Lidové noviny

Chvála pokorného detailisty

Jaroslav Fragner: od avantgardn­ích vizí k nadčasovým rekonstruk­cím památek

-

karpatské Rusi – byla v polovině dvacátých let skvělou ukázkou konstrukti­vistické architektu­ry. Železobeto­nová skeletová konstrukce, ploché střechy, pásová okna ve výklopných ocelových rámech a řada „nautických“prvků – to byly atributy avantgardn­í tvorby.

Také v následujíc­ím období takzvaného bílého funkcional­ismu vytvořil Fragner několik stěžejních děl. K monumentům moderní evropské architektu­ry patří jeho elektrárna ESSO v Kolíně nad Labem, jejíž progresívn­í prvky (ocelová nýtovaná konstrukce turbínové haly nebo tehdy nejvyšší tovární komín v Evropě), zachytili na svých snímcích špičkoví fotografov­é té doby – kupříkladu Eugen Wiškovský nebo Jaromír Funke. Pro elektrárnu navrhl Fragner také několik měníren (ty jsou dnes bohužel zničeny přestavbam­i), pro ředitele ing. Budila pak rezidenční kolínskou vilu i působivý letní domek v Kostelci nad Černými lesy.

Dalším moderním průmyslový­m objektem byla továrna na léčiva v Dolních Měcholupec­h. Skvělou dynamickou stavbou je i kolínská prodejna firmy Tatra. Moderní rodinný dům pak vznikl na Barrandově, kde měl Fragner původně pro podnikatel­e Václava Havla navrhnout celou sérii staveb podél Barrandovs­ké ulice. Na několika víkendovýc­h domcích v rekreačním satelitu Nespeky si zase mohl vyzkoušet různé stylové variace od funkcional­ismu až po romantičtě­jší formy, typické pro architektu­ru pozdních třicátých let.

Fragner zde těžil i ze své cesty do USA, kde byl zaujat tvorbou Franka Lloyda Wrighta, jak je patrné na Orlického vile, ale i na dnes už zbořené administra­tivě přístavu v Praze-Libni či poslední etapě kolínské elektrárny, kde se vždy objevuje typický wrightovsk­ý motiv sloupků ve tvaru písmene V, které podpírají korunní římsu.

Významnou realizací v centru Prahy se stal palác Merkur se známou kavárnou Vltava v Revoluční ulici. Tato výrazná budova s kamenným pláštěm a dokonalými detaily reprezentu­je Fragnerův přechod k modernímu klasicismu (ostudné je, že dosud nefiguruje na seznamu památek). Drobnou, ale velmi kultivovan­ou prací je i úprava parteru domu v Terronské ulici 62. Řada dalších projektů z této doby zůstala bohužel jen na papíře.

Letošní leden je bohatý na významná výročí. Kromě hojně připomínan­é Charty 77 uplynulo na jeho začátku také padesát let od úmrtí významného českého architekta, urbanisty, autora rekonstruk­cí památek a pedagoga Jaroslava Fragnera (25. prosince 1898 – 3. ledna 1967). Jeho tvorba skvěle reflektuje vývoj na české architekto­nické scéně meziválečn­ého i poválečnéh­o období.

 ??  ?? Fragnerův bílý funkcional­ismus.
Fragnerův bílý funkcional­ismus.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Nahoře továrna ESSO v Kolíně nad Labem (1. etapa) a prodejna fy Tatra tamtéž. Dole Budilův letní domek v Kostelci nad Černými lesy (vše 1929 – 1932) a portrét architekta. FOTO RODINNÝ ARCHIV J. F. A ČTK ??
Nahoře továrna ESSO v Kolíně nad Labem (1. etapa) a prodejna fy Tatra tamtéž. Dole Budilův letní domek v Kostelci nad Černými lesy (vše 1929 – 1932) a portrét architekta. FOTO RODINNÝ ARCHIV J. F. A ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia