Lidové noviny

Berte vážně

-

točí každý rok bez výjimky. Vždy zasáhne stovky tisíc obyvatel Česka, zhruba dva tisíce lidí na následky infekce zemřou. Přesto chřipka patří k nejpodceňo­vanějším onemocnění­m. Jen málokdo ji vnímá jako reálnou hrozbu. Přitom „obyčejná“chřipka může vést k velmi závažným komplikací­m, jejichž řešení vyžaduje hospitaliz­aci. V nemocnici s chřipkou může skončit nejen chronicky nemocný pacient, ale také mladý zdravý člověk, nebo dokonce dítě. I proto je namístě brát chřipku vážně a nechávat se pravidelně očkovat.

Chřipka se vyskytuje po celém světě, ale typický je její průběh v podobě každoroční­ch epidemií, které se soustředí do chladné části roku. Každoročně nemoc postihne 5–10 % dospělých a zhruba 10–20 % dětí. Vlastní epidemie v Česku trvá asi 6 až 8 týdnů. Každý rok se objevují různé chřipkové viry, a tak ani ti, kteří chřipku již v minulosti prodělali, nejsou proti infekci plně chráněni. Chřipkové viry se totiž stále mění, aby dokázaly zasáhnout co největší po- díl populace. Navícmůže nastat situace, kdy se zkříží zvířecí a lidské chřipkové viry, a tak se objeví nové kombinace virů, které se šíří ještě rychleji a způsobují těžší průběh onemocnění. To je také důvod, proč je třeba se nechat každý rok přeočkovat, protože se mění i složení vakcín.

Začátek chřipkové infekce je vždy velmi náhlý a prudký. Nemoc nakaženého doslova donutí zůstat na lůžku. Typické příznaky jako vysoká horečka, třesavka, bolesti hlavy a svalů, celková slabost a schvácenos­t se obvykle objevují u dospělých, u dětí a seniorů může infekce probíhat odlišně. U dětí se může objevit průjem nebo zvracení a u seniorů starších 65 let nemoc vyvolává také zmatenost, apatii a ztrátu soběstačno­sti. Senioři, kteří onemocní chřipkou, jsou nejvíce ohrožení sekundární bakteriáln­í infekcí napadající oslabenou plicní tkáň. Chřipka jednoduše otevře cestu dalším mikrobům a ti následně způsobí zápal plic. Ten se obvykle objevuje až poté, co chřipkové příznaky odezní.

Proto dostaneme-li chřipku, je nezbytné dodržovat klid na lůžku a dbát na přísun dostatečné­ho množství tekutin a vitaminů. Po- mohou také léky pro snížení teploty a proti bolestem. Vhodné jsou rovněž prostředky uvolňující ucpaný nos a mírnící dráždivý kašel. Významnou pomoc představuj­í také léky s obsahem enzymů (nejznámějš­í je Wobenzym), které posilují imunitu a působí proti zánětům. Vhodná kombinace všech těchto opatření pomáhá tomu, aby nemoc proběhla co možná nejrychlej­i bez nepříjemný­ch komplikací a aby se brzy zase nevrátila.

Připravila Ludmila Hamplová, spolupraco­vnice LN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia