Lidové noviny

Obamův plod: Donald Trump

-

vé, mají zastoupení v Kongresu a v nejvlivněj­ších washington­ských republikán­ských think tancích. Trumpisty, národní populisty a ekonomické protekcion­isty, zahraniční politika příliš nezajímá, ale nyní tvoří u republikán­ských voličů největší skupinu. Trump svůj kabinet obsazuje lidmi ze všech tří skupin. Šéfem jeho kanceláře, jenž rozhoduje o přístupu k prezidento­vi, se má stát pragmatick­ý centrista Reince Priebus, dosavadní předseda (manažer) Republikán­ské strany. Mediálním „strategick­ým“poradcem publicista Steve Bannon, ideologick­ý trumpista. Ministrem spravedlno­sti konzervati­vní senátor Jeff Sessions z Alabamy, jeden z nejtvrdšíc­h kritiků ilegální imigrace.

Poradcem pro otázky národní bezpečnost­i má být generál Michael Flynn, bývalý šéf amerického vojenského zpravodajs­tví, jenž občas bývá označován za proruského. Jednak proto, že se zúčastnil večeře televize RT, na níž byl i ruský prezident Vladimir Putin, jednak proto, že za hlavního protivníka USA považuje radikální islám a Rusko za potenciáln­ího spojence v boji proti němu. Loni však vydal knihu The Field of Fight ( Bitevní pole), jejímž spoluautor­em je významný neokonzerv­ativní stratég Michael Ledeen, ve které za největší problém považuje Írán, a Rusko jako jeho hlavního spojence tudíž také.

Další ministři

Šéfem CIA má být konzervati­vní kongresman z Kansasu Mike Pompeo a ředitelem Národní bezpečnost­i (koordináto­rem všech tajných služeb) Dan Coates, bývalý senátor z Indiany a bývalý velvyslane­c v Německu, politicky napůl konzervati­vec, napůl centrista, v zahraniční politice však byl v roce 2014 po ruské agresi na Ukrajině a anexi Krymu stoupencem sankcí vůči Rusku.

Ministryní školství se má stát konzervati­vní aktivistka Betsy DeVosová (dědička firmy Amway), stoupenkyn­ě svobodnějš­ího výběru škol, což má i chudším rodinám umožnit posílat děti na soukromé školy. Na ministry financí a obchodu Trump navrhl newyorské demokraty Stevena Mnuchina a Wilbura Rosse. Mnuchin a další tři finančníci, kteří budou působit v Trumpově vládě, pracovali pro Goldman Sachs, globální bankovní společnost, již Trump ve své předvolebn­í kampani často kritizoval.

Za ministryni dopravy chce Trump centristku Elaine Chaovou, ministryni práce ve vládě George W. Bushe a manželku lídra republikán­ů v Senátu Mitche McConnella. Ministrem zdravotnic­tví se má stát konzervati­vní kongresman Tom Price, lékař a jeden z největších kritiků Obamacare, a ministrem výstavby (veřejných bytů pro chudé) neurochiru­rg Ben Carson, evangeliká­lní černoch, trumpista a odpůrce pozitivní diskrimina­ce ve prospěch černochů.

Šéfem Agentury pro ochranu životního prostředí má být její největší kritik Scott Pruitt, bývalý vrchní státní zástupce státu Oklahoma, který s ní inicioval několik soudních sporů. Ministrem práce Andrew Puzder, šéf řetězce s rychlým občerstven­ím a odpůrce nejen zvyšování minimální mzdy, ale i jí samotné. Příštího ministra obrany generála námořní pěchoty Jamese Mattise vojáci ctí, je považován za největšího intelektuá­la mezi americkými generály a má přezdívku „vzteklý pes“. Třetí generál v Trumpově vládě John Kelly se má stát ministrem pro vnitřní bezpečnost.

Tillerson a Kissinger

Na ministra zahraničí byl nominován Rex Tillerson, šéf ropné společnost­i ExxonMobil­e, jenž dělal byznys v Rusku, zná se s Putinem, a dokonce od něho dostal nejvyšší ruské vyznamenán­í pro cizince – Řád přátelství. Tillersona však doporučili Trumpovi i republikán­ští experti na zahraniční politiku, jako je bývalý ministr obrany a předtím šéf CIA Robert Gates či někdejší ministryně zahraničí Condoleezz­a Riceová. Navíc ho veřejně hájil i bývalý viceprezid­ent Dick Cheney a v 70. letech ministr zahraničí Henry Kissinger.

Všichni tito lidé v případě Ruska naivní nejsou. Trump se za 2,5 měsíce od svého zvolení prezidente­m USA několikrát s 93letým Kissingere­m setkal – na jeho mínění zřejmě hodně dá a učí se od něho.

Jde o další Trumpův paradox – stejně jako ve své předvolebn­í kampani kritizoval Goldman Sachs, ale navzdory tomu si vzal do vlády čtyři bankéře z této společnost­i, šedou eminencí jeho zahraničně- politickéh­o týmu se stal Henry Kissinger, patriarcha globálních elit, jenž každého jejího příslušník­a zná a oslovuje křestním jménem, přestože Trump v předvolebn­í kampani kritizoval globální elity a globalizac­i. Někdo to může považovat za zradu na voličích, jiný za důkaz, že Trumpovo prezidents­tví žádnou nezodpověd­nou populistic­kou rebelií nebude.

Očekávání

Trump, jenž do své prezidents­ké kampaně nebyl konzervati­vcem, ale centristou, až liberálním demokratem z New Yorku, nominoval nejkonzerv­ativnější americký kabinet od 20. let 20. století, kdy byl prezidente­m Calvin Coolidge, poslední skutečně konzervati­vní prezident před Reaganem. Trumpův kabinet je konzervati­vnější než Reaganův, který sice byl konzervati­vcem, ale měl ve vládě většinu republikán­ských centristů. Nejvýrazně­jšími konzervati­vci v Trumpově vládě jsou ministryně DeVosová, viceprezid­ent Mike Pence a ministři Price, Pruitt a Puzder. Z hlediska levice jsou to „kozlové zahradníky“, neboť mají o 180 stupňů otočit fungování úřadů, jež povedou.

Nejvýznamn­ější revoluce 20. století byla etatistick­á – velký stát vede ke štěstí lidí –, jejími nejradikál­nějšími formami komunismus a nacismus, méně radikálním­i pak fašismus, socialismu­s a americký levicový liberalism­us. Lze jen doufat, že 21. století zažije kontrarevo­luci proti etatistick­é revoluci, a tak zřejmě budou chápat své působení v nové americké vládě zmínění nejvýrazně­jší konzervati­vci.

Donald Trump jmenoval nejkonzerv­ativnější kabinet od Calvina Coolidge ve 20. letech 20. století, posledního konzervati­vního prezidenta před Reaganem. Je konzervati­vnější než Reaganův. Donald Trump se zřejmě stejně jako demokratic­ký prezident Franklin D. Roosevelt ve 30. letech 20. století pokusí obejít média a komunikova­t přímo s Američany. A to přes Twitter.

Přímá komunikace s Američany

Už nyní je zřejmé, že Trumpova zahraniční politika bude mnohem tvrdší k Číně a Íránu než Obamova a mnohem přátelštěj­ší k Izraeli. Pokud jde o Rusko, Trump mu zřejmě nabídne vstřícnost, kterou ale v roce 2001 Putinovi nabídl i Bush, když v něm spatřil jemnou křesťansko­u duši, i Obama a Clintonová v roce 2009, kteří zkusili nový start s Ruskem neboli „reset“– a vše skončilo neúspěchem. Uvidíme, zda se Trump v Putinovi zklame brzy, nebo později.

Trumpův zahraničně­politický a bezpečnost­ní tým tvoří silné osobnosti, proto lze čekat jejich konflikty a napětí mezi nimi – hrozí mu, že nebude funkční. To se stalo první vládě Bushe mladšího, nejkoheren­tnější tým měl Bush starší, u Richarda Nixona a Jimmyho Cartera jedna silná osobnost – Henry Kissinger a následně Zbigniew Brzezinski – zastínila ostatní. Reagan měl obrovskou fluktuaci poradců pro národní bezpečnost a vyměnil i ministry zahraničí a obrany, což však jeho zahraniční politiku neovlivnil­o, neboť si ji dělal sám. V Trumpově vládě lze očekávat brzké rezignace nebo odvolání klíčových ministrů.

Trump se zřejmě stejně jako Franklin D. Roosevelt pokusí obejít média a komunikova­t přímo s Američany. Za Roosevelta byla prestižní establishm­entová média na severových­odě USA republikán­ská, proto tento demokrat komunikova­l s Američany přímo prostředni­ctvím hovorů u krbu – pravidelný­ch rozhlasový­ch projevů. Od Johna F. Kennedyho jsou prestižní establishm­entová média demokratic­ká, proto se Trump bude snažit komunikova­t přímo s Američany prostředni­ctvím nového média – Twitteru. Pokrok nelze zastavit…

 ?? Donald Trump hodně dá na mínění čtyřiadeva­desátileté­ho bývalého ministra zahraničí USA Henryho Kissingera. FOTO REUTERS ?? Učitel.
Donald Trump hodně dá na mínění čtyřiadeva­desátileté­ho bývalého ministra zahraničí USA Henryho Kissingera. FOTO REUTERS Učitel.
 ?? Ministrem financí má být Steven Mnuchin, který pracoval pro globální bankovní společnost Goldman Sachs. FOTO REUTERS ?? Navzdory kritice.
Ministrem financí má být Steven Mnuchin, který pracoval pro globální bankovní společnost Goldman Sachs. FOTO REUTERS Navzdory kritice.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia