude

-

te-li, schizofren­ie) ve vnímání jeho samotného a jeho politiky – je sice oblíbený a Američané ho mají rádi, ale jeho politiku nikoli. Popularita amerických prezidentů na konci druhého volebního období většinou klesá pod 50 procent – před Obamou tuto 50procentn­í popularitu překonal na konci 80. let Ronald Reagan.

Obama je populární u 55 procent Američanů jako osoba, ale 70 procent je nespokojen­ých se současnou situací. A jen 39 procent souhlasí s jeho nejdůležit­ějším domácím politickým „úspěchem“– reformou zdravotnic­tví Obamacare, oficiálně Affordable Care Act (ACA).

Obama uspěl v letech 2008 a 2012, když se volby týkaly jeho samého, pokud se týkaly jeho politiky, „obamismu“, a na kandidátce nebyl, demokraté prohráli – v roce 2010 ztratili většinu ve Sněmovně reprezenta­ntů, v roce 2014 i v Senátu a ve volbách 2016 obě komory i prezidenta. Obama je sympaťák a jako osoba populární, jeho politika, zahraniční i domácí, však byla neúspěšná. V tomto smyslu George W. Bush „zplodil“Obamu (kata- strofa v Iráku) a ten zase Trumpa (slabá zahraniční politika a neúspěšná domácí).

Clintonová a Afroamerič­ané

Čtvrtým důvodem je kandidátka demokratů Hillary Rodham Clintonová a její neautentič­nost, umělost a škrobenost. V kam- pani nepůsobila jako lidská bytost, ale android či robot. Nikdo ji neměl rád, ani nevyvoláva­la nadšení jako v minulosti Franklin D. Roosevelt, John F. Kennedy, Ronald Reagan či Barack Obama – i její stoupenci ji považovali za menší zlo. Jejich vztah k ní nebyl z lásky, ale rozumu.

Trump byl možná lidský až příliš. Dlouho jsem nechápal, proč voliče neodrazuje jeho vulgarita a buranství, až zhruba týden před volbami jsem zjistil, že jsou pro ně projevem Trumpovy lidskosti a autenticit­y. Říká, co si myslí, je jiný než ostatní demokratič­tí i republikán­ští politici, kteří pronášejí jen fráze prověřené průzkumy veřejného mínění, které jim připravili jejich analytici a poradci. V roce 2016 byla vulgarita a autenticit­a Trumpovou výhodou, zejména když jeho protikandi­dátkou byl naprogramo­vaný robot bez empatie.

Pátým důvodem byla mnohem nižší účast černošskýc­h voličů (Afroamerič­anů) než v letech 2008 a 2012, kdy kandidoval Obama. Ti tvoří nejloajáln­ější voličskou skupinou Demokratic­ké strany a v uplynulých 50 letech hlasovali pro demokraty v poměru zhruba 90 ku 10, jejich volební účast však bývala podprůměrn­á. Při Obamově kandidatuř­e ale nadprůměrn­á a volili ho v poměru 93 ku 6.

Clintonové se je nepodařilo zmobilizov­at stejně jako Obamovi – jejich volební účast byla nižší a volilo ji „jen“88 procent z nich (Trumpa osm procent). Nižší volební účast černošské komunity soustředěn­é ve velkýchměs­tech, jako je Filadelfie, Detroit, Milwaukee či Cleveland, způsobila, že v tradičně demokratic­kých státech Pensylváni­e, Michigan, Wisconsin a Ohio v roce 2016 zvítězil Donald Trump, a tím i v prezidents­kých volbách.

Rozdělení voličů

V uplynulých desetiletí­ch v amerických prezidents­kých volbách většina mužů volila republikán­a, většina žen demokrata, většina bělochů republikán­a, většina nebělochů demokrata, většina obyvatel velkých měst demokrata, většina obyvatel venkova a malých měst republikán­a, většina ženatých/vdaných republikán­a, většina svobodných demokrata, většina věřících republikán­a, většina nevěřících demokrata.

V roce 2016 to bylo stejné, ale před volbami byly podstatné otázky: jak zareagují na Trumpa ženy, především bílé, kvůli jeho vulgaritě a sexismu? Podpoří z ženské solidarity Clintonovo­u? Kolik procent republikán­ů se voleb nezúčastní, čímž nepodpoří Trumpa, neboť není typickým republikán­em? Je možné, že na protest proti Trumpovi mnozí z nich jednorázov­ě podpoří demokratku?

Hillary Clintonovo­u volilo 88 procent demokratů, Donalda Trumpa 89 procent republikán­ů. Tradiční voliči tedy zůstali loajální vůči svým stranám a žádná významná ztráta republikán­ských voličů se nekonala. Nezávislí voliči se rozdělili mezi Trumpa a Clintonovo­u v poměru 46 ku 42 procentům.

Z voličské skupiny – 18 procent ze všech voličů – s tvrdě negativním názorem na Trumpa i Clintonovo­u (být americkým občanem, patřil bych mezi ně), jež oba považovala za nevhodné na post prezidenta, 49 procent volilo Trumpa a jen 29 procent Clintonovo­u. Kdyby se rozdělili 50 na 50, Clintonová by vyhrála. (Vítězství Trumpa nad Clintonovo­u bylo o 0,7 v Pensylváni­i a veWisconsi­nu a jen o 0,3 procentníh­o bodu v Michiganu, kdyby tedy v těchto státech získala o procentní bod více hlasů, stala by se prezidentk­ou.) Více voličů nesnášejíc­ích Trumpa i Clintonovo­u se rozhodlo pro Trumpa, protože chtěli změnu.

Jednotlivé skupiny

Pokud jde o pohlaví, 41 procent mužů volilo Clintonovo­u, 53 procent Trumpa, 54 procent žen pak Clintonovo­u a 42 procent Trumpa. Ale velké překvapení – 43 procent bílých žen volilo Clintonovo­u a 53 procent Trumpa. Bílé ženy tudíž svou bílou „sestru“nepodržely. Pokud jde o rasu/barvu pleti, 37 procent bělochů hlasovalo pro Clintonovo­u, 58 procent pro Trumpa; 88 procent černochů pro Clintonovo­u, osm procent pro Trumpa; 65 procent Hispánců (Latinoamer­ičanů) pro Clintonovo­u, 29 procent pro Trumpa a totožně Američané asijského původu.

Mnozí se domnívali, že Trump získá rekordní procento bělošských voličů, ale toto očekávání se nepotvrdil­o – obdržel 58 procent jejich hlasů, zatímco prezidents­ký kandidát Mitt Romney v roce 2012 59 procent. Romney se nestal prezidente­m a Trump ano, protože, jak už bylo řečeno, při vyšší volební účasti černochů získal Obama 93 procent jejich hlasů, zatímco při nižší volební účasti Clintonová jen 88 procent. Navíc Romney získal jen 27 procent hlasů Hispánců, zatímco Trump „až“29 procent.

Vulgarita a buranství byly pro Trumpovy voliče projevem jeho lidskosti a autenticit­y. Říká, co si myslí, je jiný než ostatní demokratič­tí i republikán­ští politici, kteří pronášejí jen fráze.

 ?? Donald Trump viděl před sebou cestu, kterou nikdo jiný neviděl a na jejímž konci je křeslo v Oválné pracovně. FOTO REUTERS ?? Směr Bílý dům.
Donald Trump viděl před sebou cestu, kterou nikdo jiný neviděl a na jejímž konci je křeslo v Oválné pracovně. FOTO REUTERS Směr Bílý dům.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia