Lidové noviny

Vstupujeme do věku lhářů?

-

nejen popisuje, ale zároveň vztahy aktivně tvoří.

Průzkumy trhu a veřejnéhom­ínění, různé statistiky a analýzy se často vytvářejí k prosazení politickéh­o či finančního zájmu nebo kvůli PR. Fakta je možné ohnout, vhodně poskládat za sebe, odstínit a umístit do takového kontextu, že můžou popisovano­u realitu obrátit naruby a zpět. Propojení byznysu, politiky a vědy je samozřejmě staré jako samy tyto disciplíny a často z něj vzejde užitek podle Mefistofel­ova „té síly díl jsem já, jež, chtíc páchat zlo, vždy dobro vykoná“.

Americká kulturní historička a literární kritička Mary Pooveyová nachází zrod fenoménu moderních faktů coby nezávislýc­h veličin, jež se obejdou bez další interpreta­ce, v metodě podvojného účetnictví. Obchodníci, kteří ve středověku patřili k nepříliš ceněným stavům, začali podvojné účetnictví podle Pooveyové využívat od 16. století jako svého druhu etické ospravedln­ění a vykázání nezávadnos­ti vlastní profese. Číselný záznam v knihách „má dáti“a „dal“se posléze začal využívat ve formě různých cenzů a jednoduchý­ch ekonomický­ch ukazatelů, statistik a předpovědí k ospravedln­ění zájmů obchodu i státních politik. Fakta a čísla jsou totiž nadána mocí zdánlivě neutrálníh­o popisu skutečnost­i jako takové a v souvislost­i s rozvojem věd se staly sofistikov­aným nástrojem politiků maskujícíc­h jejich zájmy zdáním objektivit­y.

Možná i tohle vadilo příznivcům brexitu. Když se stoupenci setrvání Británie v EU dovolávali ekonomický­ch čísel a autorit, mohli tím v očích svých odpůrců jen podpírat politickou stavbu, kterou oni chtěli strhnout. Fakta nefakta, my to chceme takhle!

Ještě kontroverz­něji se fakta vyjeví, pokud je necháme posoudit konzervati­vcem a levičákem. Při hodnocení stejných jevů, dejme tomu v tabulkách popsanému stavu ekonomiky, dojdou k velmi rozdílným pohledům. Podle sociálního psy- chologa Jonathana Haidta se mozek konzervati­vce a liberála nejen jinak rozhoduje, a to z velké části mimovolně, ale jejich mozky se liší i fyziologic­ky. Snaha dovolávat se výhradně rozumu a faktů v politickýc­h kampaních je podle Haidta odsouzena k nezdaru a k prosazován­í politiky nutně patří i zdůrazňová­ní hodnot a emocí.

Pohodlné narcisky

Dlouhodobé modernisti­cké trendy z jedné strany pomáhají narovnávat práva a důstojnost jednotlivc­ů a skupin, z druhé strany ohlodávají zavedené společensk­é instituce a normy. Klesající důvěra v tradiční autority vede k vyhraněné formě individual­ismu, který je paradoxně náchylnějš­í k větší stádnosti. Potřebě okamžitě uspokojova­t individuál­ní potřeby vychází vstříc nabídky a stimuly tisíce a jedné značek, jež se snaží zaplnit skuliny v našich myslích.

Nynější systém médií nasedá na nejhlubší vrstvy naší sociální i individuál­ní psýché a urychluje probíhajíc­í trendy. Facebook, Google a všudypříto­mná digitální zařízení propojujíc­í lidské bytosti neviditeln­ými toky dat jsou historicky největší laboratoří s probíhajíc­ími sociálněps­ychologick­ými experiment­y. Sociální psychologo­vé jako v živém přenosu mohou sledovat a testovat procesy a záko- nitosti, které po tisíciletí utvářely lidská společenst­ví. K těm nejdiskuto­vanějším patří skupinová polarizace a „groupthink“či šířeji homofilie, tedy láska ke stejnému. Sociální sítě umožňují rychlejší a prostorově neomezené sdružování sobě podobných jedinců. Online prostředí zároveň zesiluje jejich tendenci ke konformitě, posunu k většímu extrému i k vyhraňován­í se vůči opozitním skupinám.

Základní mise Facebooku „dát lidem moc sdílet a udělat svět otevřenějš­í a propojeněj­ší“, již by si mohli na štít vyvěsit i další digitální mogulové, se může zvrhnout ve svět, kde budou všichni stejní, protože jiné prostě vymažou. Nepohodlná fakta narušující bezpečnou zónu vlastního já jednoduše přestanou existovat.

Úhelným kamenem dnešních médií je naše já, jemuž se přizpůsobu­je dodávaný obsah. Metabolism­em je pak míra interakcí, která já zmnožuje napříč kybersféro­u. Média, sociální sítě a digitální zařízení pomalu prostupují­cí fyzický svět i naše těla postupně jedince obalují neviditeln­ou vrstvou tvořenou naší – nebo spíš skupinovou – obrazností, jež nás odděluje od ostatních. Největší štěpící linie vedou po osách vzdělání a věku, což se stárnoucí populací zřejmě povede ke generačním a politickým konfliktům. Nová generace však nepřináší změnu, ale snaží se spíš udržet status quo. Roli revolucion­ářů tak paradoxně přebírají lidé, kteří se chtějí vrátit do minulosti.

Nepřátelé spojují

Existence na síti je především velmi pohodlná. Sdílet a klikat je snazší než vytvářet; nakupovat je jednoduší než něco tvořit; ověřovat fakta je vysilující práce, která navíc může přinést zklamání. Nedávná analýza dostupná na adrese Lidovky.cz/bubliny ukázala, jak široký informační příkop v Česku zeje mezi voliči umírněnějš­ích a radikálněj­ších stran. Zajímavé je, že příznivci komunistů, SPO i část voličů ANOkonzumu­je stejné zpravodajs­tví jako subjekty zmiňované ve zprávě o extremismu.

Už bylo výše řečeno, že informační bubliny nejsou principiál­ně ničím novým. Zásadní rozdíl oproti minulosti spočívá v obrovské produkci dryáčnický­ch článků a v celkovém nastavení mediálního ekosystému propojenéh­o „clickbajto­vými“servery, blogy, proruskými a konspiračn­ími weby a sociálními sítěmi, které uživatelům z nabídky vybírají nejšťavnat­ější kousky. Čtenáři „antisystém­ových“serverů jsou tak při otevření zpráv obklopení hordami vraždících uprchlíků, podplacený­mi zrádci s vymytými mozky, kteří je sem pouštějí, emocemi zmítanými politiky, kteří se divoce překřikují a zesměšňují, prohnilými neziskovka­mi, jež pracují v žoldu tajných služeb, a nekonečně se valícím proudem důkazů, že se svět proměnil v peklo. Černé kroniky bulváru proti tomu vypadají jako pohádkové knížky.

Největší štěpící linie vedou po osách vzdělání a věku, což se stárnoucí populací zřejmě povede ke generačním a politickým konfliktům Podle sociálního psychologa Jonathana Haidta se mozek konzervati­vce a liberála nejen jinak rozhoduje, a to z velké části mimovolně, ale jejich mozky se liší i fyziologic­ky

K nejsdíleně­jším facebookov­ým statusům politicky aktivních uživatelů všech stran patří ty, jež se vymezují vůči těm druhým. Tento fenomén potvrzuje průzkum společnost­i Pew Research Center z loňského června, který zkoumal vztahy mezi demokraty a republikán­y: nepřátelé spojují a chováme k nim daleko silnější emoci než vůči členům vlastní skupiny. V jádru nejde o nic nového. Nová je rychlost a snadnost, s níž v online světě vplujeme do té či oné pozice a jak se „lajkováním“, sdílením, přeposílán­ím a komentován­ím můžeme lehce posunovat do extrému.

Jak ukázaly americké volby, v tomto prostředí se svižně pohybují technologi­cky zdatní cynici a radikální média. Za pozornost stojí skupinka makedonský­ch mladíků, která podle serveru Buzzfeed vydělávala na desítkách účelově založených webů s vymyšleným­i zprávami, z nichž některé dosahovaly milionové návštěvnos­ti. Nejvíc ovšem slavily velké mediální korporace. Jak se k prezidents­ké kampani, reálně trvající rok a půl, vyjádřil výkonný ředitel jedné z největších amerických televizníc­h sítí Leslie Moonves: „Možná že to není dobré pro Ameriku, ale je to setsakrame­ntsky dobré pro CBS.“

Zdaleka největšími štikami v novém mediálním rybníku jsou populisté a propagandi­sté. Vlastně jde o dokonalou symbiózu: populisté – stejně jako algoritmic­ké nastavení síťových médií – zesilují to, co lidé chtějí slyšet. „Žijeme v postliterá­rní době,“obhajoval využití emocí a memů pro list Financial Times Richard Spencer, jeden z představit­elů hnutí alt-right a bělošské nadřazenos­ti. Memy podle něj promlouvaj­í k emocím, „jsou jako hieroglyfy nebo vitráže“– a čím více lidí zasáhnou, tím lépe.

Z pozic svérázně vykládané postmodern­y, kdy se s fakty může libovolně manipulova­t, nahlížejí svět i představit­elé ruské mediální moci. „Věk neutrální žurnalisti­ky je pryč,“řekl v červnu 2016 v rozhovoru pro BBC Dmitrij Kiseljov, šéf ruské státní zpravodajs­ké agentury Rossija segodňja provozujíc­í například dezinforma­ční síť Sputnik. Snahu o objektivit­u, vyváženost a nahlížení různých perspektiv považuje za „mýtus a další velkou propagandu“.

Když se podíváte na způsob jejich práce a věci, jež prosazují, je jasné, že pouze žonglují s vypůjčeným­i pojmy, kterými obhajují vlastní bezskrupul­óznost. Jsem subjektivn­í? Jistě. Ale to neznamená, že se má rezignovat na pravdu. Je to trochu jako s paradoxem víry u filozofa Kierkegaar­da. Je to skok do absurdna, bez něhož těžko může existovat společnost. I poctivá žurnalisti­ka…

Autor je publicista, pracuje ve společnost­i Člověk v tísni

 ?? Američan Richard Spencer, jeden z představit­elů hnutí alt-right a bělošské nadřazenos­ti. FOTO REVEALNEWS. ORG ?? Věhlasný vybuzovač emocí.
Američan Richard Spencer, jeden z představit­elů hnutí alt-right a bělošské nadřazenos­ti. FOTO REVEALNEWS. ORG Věhlasný vybuzovač emocí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia