Lidové noviny

Nebezpečný smog z kamen

Česko zasáhla smogová kalamita Rakovinotv­ornou látku vypouštějí do vzduchu až z 84 procent lokální topeniště

- MICHAELA KABÁTOVÁ

PRAHA Kdo nechá žluté pytle s prázdnými PET lahvemi v České Kamenici před vraty, má téměř jistotu, že se k popelářům nedostanou. Dřív se jich ujmou lidé, kteří jimi topí. „Místní nás varovali, abychom pytle vyndávali těsně předtím, než popeláři přijedou,“vypráví jeden z chatařů.

I když odborníci za hlavní znečišťova­tele vzduchu uvádějí průmysl a dopravu, domácnosti rozhodně nezůstávaj­í stranou. Podle meteorolog­ů je lokální vytápění největším zdrojem prachových částic. V jednotlivý­ch regionech se na znečištění podílí až 60 procenty. Právě na prachové částice se váže karcinogen­ní látka benzo(a)pyren. Podle Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu je hlavním problémem kvality ovzduší.

„Za emisemi benzo(a)pyrenu na území České republiky stojí z 84 procent lokální vytápění domácností. Je proto zásadní změnit návyky v tom, jak, čím a v čem topíme,“řekla LN Anna Plošková ze společnost­i Čisté nebe, která se soustředí hlavně na Ostravsko. Tam bývá obecně inverze nejhorší, v pátek ale region předstihla Praha.

Varování před smogem se dotklo téměř všech krajů. Na konci víkendu smogová situace platila v sedmi, regulace – omezení výroby ve vybraných podnicích – byla vyhlášena v hlavním městě, Středo- českém a Olomouckém kraji. Rozsahem i silou inverze je podle meteorolog­ů aktuální stav výjimečný, smog je nejhorší minimálně za poslední tři roky. A v příštích dnech se zásadním zlepšením nepočítají.

„Krizové oblasti trpí hlavně přízemním smogem. A v tomto ohledu jsou nejnebezpe­čnější lokální topeniště. Leckdo přihodí k uhlí i holínky,“dává kritikům za pravdu analytik ze společnost­i ENA Jiří Gavor.

Kontrola kotlů nově i v rodinných domech, kterou zavedla od ledna novela zákona o ochraně ovzduší, má situaci zlepšit. V krajním případě totiž mohou úředníci přijít až do domu. Podle opozice je však tato praxe protiústav­ní. Kritika ale nezní jen od zákonodárc­ů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia