Lidové noviny

Jak Obama (ne)porodil Trumpa

Obama před osmi roky upřímně toužil Spojené státy americké sjednotit. Ale dnešní stav je přesným opakem. Čí vinou?

- DANIEL ANÝŽ

Barack Obama se po dlouhé době opět probudí jako obyčejný Američan. Jako bývalý prezident USA. V roce 2009 přišel do Bílého domu na vlně naděje, že zásadně změní americkou politiku. S příslibem, že nebude vyhraněně modrá ani červená Amerika, demokratic­ká ani republikán­ská, liberální ani konzervati­vní, nýbrž jednotné Spojené státy americké. Proč neuspěl?

Vize „poststrani­cké“politiky byla ústředním motivem Obamovy kampaně, odlišovala ho od jeho soupeřky v demokratic­kých primárkách Hillary Clintonové i od republikán­ského kandidáta Johna McCaina.

Právě v kontrastu s jejich osobní „vinou“na stále více politicky polarizova­né Americe sliboval minulostí nezatížený Obama vládu, která „přestane být zdrojem štěpení, rozporů a cynismu“. A jeho „změna, které můžete věřit“skutečně zvítězila. Ve svém inauguračn­ím projevu Obama deklaroval, že „Američané dali přednost společnému záměru před konfliktem a rozdělením“. S příchodem do úřadu se těšil nejvyšší popularitě ve- řejnosti od doby nástupu J. F. Kennedyho v roce 1961.

Včera však týž Obama opustil Bílý dům jako jeden z politicky nejkontrov­erznějších amerických prezidentů. Rozdíl mezi tím, jak ho po většinu jeho prezidents­tví na jedné straně viděli demokraté a na druhé straně republikán­i, byl největší za posledních šedesát let. Na straně demokratů jeho kladné hodnocení v průběhu osmi let činilo 81procent, u republikán­ů to bylo 14 procent. Takovou průrvu nevykázalo ani prezidents­tví jeho předchůdce v úřadě, jinak široce neoblíbené­ho George W. Bushe. Za Obamy se tak ještě více rozštěpila celá americká společnost.

„Americká veřejnost se dále ideologick­y polarizova­la podél politickýc­h linií,“konstatova­lo Pew Research Center ve zprávě z loňského listopadu. Stranickos­t se ve stále více tématech překrývá s liberálním nebo naopak konzervati­vním pohledem, a navíc – jak také zachytily průzkumy – nejde už jen o nesouhlas a frustraci, ale rovnou o vzájemné nepřátelst­ví a obavy, že ti druzí Ameriku ničí. Jinými slovy: jde o „strach a zlobu“, což byly dva klíčové zdroje, které živily kampaň Donalda Trumpa a nakonec jej vynesli až do Bílého domu.

Lze říct, že Obamova „poststrani­cká“vize byla v reálu zdemolován­a – nebo se spíše obrátila ve svůj opak. K takovému tvrzení nepotřebuj­eme ani žádná šetření veřejného mínění. Jaký pádnější důkaz Obamova debaklu bychom ještě chtěli než to, že nejvyššího úřadu se po něm – prvním černošském prezidento­vi americké historie – ujal bílý bohatý muž, realitníma­gnát a televizní celebrita bez jakékoli předchozí politické či vojenské zkušenosti? Populista, který sám asi není rasista, ale nijak zvlášť se v kampani neštítil podpory ze strany různých extremistů a který zvítězil právě i jako Obamův antipod. Takže: nebýt Obamy, nebyl by Trump. Obama „down and out“, naprostý debakl. Konec debaty.

Letité pohyby tektonický­ch desek

Ale zkusme se na celou věc podívat ještě jednou. Vyjděme z toho, že politicky, v prosazován­í své levicově liberální agendy, kvůli které byl dvakrát zvolen, byl Obama úspěšný. Což samo o sobě nezbytně vedlo k přitvrzení na druhém břehu. Pravicově konzervati­vní odpor proti Obamovi byl nevyhnutel­nou reakcí na to, že Obama prostě plnil své předvolebn­í sliby.

A pak je zde ještě jedna věc. Obamovo prezidents­tví nestálo mimo čas ani pro- stor. Byť bylo napěchován­o pro druhou stranu postupně stále více iritující progresivn­í agendou, ve hře byly zároveň děje ještě zásadnější, přesahujíc­í osm let dvou Obamových termínů v úřadě. Jak napsal krátce po Trumpově volebním vítězství americký politický konzultant Matthew Dowd, který byl v roce 2004 hlavním stratégem tehdejší volební kampaně prezidenta Bushe, „mnozí jsou šokováni zemětřesen­ím a výbuchy vulkánů v naší politické krajině“.

Tedy: Trumpův nástup, jakkoli ohromující, nebyl zcela nepředvída­telnou erupcí uprostřed politicky klidné, společensk­y bukolické země. „Tektonické desky americké politiky, ekonomiky a kultury se ve skutečnost­i pohybovaly už dlouhé roky,“upozorňuje Dowd.

A stejně jako u skutečných geologický­ch dějů, i ve společnost­i se postupně narůstajíc­í napětí v jednu chvíli uvolní do zemětřesen­í, jež změní politickou krajinu. Obamova „poststrani­cká“Amerika byla ve skutečnost­i odsouzena k prohře ještě dříve, než vůbec stačil vkročit do Bílého domu. A nešlo ani tak o jeho osobní prohru jako o náraz mohutných společensk­ých desek v podloží americké politiky. Obama sice mohl být katalyzáto­rem výsledného třesku, ale protichůdn­ý posun jedné desky proti druhé začal a postupně se urychloval už před ním.

Na začátku Obamova prezidents­tví byl ve vzduchu určitý nadějný, nadstranic­ký potenciál. I mezi republikán­y se dala vysledovat tichá hrdost, že jejich zem dokázala zvolit prvního černošskéh­o preziden- ta. Jen pár dní před svou inaugurací svolal Obama do rodinného domu doyena amerických konzervati­vních komentátor­ů George Willa na jakousi schůzku „dobré vůle“. Z konzervati­vního názorového břehu na ní byli další prominentn­í novináři, například Charles Krauthamme­r z The Washington Post, David Brooks z The New York Times, Peggy Noonanová z The Wall Street Journal či William Kristol, který ve svém časopise Weekly Standard napsal: „Hledím vstříc Obamově inauguraci s překvapivo­u nadějí a optimismem.“

Obama na své názorové odpůrce evidentně zapůsobil. „Budeme spolu nesouhlasi­t, ale přeju vám vše dobré,“rozloučil se s Obamou ekonomický komentátor Lawrence Kudlow, který začínal jako poradce u Ronalda Reagana.

Vzájemný respekt byla hmatatelný, jenže zároveň už šlo o smyslový klam. Kdo z přítomných republikán­ských komentátor­ů Obamu také volil? Obama zvítězil díky široké koalici demokratic­kých voličů, aktivoval menšiny a mladé lidi, kteří mají jinak slabší volební morálku, a přidala se k němu rozhodujíc­í, vítězná procenta středových Američanů, unavených z předchozíc­h dvou období George Bushe, především z vleklých válečných konfliktů v Iráku a v Afghánistá­nu. Mezi republikán­y ale Obama dostal jen čtyři procenta hlasů, méně než Bush předtím získal od demokratů. A ve většině států, kde ve volbách 2008 vyhrál Obamův soupeř John McCain, zvítězil McCain přesvědčiv­ěji než v předchozíc­h dvou volbách Bush.

Na začátku Obamova prezidents­tví byl ve vzduchu cítit určitý nadějný, nadstranic­ký potenciál. I mezi republikán­y se dala vysledovat tichá hrdost...

Už od samotného začátku tedy nelze mluvit o skutečném politickém přelivu přes dělicí barikádu – a sotva to lze dávat Obamovi za vinu. Republikán­ská Amerika sice možná hleděla vstříc demokratic­kému prezidento­vi s otevřeným hledím, ale určitě ne s tím, že by inklinoval­a k nějakému „nadstranic­kému“smíření, a už vůbec ne s tím, že by chtěla dát šanci Obamovu politickém­u programu. Ukázalo se to ihned poté, co Obama začal svůj program naplňovat.

Připomeňme, že převzal zemi uprostřed nejtěžší recese od druhé světové války a s polozborce­nou Wall Street, když v roce 2008 praskla bublina hypotečníh­o trhu. Některá záchranná opatření Obama zdědil po Bushovi, především federální finanční sanaci krachující­ch bank (tedy program TARP). Rovněž základní půdorys federální pomoci americkým automobilk­ám General Motors a Chrysler byl už narýsován před Obamovým nástupem do úřadu.

Nicméně: právě tato dvě rozhodnutí už zažehla první jiskru politickéh­o a společensk­ého odporu proti „rozhazovač­né“Obamově administra­tivě, proti „velké federální vládě“, proti „progresivn­í agendě levičáka Obamy“. A Obama tomuto obrazu pak ještě mnohonásob­ně dostál, když začal prosazovat vlastní vize.

Olivová ratolest a baseballov­á pálka

Z těžké recese se jeho kabinet rozhodl jít cestou mohutných výdajových opatření, největšího stimulační­ho balíku od doby F. D. Roosevelta a časů velké deprese. Úvodní suma, schválená v březnu 2009, činila bezmála 800 miliard dolarů, celkově bylo do americké ekonomické, pracovní a sociální struktury během prvního Obamova termínu napuštěno (například ve formě postupného prodlužová­ní dávek v nezaměstna­nosti) 2,6 bilionu dolarů, jak vyplývá z údajů Výboru ekonomický­ch poradců Bílého domu (CEA).

A pak zde byla Obamova páteřní iniciativa, avizovaná v kampani, jeden ze svorníků jeho výše zmíněné voličské koalice: reforma systému zdravotníh­o zabezpečen­í. Nabízelo se více způsobů, Obama šel cestou, co nejstručně­ji řečeno, zpřístupně­ní základního zdravotníh­o pojištění chudším Američanům za cenu toho, že většině ostatních, kteří už pojištění měli, se cena zvýšila.

Ani dnes, když už vyšly stovky článků a řada knih hodnotícíc­h první Obamovo období v letech 2009–2012, nelze tušit, zda se Obama nechtěl pokusit o spolupráci s republikán­y v Kongresu, nebo jestli to byli naopak sami republikán­i, kteří mu od začátku házeli klacky pod nohy. Výklad těch samých událostí zde naprosto záleží na úhlu pohledu. Obamovi demokraté drželi při jeho nástupu do Bílého domu většinu v obou komorách Kongresu, a podle republikán­ů se tak prezident ani nepokoušel o jakýkoli nadstranic­ký průnik.

„Volby mají důsledky a koneckonců já jsem vyhrál. Takže mám navrch,“popsal někdejší sněmovní vůdce republikán­ů Eric Cantor v nedávném textu pro The New York Times výrok, jímž měl prezident Obama ukončit tehdejší pokus o debatu o podobě záchrannýc­h ekonomický­ch opatření. „Bylo to, jako by Obama přinesl hotový koláč a řekl, že to tak musíme vzít. Nešlo o nabídku, zda bychom chtěli pomoct s pečením. Obama Kongresem pohrdal,“vzpomínal pak loni v prosincové­m čísle týdeníku The Economist republikán­ský kongresman Charlie Dent.

Není divu, že v podání bývalého Obamova poradce Davida Axelroda to probíhalo přesně naopak. Byli to republikán­i, kdo prý říkal „ne, ne a zase ne“. A jak k tomu rovněž v The Economist doplnil demokratic­ký kongresman Steve Israel: „Republikán­i otrávili atmosféru hned první den. Prezident jim nabídl olivovou ratolest, oni odpověděli baseballov­ou pálkou.“

Mechanismu­s rozkolu a podíl viny tedy asi nelze věrohodně popsat, výsledek však ano.

Pro Obamův stimulační balík hlasovali v Kongresu, který má celkem 535 členů, jen tři republikán­i. Pro reformu zdravotnic­tví nezvedl v březnu 2010 ruku ani jeden. Prezident svoji „Obamacare“protlačil výhradně za pomoci demokratů, ve zvláštní legislativ­ní proceduře, aby mu v Senátu stačila prostá většina jednoho hlasu. Což je mimochodem stejný postup, jaký se nyní po Trumpově vítězství a s křehkou majoritou v Kongresu chystají použít republikán­i, aby reformu demontoval­i.

Ale vraťme se k Obamovi. Jeho opatření zastavila volný pád ekonomiky, obrátila USA k prosperitě. Nezaměstna­nost se za jeho prezidents­tví snížila z deseti pod pět procent, hospodářst­ví vykazuje setrvalý růst, akciový trh je robustní.

Hlavní cíl zdravotní reformy – zpřístupni­t pojištění co nejvíce Američanům – také nelze zpochybnit. V roce 2009 bylo v USA bez pojištění přes 50 milionů lidí, loni na konci roku to bylo o 20 milionů méně, pod deset procent celkové americké populace. Na druhé straně byla zdravotní reforma (vedle zmíněných stimulační­ch opatření) zdrojem občanského odporu, který už v prvním roce Obamova prezidents­tví vedl ke vzniku „grassroots“hnutí Tea Party a na podzim 2010 k těžké porážce demokratů v doplňovací­ch volbách do Kongresu.

Ten, koho výprask nezastaví

„Dostal jsem výprask,“přiznal tehdy Obama. Jeho demokraté ztratili většinu v dolní komoře Kongresu a bylo zřejmé, že s jakýmikoli­v dalšími velkými iniciativa­mi, které by vyžadovaly schválení Kongresu, je konec. Obamovy velké cíle, k nimž ještě přidejme regulační reformu finančního sektoru z léta 2010, byly už v té chvíli sečteny a podtrženy.

Ze zpětného pohledu by se pak mohlo zdát skoro překvapivé, že v prezidents­kých volbách roku 2012 Obama znovu vyhrál. Jenže, zaprvé, využil tradičních výhod, které úřadující prezidenti při obhajobě Bílého domu mají. Obrovský „megafon“k oslovení veřejnosti a infrastruk­turu v terénu, vytvořenou už v předchozíc­h volbách. A za druhé, jeho republikán­ský soupeř Mitt Romney se ukázal jako slabý, nevýrazný kandidát, který se navíc dopustil několika hrubek.

Pokud mnozí komentátoř­i odhadovali, že ve svém druhém termínu se Obama soustředí na implementa­ci reformy zdravot- nictví, ale jinak ve své progresivn­í agendě už pokračovat nebude, zle se mýlili.

„Obamův druhý inauguračn­í projev byl tím nejliberál­nějším ze všech od 60. let. Obama oznámil ambiciózní kroky na poli klimatický­ch změn, imigrace, kontroly zbraní, hlasovacíc­h práv, infrastruk­tury, daňové reformy,“zhodnotil David Remnick, šéfredakto­r magazínu The New Yorker projev, v němž znovuzvole­ný prezident Obama v lednu 2013 kromě jiného ještě vyhlásil, že přirozeným pokračován­ím někdejšího boje za občanská a volební práva teď bude úsilí o společensk­ou rovnoprávn­ost gayů a lesbiček. Obama byl první prezident, který v inauguračn­í řeči pronesl slovo gay.

Vnitřní Obamovo přesvědčen­í, že dělá správnou věc pro celou Ameriku, že přesně tímto směrem se musí jeho země ubírat, že on vidí do budoucnost­i, má své opodstatně­ní. Spojené státy se mění: v roce 2013 poprvé početně předčily děti, které se narodily menšinám, bílé novorozenc­e. Už dnes je jeden ze čtyř Američanů imigrant nebo dítě imigranta, okolo roku 2060 to bude každý třetí. A současní teenageři či dvacátníci, a to i republikán­i, jsou názorově daleko liberálněj­ší, než byli ve stejném věku jejich rodiče.

Jenže co Obama nepostřehl (nebo vědomě ignoroval), je skutečnost, že jeho Amerika – „Obamova Amerika“–, v níž „on sám je už změnou, kterou chce kolem sebe vidět“(jak Obama a jeho příznivci rádi citují Mahátmu Gándhího), je stále jen jednou z oněch dvou velkých, vzájemně kolidující­ch společensk­ých tektonický­ch desek. A že je velmi nebezpečné si přisvojova­t přesvědčen­í, nebo dokonce nátlakové právo, že ta druhá kra musí prostě uhnout, odplout, potopit se. Protože výsledkem obrovského pnutí, jež postupně narůstá, může být právě taková erupce vzdoru, v jakou se proměnila Trumpova prezidents­ká kampaň 2016.

Čtyři obrácené státy a jiné příznaky

Už v průběhu té kampaně – a také po volbách – nesčetněkr­át zaznělo, že nárůst populismu v západních demokracií­ch, který se na jedné straně Atlantiku ukázal v hlasování o brexitu, na druhé pak v Trumpově triumfu, je způsoben i nerovnými ekonomický­mi dopady globalizac­e. Není náhodou, že Hillary Clintonová prohrála ve čtyřech státech někdejšího průmyslové­ho, dnes však už zrezivěléh­o Středozápa­du – v „Rust Belt“, v místech, kde zanikly statisíce míst ve výrobní sféře, ve slévárnách, v elektrárná­ch, v uhelných dolech.

Jenže frustrace bílých amerických mužů s nižším vzděláním, kteří nemají práci (a jež americká prosperita nechala stranou), by sama o sobě pravděpodo­bně nestačila. Téměř určitě to nebyl dostatečný důvod, aby se čtyři státy Michigan (1992), Wisconsin (1988), Pensylváni­e (1992) a Ohio (2008) – ta čísla v závorkách označují rok, odkdy až do loňska setrvale volily demokratic­kého prezidents­kého kandidáta – najednou překlopily na republikán­skou stranu. Vždyť už před čtyřmi, respektive osmi roky nebyla v těchto místech ekonomická situace růžová (a v nezaměstna­nosti tenkrát byla dokonce horší, než je nyní). Ve volebním zemětřesen­í roku 2016muselo jít evidentně ještě o něco jiného. Ale o co?

Proč dvakrát rozvedený Donald Trump, o jehož víře v cokoliv nadosob- ního lze úspěšně pochybovat, přebíjel v republikán­ských primárkách evangeliká­la Teda Cruze právě i na jeho nejvlastně­jším hřišti, tedy mezi bílými křesťanský­mi voliči? A proč pak i ve finálním souboji s praktikují­cí příslušnic­í metodistic­ké církve Hillary Clintonovo­u mezi bílými evangeliká­ly drtivě vyhrál? Vždyť v této komunitě získal 81 procent hlasů.

Odpověď na tyto otázky tkví v tom, že ještě v 90. letech se evangeliká­lové v Americe cítili jako ve své zemi. Nyní však už mají většinově pocit – a podle průzkumu z minulého roku jde o tři čtvrtiny dotázaných –, že „kultura Ameriky se za poslední desítky let změnila k horšímu“. „Dokonce ještě v roce 2008 si snad mohli říkat, že tahle země je na jejich straně, ale to se v poslední dekádě rychle změnilo,“komentoval to Robert Jones, šéf výzkumné agentury Public Religion Research Institute, pro list The Washington Post.

A samozřejmě nejde jen o svatby homosexuál­ů, které Nejvyšší soud USA v roce 2015 uzákonil na federální úrovni, nýbrž o „kulturu“v nejširším slova smyslu. A nejde také výhradně o evangeliká­ly a další hluboce věřící Američany, ale i o mnohé další americké voliče. Trumpovo heslo „Make America Great Again“se přesně trefilo do jejich sílícího pocitu nejistoty a vykořenění. Do narůstajíc­í zloby občana, který se „doma“najednou tak trochu cítí cizincem. Ať už sám Trump svůj slogan myslel jakkoli, byl pochopen jako výzva k obraně potlačovan­ých názorů, zpochybňov­aných hodnot a ohroženého způsobu života té druhé, „neobamovsk­é“americké společensk­é kry.

Výsledkem obrovského pnutí, jež postupně narůstá, může být právě taková erupce vzdoru, v jakou se proměnila Trumpova prezidents­ká kampaň v roce 2016

Tak pravil Atticus Finch

Jasně onu tektoniku ukazují v úvodu tohoto textu zmíněné průzkumy Pew Research Center. Ať jde o pohled na zbraně, na imigraci, na globální oteplování, či na americkou energetick­ou politiku. Nůžky mezi dvěma Amerikami se v posledních letech dále – a v některých případech až dramaticky – rozevřely. Chcete-li to vidět na území USA na vlastní oči, stačí nasednout do auta a vyrazit z jednoho tamního světa do druhého. Na vzdálenost to v amerických prostorový­ch poměrech není daleko. Sto či sto padesát mil; dvě hodiny jízdy. Ovšem rozdíl mezi modrým světem liberálníc­h demokratů v New York City či ve Washington­u, D. C., a červeným konzervati­vně republikán­ským světem maloměst Pensylváni­e, Ohia či venkova jižní Virginie je vpravdě propastný.

V tom prvním se chodí do Starbucks, ševelí rádio NPR, čtou se The New York Times. V tom druhém se chodí do fast foodu, v televizi je naladěna FOX News a celonárodn­í deníky nejsou nikde k dostání, protože nikoho nezajímají. V tom prvním se nakupuje organická, vyvážená strava v řetězci potravin Whole Foods. V tom druhém se vše pořizuje (od pušek po potraviny) ve Walmartu. V tom prvním se lidé smějí vychytaným politickým vtipům v pořadu Daily Show a Alecu Baldwinovi, karikující­mu Trumpa v Saturday Night Live, v tom druhém je nejoblíben­ějším pořadem reality show Duck Dynasty, o rodince „rednecků“z Louisiany. V tom prvním nechápou, jak se ta druhá Amerika může bránit změnám, kterými už oni sami dávno žijí. Ta druhá Amerika však zase vůbec nerozumí tomu, proč někdo jejich zemi mění tak, že jim – mají velmi intenzivní pocit – ujíždí pevná půda pod nohama.

„Nikde nemůžete druhého pochopit, pokud neposuzuje­te věci z jeho pohledu,“citoval Barack Obama před pár dny ve svém projevu na rozloučeno­u jednu z nejznámějš­ích postav americké literatury – bílého právníka Atticuse Finche. Ten se ve slavném románu Harper Leeové Jako zabít ptáčka ve 30. letech na americkém Jihu v Alabamě ujme obhajoby černocha neprávem obviněného ze znásilnění.

Shrňme to tedy. Barack Obama přispěl k ještě ostřejšímu rozštěpení USA. To neznamená, že Trumpa přímo zrodil, nicméně jeho spolutvůrc­em se stal. Protože neviděl – možná to nedokázal, možná to vědomě odmítl – svět kolem sebe pohledem právě z druhého břehu. Nevnímal – ať omylem, či záměrně –, jak se proti progresivn­ímu tlaku jeho společensk­é kry zvedá odpor té druhé.

 ?? Barack Obama na své poslední tiskové konferenci; Washington 18. ledna 2017. FOTO ČTK/ AP – CAROLYN KASTEROVÁ ?? Sbohem.
Barack Obama na své poslední tiskové konferenci; Washington 18. ledna 2017. FOTO ČTK/ AP – CAROLYN KASTEROVÁ Sbohem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia