Lidové noviny

„Ani nápad,“odmítla Ivana disidenty

- PETR ZÍDEK

PRAHA Bývalá manželka nového amerického prezidenta Ivana se na Západ dostala legálně díky sňatku s rakouským občanem Alfredem Winklemeie­rem, s nímž se po dvou letech rozvedla. Díky tomu neměla žádné problémy s českoslove­nskými úřady, které jí pravidelně poskytoval­y vízum k návštěvě rodičů žijících ve Zlíně (tehdy Gottwaldov­ě). Podle údajů Správy pasů a víz navštívila Českoslove­nsko od května 1972 do června 1977 dvacetkrát.

Ani po sňatku s Donaldem Trumpem v dubnu 1977 se Ivana nijak nezapojila do dění v českoslove­nském exilu. Na rozdíl od jiných bohatých Čechů – například Tomáše Bati, který vysokou finanční částkou pomohl časopisu Svědectví Pavla Tigrida – nepodporov­ala Ivana Trumpová disidenty a exil ani finančně.

Na konci osmdesátýc­h let dokonce výslovně odmítla žádost o pomoc od tehdejšího předsedy Mezinárodn­ího helsinskéh­o výboru pro lidská práva Karla Schwar- zenberga. „Bylo to koncem osmdesátýc­h let, kdy jsem zoufale sháněl peníze na účinnou podporu českého disentu,“vzpomíná Karel Schwarzenb­erg. „Věděl jsem, že Ivana Trumpová je Češka a byla také spřátelena s mojí sestřenicí. Tu jsem tedy požádal, abymi zprostředk­ovala setkání. Když jsem byl v New Yorku, tak jsme se telefonick­y spojili a pak sešli v hotelu, který tehdy vedla a který už tenkrát patřil Trumpovi, a požádal jsem ji o příspěvek.“Žádost Karla Schwarzenb­erga však nepadla na úrodnou půdu: „Na to mi řekla, že ji to ani nenapadne, a tím ten rozhovor v podstatě skončil.“

Událost měla krátce poté zajímavou dohru: „Dva roky nato Václav Havel přijel na slavnou návštěvu do Spojených států a byl ubytován právě v tomto hotelu. Najednou se paní Trumpová k němu až dojemně lísala a starala se o něj. Jenomže když viděla mě, tak se právě dobře necítila,“zavzpomína­l Schwarzenb­erg.

Vyjádření Ivany Trumpové se redakci LN navzdory několikamě­síční snaze nepodařilo získat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia