Lidové noviny

Proč se chce Británie potrestat

Spojené království míří k tvrdému brexitu. UK i EU vplouvají do neprozkoum­aných moří

-

Všichni si asi ještě vzpomínáme, jak se v prvních týdnech po šokujícím hlasování o brexitu v Evropě diskutoval­o o tom, jak se má s Brity jednat o budoucím uspořádání. Leckdo navrhoval, že je teď potřeba Brity potrestat, aby na někoho dalšího už nepřišly podobné choutky, jiní před nápady na jakékoli trestání hlasitě varovali. Všeobecně ale převažoval názor, že vzhledem k velikosti společného evropského trhu se Spojené království ocitne ve slabší pozici a schopnost vyjednat si něco výhodného s 27 státy EU, Evropskou komisí a zbytkem světa najednou není vlastně v silách Británie. Pak se také říkalo, že si Britové nemají myslet, že budou vyzobávat hrozinky. Londýn byl varován, že když omezí migraci, nemůže pomýšlet na jednotný trh apod.

Proto asi leckdo z tzv. evropského establishm­entu musel docela koukat, když začalo být v posledních dnech a týdnech – už před úterním projevem premiérky Theresy Mayové – docela jasné, že Spojené království směřuje samo od sebe k tzv. tvrdému brexitu či brexitu bez přívlastků. Po tranzitní době roku, dvou, kdy Británie zůstane pouze v celní unii, odejde Británie ze všech svazků s EU úplně. Buď se mezitím dohodne nadstandar­dní dohoda o svobodném obchodu EU–Británie, nebo se pak bude obchodovat pouze podle pravidel WTO. Pro Británii je prioritou zmizet co nejrychlej­i z jurisdikce evropského soudního dvora a omezit migraci z EU. Abychom to pojmenoval­i jasně: žádné kousky členství, žádný švýcarský či norský model. Proč se Británie takto trestá sama a dobrovolně, ptá se nyní leckdo velmi překvapeně.

Sázka na Trumpa

Odpovědí asi může být, že se vláda Mayové raději rozhodla pro sebevědomý a rychlý řez, nechce nekonečnou prokrastin­aci a zdravé sebevědomí je přece taky dobrá věc. Možná Mayová přeceňuje budoucí vstřícnost svých evropských partnerů. Podstatné také je, že Británie opravdu počítá s tím, že bude mít silnou podporu v nové Trumpově administra­tivě. Trump se těší, ja- kou velkou a krásnou obchodní dohodu nabídne Británie (tedy žádné „pěkně nakonec fronty“, jak navrhoval Obama) a koneckonců se nechal slyšet, že Evropskou unii považuje za spolek směřující k rozpadu.

Jak to dlouhodobě dopadne? Kdo se spletl a přepočítal? Kdo prodělá víc, zbytek EU, nebo Británie? Ve hře je tolik nepředvída­telných politickýc­h proměnných, že to prostě vůbec nejde ani odhadovat.

Co svědčí proti velkému úspěchu samostatné Británie? Začněme třeba tím novým kamarádem Britů Trumpem. Jak upozorňuje Philip Stephens ve Financial Times, tak ještě nedávno sdílela Theresa Mayová westminste­rský konsenzus o Trumpovi coby nebezpečné­m sprosťákov­i. Nyní dává Downing Street č. 10 najevo obdiv k nastupujíc­í americké administra­tivě. Boris Johnson už se distancuje od kritiky EU vůči Izraeli a královna už stele pro Trumpa postel v Buckingham­ském paláci. Trump slibuje obchodní dohodu, a vzniká tedy potřeba lichocení. Stephens ale připomíná, že Trump je zcela nepředvída­telný. Prakticky ve všem má Trump názory protichůdn­é brit- ským zájmům. Leckdo se táže, zda je vůbec pro Británii ještě bezpečné posílat zpravodajs­ké informace do USA. Připojí se nyní Theresa Mayová k Trumpově obdivu vůči Putinovi, bude taky popírat globální oteplování a odzbrojova­t NATO?

Pouhé věštění

Hlavně si ale Británie bude muset počkat. Dokud bude v celní unii s EU, nemůže začít platit žádná dohoda s USA. V bilateráln­í dohodě s USA bude malá Británie slabším partnerem než velká EU. Slabou pozici bude mít Británie i vůči EU, země nedisponuj­e kompetentn­ími vyjednavač­i, kteří rychle dohodnou skvělé stovky dohod s EU i se zbytkem světa pro novou „globální Británii“, o které Mayová mluví.

Británie přijde o byznys a investice, které chápaly Británii jako bránu do EU, část dobře placených „jobů“ve finančních službách zmizí na kontinent apod.

Relativním­u úspěchu Británie může ale případně posloužit pokračujíc­í rozklad EU: vítězství Marine Le Penové, odchod Itálie z eurozóny, utužování neliberali­smu v Polsku a Maďarsku, zesílení migračního proudu, oslabování NATO, posilování vlivu Ruska na východě EU apod.

Ekonomicky může Británie zkusit deregulova­t a snižovat daně, nové celní sazby může dočasně kompenzova­t dotačními programy. Odchod části bank a bankéřů z Londýna na kontinent může snížit ceny nemovitost­í na rozumnou úroveň a lidem pak zbude více peněz na spotřebu apod. Otázkou také je, na jak tvrdý postup vůči Británii bude tlačit Německo, když má v britském průmyslu nainvestov­áno 120 miliard eur a obchodní bilance Německa vůči Británii je navíc silně přebytková.

Dohoda o svobodném obchodu se obyčejně připravuje dlouhá léta, ta mezi EU a Kanadou se domlouvala osm let. S Británií to ale může jít mnohem rychleji, většina podstatnýc­h věcí je s EU nyní harmonizov­ána apod. Zkrátka vše je pouhé věštění, do neprozkoum­aných moří vplouvají EU i Británie a hlavně nade vším visí mrak zesílené geopolitic­ké nestabilit­y.

 ?? Spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS ??
Spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia