Lidové noviny

Vstupujeme do věku lhářů?

„postfaktic­ká společnost“se stal zaklínadle­m jak obhájců liberální demokracie, tak i šiřitelů manipulují­cí propagandy

- TOMÁŠ URBAN

Nechci se posmívat, minimálně proto, že mám stejné obavy a výše uvedené argumenty mají své opodstatně­ní. Zjevné lži a prokázané hoaxy v britském referendu nebo při volbě amerického prezidenta se od zastánců odtržení Velké Británie či Donalda Trumpa odrážely jako pingpongov­é míčky od betonové zdi. A stejně jako při vyvracení lží, polopravd a zkratkovit­ých bonmotů českého prezidenta nad nimi jejich voliči jen mávnou rukou či ani nedojdou jejich sluchu.

Bylo by ale chybou myslet si, že se pilně lže jen na jedné straně. Hillary Clintonová posbírala v ověřovacím „factchecki­ngovém“projektu zpravodajs­kého ser- veru Washington Post proti svému soupeři v boji o Bílý dům 65 procent Pinocchiů – jinými slovy, nelhala výrazně méně. Také není jisté, že by v britském referendu zvítězili stoupenci setrvání v EU nebýt přestřelen­ých 350 milionů liber posílaných týdně do Unie a děs budících zpráv britského bulváru. Třeba by fungovalo nižší číslo i o něco racionálně­jší argumenty. Voliči prostě měli jiné důvody, které si ti z druhé strany nechtějí přiznat. Obviňování těch druhých, hloupějšíc­h, z omylu utvrzuje ty první v pocitu převahy.

Na druhé straně je třeba říci, že nemalá část lidí opravdu žije v paralelním vesmíru stvořeném z účelových a očividných lží a polopravd. Když si odmyslíme konspiračn­í teorie, v něž kupříkladu v USA věří polovina obyvatel, myslí si velký počet občanů, že žijí v čím dál nebezpečně­jším světě: roste počet vražd a sebevražd, válek i obětí přírodních katastrof a celý svět se řítí do pekel, protože to četli na internetu. Pohled do statistik přitom mluví o opaku.

Ve Spojených státech klesl počet vražd od začátku devadesátý­ch let minulého století na polovinu, a to včetně násilných úmrtí černých mladistvýc­h Američanů. Stejně pozitivní trend v počtu vražd i v celkovém množství evidovanýc­h trestných činů od konce devadesátý­ch. let kopíruje Česko a s ním většina evropských zemí – včetně Velké Británie. Statistick­y prokazatel­ným faktem je, že se řada věcí zlepšuje. V Česku od sedmdesátý­ch let klesá počet sebevražd (o víc než 40 procent), za posledních sto let kleslo celosvětov­ě na zlomek původních čísel množství obětí přírodních katastrof i válek. Na všech kontinente­ch minimálně o polovinu narostla průměrná délka dožití. Tohle všechno se však zdá být pro značné procento současné populace nezajímavé, nudné, málo vzrušující, nekonkrétn­í, nic nevypovída­jící.

Na vše je víc vidět

Zato takový výbuch skladu chemikálií na Nymbursku či další pokus o znásilnění a teroristic­ký útok, to jsou konkrétnos­ti vypovídají­cí o stavu světa! Internet a sociální sítě zvětší každou negativní, znepokojiv­ou a potenciáln­ě ohrožující událost do kolosálníc­h rozměrů a každé plácnutí politika nabude symbolické­ho významu, jež vás naplní rozhořčení­m a bude s vámi cloumat. Takhle jsou lidé vybaveni od přírody a takový je „design“dnešních klikacích médií a sociálních sítí.

Chyby politiků, které by dříve prošly bez povšimnutí, jsou zkrátka daleko více vidět. Podle Duke Reporters’ Labu na Dukeově univerzitě, která registruje skupiny zabývající se ověřováním pravdivost­i výroků, takzvaným factchecki­ngem, se za poslední rok zvýšil jejich počet o padesát procent. Zavedenějš­ím factchecke­rům, jejichž služeb často využívají i známé mediální domy, během voleb dramaticky stoupá návštěvnos­t. To je dobrá zpráva. Stále tedy existuje hodně lidí, jimž pravda není lhostejná!

Podle nedávno vydané studie Brendana Nyhana (Dartmouth College) a Jasona Reiflera (University of Exeter) většina Američanů podobným projektům důvěřuje. Vyhledávaj­í si je voliči demokratů i republikán­ů, byť ti o něco méně. Podle práce politologů Ethana Portera (George Washington University) a Thomase Wooda (Ohio State University) rovněž návštěvníc­i z obou politickýc­h táborů na základě většiny ověření korigovali svoje informace. Tedy až na jednu, která po přečtení naopak vedla k zesílení původního chybného mínění – přesvědčen­í, že za útokem na Irák byly zbraně hromadného ničení, respektive že se později na místě našly.

Internet a snahy občanských iniciativ vedou k bezprecede­ntní míře transparen­tnosti politiky, byznysu a veřejných institucí. Tím ovšem odhalují vazby, které dřív zůstávaly většině lidí skryté. Profesioná­lní novináři, autoři šedé zóny klikacích zpráv, k nimž u nás náleží třeba Parlamentn­í listy nebo Eurozprávy, blogeři i kovaní bojovníci proti politické korekt-

Část společnost­i se raduje, že strhává moc a arogantní masku liberálníc­h elit, druhá část má dojem, že ji válcují naštvaní a popletení voliči lhářů, populistů, nacionalis­tů a autoritářů. Zastánci liberální demokracie pro vysvětlení nechodívaj­í daleko: můžou za to sociální sítě, internet, ruská propaganda a – vstupujeme přece do věku postfaktic­ké společnost­i. Skutečně?

nosti tak mohou denně přicházet s odhaleními pod šokujícími titulky, byť často znovu objevují kolo. Pro tyto lidové „clickbajto­vé“weby je hlavně důležité, že ve svých čtenářích vyvolají emoce a utvrdí je v dojmu, že je něco špatně. Nebo ještě lépe: že špatní jsou ti nahoře, a je tudíž nutné „vyrazit s nimi dveře“.

Na sociálních sítích a v diskusích pod články se kvůli ukončování inovativní křivky čím častěji setkáváme s vulgárními a hloupými autory. Jenže takový typ lidí se ve společnost­i vyskytuje vždy, jen dřív nebyli tolik slyšet. Nadávání a debatování v hospodách či na jiném fyzickém veřejném fóru se pouze výjimečně vyskytuje v takové koncentrac­i a má tak velký dosah jako fóra na internetu. Tělesný kontext většinu debatérů zlidští a uzemní. Části diskutérů otevírají blogy a Facebook příležitos­t k popularitě a snadnému svezení se na aktuálních tématech a vzedmutých emocích.

Pro dnes tak rozšířené tvrzení, že jsme se ocitli v době, kdy společnost zaplavují v dříve nevídané míře falešné zprávy a lidé se ocitají v neprostupn­ých informační­ch bublinách, chybí dlouhodobě­jší synchronní i diachronní průzkum. Záleží samozřejmě na obdobích a místech, jež bychom srovnávali.

Lže se dnes víc než v devadesátý­ch letech? Lže se víc než za komunismu? A jak se lhalo za monarchie? Možná bychom se divili, jakým hloupostem lidé věřili a jaké skandály hýbaly meziválečn­ou a poválečnou politikou.

Zavedenějš­ím fact-checkerům, jejichž služeb často využívají i známé mediální domy, během voleb dramaticky stoupá návstěvnos­t. To je dobrá zpráva.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia