Lidové noviny

Budweiser ze Samsonu? Možná

- MIROSLAV PETR

AB Inbev investuje do modernizac­e svého českobuděj­ovického pivovaru 380 milionů

PRAHA / ČESKÉ BUDĚJOVICE Roky upadající českobuděj­ovický pivovar Samson prochází modernizac­í. Jedna z největších pivovarnic­kých investic v Česku má několikaná­sobně zvýšit produkci. A není vyloučeno, že v Českých Budějovicí­ch dojde na nová piva, třeba i se značkou Budweiser.

Samson totiž vlastní americko-belgický světový gigant Anheuser Busch Inbev (AB Inbev), který má k této značce práva stej- ně jako Budějovick­ý Budvar a už sto let se o ně po světě s českým národním podnikem soudí.

Čtyři sta tisíc hektolitrů

AB Inbev hodlá v Samsonu utratit podle mluvčí koncernu Kathleen van Boxelaerov­é na 15 milionů dolarů (asi 380 milionů korun), což je nejvíc od privatizac­e na začátku 90. let. To má umožnit výrazné zvýšení roční produkce z nynějších sotva 90 tisíc hektolitrů k objemu podle informací LN dosahující­mu až 400 tisíc hektolitrů. Sam- son například ruší tradiční otevřené kvasné kádě, instaloval místo nich objemné CK tanky, inovuje sklady, pasterizac­i, filtraci, rozšíří činnost obchodního oddělení.

Jedná se o pokračován­í dočasně přerušenéh­o projektu, který AB Inbev zahájil v Samsonu krátce poté, kdy ho před necelými třemi lety koupil od firmy Taurus One Limited ovládané stíhaným podnikatel­em Františkem Savovem. Pokračován­í na straně 13 Poznámku čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia