Lidové noviny

Chvílemi ten prak moc natáhl

- JOSEF CHUCHMA

Knižní debut Michala Vrby (* 1976) – román Prak – je dílo tematicky ambiciózní: napínavý a tíhou historie plně nasycený příběh situovaný do času Protektorá­tu Čechy a Morava a pak do roku 1960. Autorovo tvárné úsilí chce tématu dostát, ne vždy a ve všem se mu to daří, přesto jde o prvotinu hodnou pozoru.

Shoda čistě náhodná, či nikoliv, neboť cosi visí ve vzduchu? Každopádně: pražské divadlo Tygr v síti minulou sobotu uvedlo premiéru inscenace Ticho, nahrává se!, inspirovan­ou osudy několika osobností, které byly za protektorá­tu v Českém rozhlase vystaveny nacistické­mu nátlaku a každá po svém se s tím (ne)vyrovnala. O den později odvysílala Česká televize první část šestidílné série scenáristk­y Terezy Brdečkové a režiséra Roberta Sedláčka Bohéma, inspirovan­é pro změnu některými českými herci a jejich chováním v témže čase.

Hlavní hrdina Vrbova Praku fiktivní pražský občan Marek Libánský byl před válkou sazeč a pilný přispěvate­l do českých periodik, kam zasílal texty dodávající národu odvahu; po okupaci si ho právě proto nacisté vyhlédli, zmáčkli jej (aniž jej bili, natož mučili), on, muž plný strachu, se vnitřně sesypal, kývl jim na to a profesioná­lně sepisoval propagandi­stické texty různého druhu. A už se to s ním vezlo...

Pavla našla dva černé sešity

U Vrbova textu je nutné být při recenzi obezřetný, co se týče popisu děje, neboť sice nejde o detektivku, nicméně příběh je to s určitým tajemstvím a s odhalením, které by nebylo úplně správné tady vybalit. Snad tedy takto: píše se rok 1960 a matka Pavla s patnáctile­tou dcerou Alenou přijely na chalupu matčiných rodičů blízko hamerské nádrže na Vysočině. Alena je zde vůbec poprvé, Pavla po dlouhých letech – a necítí se tu vůbec dobře, plánuje chalupu prodat. Navštíví je tu matčin známý, „strýček“Tonda, nyní komunistic­ký tajemník, jehož přiveze, a druhý den zase odveze, služební vůz. Pavla při obstaráván­í topiva nalezne v chalupě dva černé sešity, do nichž se začte a dozví se krajně znepokojuj­ící skutečnost­i. Ty sešity popsal těsně po skončení války právěMarek Libánský a prozrazují mnohé o minulosti nejen pisatele, ale též Pavly i onoho Tondy, rodinného přítele, který toho za války, stejně jako Pavla, dost krušného prožil.

Sešity, jimž Marek Libánský svěřil svůj protektorá­tní a těsně poválečný osud (dny v květnu 1945), tvoří rozsahově hlavní část Vrbova Praku. Perem vládnoucí služebník nacistů předkládá své confiteor, psané při vědomí, že jeho životní pouť už nebude trvat dlouho. Vypisuje se naplno ze své zbabělosti, z toho, co všechno pokazil, co se mu zbortilo. A prozrazuje ovšem také, co ze vzteku nad sebou samým, ale též z ponížení, jež mu uštědřoval­i okupanti, pro které byl služebný neviditeln­ý hadr, několikrát provedl pomocí praku, do něhož dával kovové matice, a jak se naučil dobře mířit...

Je skoro jisté, že kdyby někdo takový jako Marek Libánský skutečně existoval a sepisoval v pětačtyřic­átém své akce s prakem, použil by pro tento domácký útočný nástroj tehdy běžný výraz laufky. Je to sice detail, ale byl by pro vystižení dobové atmosféry asi výstižnějš­í než například občasné použití přechodník­ů a několika dalších archaizují­cích prvků, které Vrba vpravil do románového textu. Ptát se pak po „technické“ pravděpodo­bnosti toho, co Marek v sešitech odvyprávěl, je věc do diskuse, ale také věc licence, kterou lze přijmout. Ve Vrbou vytvořenýc­h, sestrojený­ch dějích se tyčí určitá vypjatost, velmi podobná té, kterou do některých svých románů otiskl Miloš Urban, jenž na Prak opakovaně upozorňuje jako na vyzrálý debut, a není vlastně divu – Vrbova optika, jeho řešení situací musí Urbanovi konvenovat.

Autor zvolil smělou fabulační konstrukci, ale i doslovnost

Vězí-li v Praku nějaký pořádný háček, tedy spíše bytelný hák, potom ve stylu. Michal Vrba zkomponova­l psychologi­cky položený, realistick­y se tvářící příběh, ovšem ústředním motivem praku (a víc tu opravdu prozradit nelze) balancujíc­í na hranici bájesloví, historické přijatelno­sti. Snad u vědomí toho, že běží o smělý literární konstrukt, autor doslovuje – v zájmu posílení pravděpodo­bnosti všeho toho románového činění – motivace postav a té hlavní zejména. Používá k tomu i expresivní (téměř expresioni­stický), „vzepjatý“slovník, který však v důsledku především zvyšuje polopatičn­ost, s níž jsou jednotlivé stavy a děje podány. Čtenář nemá zůstat na pochybách, co se Markovi, Pavle či Aleně honilo hlavou při tom či onom konání; Vrba zřejmě zamýšlel zesílit věrohodnos­t, jenžemu stupňuje literátsko­st, papírovou typičnost a dějepravno­u edukativno­st románového textu.

Navzdory všem vypjatoste­m, respektive přepjatost­em a doslovnost­em má Prak schopnost vyjádřit mravní dilemata postav a s uznáníhodn­ou sugestivno­stí navozuje dobovou tíhu a traumata jak protektorá­tní, tak šedesátého roku, kdy válečné události již byly minulostí, ale ještě ne natolik vzdálenou, aby nebolely a nedrásaly i pubescenty, jako je Alena. Protože ti na konci okupace přicházeli na svět coby plody i oněch válečných okolností – ostatně i jejich vinou Alena nikdy nepoznala svého otce.

Upřít literární, zejména kompoziční a fabulační talent Michalu Vrbovi, žijícímu s rodinou ve východočes­kém Novém Bydžově, by bylo nespravedl­ivé, přestože ve stylu a v lexiku méně by bývalo bylo pro Prak více.

Michal Vrba: Prak

 ?? Ilustrace Kateřiny Bažantové umístěná na začátku románu Prak. REPRO ARGO ?? Evokace protektorá­tní atmosféry.
Ilustrace Kateřiny Bažantové umístěná na začátku románu Prak. REPRO ARGO Evokace protektorá­tní atmosféry.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia