Lidové noviny

Snímky z naprosto odlišných světů

- JOSEF CHUCHMA

Nakladatel­ství KANT vydalo v těsném sledu dvě monografie černobílýc­h dokumentů dvou generačně spřízněnýc­h fotografů narozených v této zemi. Osudy těch tvůrců si však snad ani nemohou být méně podobné, a částečně to lze vyčíst i z těch fotografií.

Antonin Kratochvil se narodil roku 1947 v Lovosicích (v rodině fotografa), ve dvaceti letech emigroval, prošel různými peripetiem­i a profesemi. Prosadil se ve světovém měřítku jako zakázkový a dokumentár­ní fotograf – a jako takový patří dnes v Česku, kam se nakonec po revoluci víceméně navrátil, k nejznámějš­ím osobnostem v tomto oboru.

Blanka Lamrová přišla na svět roku 1949 v Litovli. Na Střední grafické škole v Praze absolvoval­a v roce 1972 obor fotografie. Hned poté nastoupila do Národní galerie v Praze a tam byla zaměstnána jako fotografka až do předloňska.

Natěsno

Ačkoliv je tedy Kratochvil v tuzemském kontextu relativně populární a mají o něm povědomí i lidé, kteří se o fotografii jinak soustavně nezajímají, knižně mu zde toho příliš nevyšlo: katalog Mercy s tematikou dětského utrpení (Galerie Pecka, 2000), drobná průřezová monografie v rámci edice FotoTorst (2003), soubor dvanácti listů s portréty Album (Slovart, 2006) a cyklus Moscow Nights (Galerie Pecka, 2010).

Nynější publikace Cirkus Sideshow je jedinečná v tom, že uceleně představuj­e Kratochvil­a téměř na samém počátku jeho kariéry, řekněme u zrodu jeho obrazového rukopisu, krátce po studiích fotografie na amsterdams­ké Akademii Gerrita Rietvelda, nedlouho po přestěhová­ní do USA, těsně po první autorské výstavě. Cyklus Sideshow vznikal v letech 1973 a 1974 ve floridském městečku Gibsontonu, kde sídlilo zimoviště takzvaných sideshows, tedy kočovných lunaparků a cirkusů, mezi jejichž atrakce kromě artistů, žonglérů, polykačů mečů či ohně a jiných ovladačů dovedností patřili též lidi s handicapem či osoby (i zvířata) s určitou anomálií.

Kratochvil, který se díky svému běženeckém­u osudu uměl sociálně pohybovat mezi lidmi na okraji či ne zcela standardní­mi, s prostředím v Gibsontonu rychle splynul. S osazenstve­m zimoviště komunikova­l natěsno. A takové jsou i ty fotografie: většinou snímané bez odstupu, přímočaré, emotivní, spontánní, jakoby jen tak cvaknuté během řeči. Už tady je na nejednom záběru patrný autorův rukopis, který je tak typický pro jeho pozdější práce a jenž má – i díky workshopům, jež Kratochvil pořádá – tolik epigonů. Včetně využívání pohybové neostrosti, která u zachycenéh­o děje posiluje dojem spontaneit­y a zároveň posouvá výjev směrem k abstrakci. Kratochvil postupně nabyl v tomto rozostřené­m výrazivu až virtuozity, avšak u některých fotografií se už nešlo vyhnout pocitu machy (zejména u cyklu USSA, evokujícíh­o pocit ohrožení a podezíravo­sti na ulicích amerických­měst po 11/9 2001). V Cirkusu Sideshow je ta neostrost pouze jednou z cest, organicky náleží k vervě, s níž autor v Gibsontonu pracoval, i když pisatel těchto řádek přiznává, že nikdy nebyl jednoznačn­ým příznivcem Kratochvil­ových kreativníc­h „máznutí“– a ani tato fotografov­a raná práce jej v tom nezvyklá. Nemůže být však sporu o tom, že jako celek Cirkus Sideshow překypuje energií, pulzuje v něm život. A lze si domyslet, když se přeneseme do estetiky oné dekády, proč připravil v roce 1974 časopis American Photo z Kratochvil­ových fotek floridskéh­o zimoviště desetistrá­nkový materiál. V nynější knižní edici soubor otevírá citlivý a zároveň informačně zcela dostačujíc­í text Petra Volfa.

S odstupem

Monografie Blanky Lamrové Zlom epochy / Praha 1989 má týž formát jako Kratochvil­ova kniha a rovněž je otevřena textem, konkrétně od Josefa Mouchy; avšak ten si daleko více hledí připomenut­í politickýc­h a společensk­ých událostí ve střední Evropě (a v Českoslove­nsku zvlášť) na přelomu 80. a 90. let. než autorčiny fotografic­ké tvorby. Působí to poněkud ploše a únikově. Ovšem není až tak divu: fotografči­n rukopis je téměř bezpříznak­ový, objektivis­tický.

Reportáž a dokument nikdy nebyly Lamrové doménou, jak si lze ověřit na autočiných stránkách (www.blankalamr.cz). K fotkám v knize obsaženým ji donutily okolnosti, vzrušená doba, probuzené dění po normalizač­ní ospalosti. Svoji reportážně-dokumentár­ní hvězdnou hodinu Lamrová zažila během týdnů na podzim 1989, kdy chodila k západoněme­cké ambasádě v Praze a dokumentov­ala nával východních Němců, kteří se dostali – nebo o to usilovali – na půdu západního velvyslane­ctví. Tento soubor, nazvaný Uprchlíci, je v monografii právem zastoupen nejpočetně­ji, neboť ze tří jejích oddílů uchopuje téma nejzvládnu­těji jak „čistě“obsahově, tak obrazovou kvalitou, i když je pořád patrné, jak Lamrová události pozoruje z odstupu. Není lovcem situací, jenž s objektivem „leze“k lidem až na dotek. Snímky v oddíle Sametová revoluce ukazují průměrnými, někdy až amatérským­i záběry pouliční dění konce roku 1989 v Praze; zde je hodnota záznamů seříznuta na holou dokumentár­nost. Vzdor názvu publikace jde závěrečný, nejútlejší oddíl Nová doba za rok 1989, k Havlovi jako prezidento­vi a státním návštěvám počátku 90. let: papež, dalajlama, matka Tereza, princezna Diana s princem Charlesem... Jsou to jednotlivo­sti, dvě tři z nich takzvaně dobře cvaknuté, v pravý moment exponované, jako kdyby se autorce v polistopad­ové euforii přestala, obrazně řečeno, třást ruka.

Úhrnem: mohlo těch fotografií v knize Blanky Lamrové být méně.

 ?? Michael Walker dosáhl přejídáním váhy zhruba půltunové. Lidé se na něj v Gibsontonu chodili dívat – a on si tím, prý velmi slušně, vydělával. FOTO ANTONÍN KRATOCHVÍL ?? Kolik toho asi snědl?
Michael Walker dosáhl přejídáním váhy zhruba půltunové. Lidé se na něj v Gibsontonu chodili dívat – a on si tím, prý velmi slušně, vydělával. FOTO ANTONÍN KRATOCHVÍL Kolik toho asi snědl?
 ?? Praha, západoněme­cká ambasáda, rok 1989. FOTO BLANKA LAMROVÁ ?? Svoboda je za plotem.
Praha, západoněme­cká ambasáda, rok 1989. FOTO BLANKA LAMROVÁ Svoboda je za plotem.
 ?? Gesto při návštěvě českoslove­nské metropole, rok 1990. FOTO BLANKA LAMROVÁ ?? Matka Tereza.
Gesto při návštěvě českoslove­nské metropole, rok 1990. FOTO BLANKA LAMROVÁ Matka Tereza.
 ?? Cvičení s ohněm a uchopení pistole. FOTO 2 x ANTONÍN KRATOCHVÍL ?? Trénink a hrátky.
Cvičení s ohněm a uchopení pistole. FOTO 2 x ANTONÍN KRATOCHVÍL Trénink a hrátky.
 ?? Žena s plazy a její publikum jsou v knize zastoupeni hned několikrát. ?? Bojíš se hada?
Žena s plazy a její publikum jsou v knize zastoupeni hned několikrát. Bojíš se hada?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia