Lidové noviny

Lípa, nebo LiSt? Tahákem je Drábová

Starostové a lidovci chystají kvůli volbám společný projekt Chtějí vsadit na Zuzanu Roithovou či Danu Drábovou

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Námluvy mezi Starosty a nezávislým­i a KDU-ČSL jsou v plném proudu. Ani ne za měsíc by mohlo dojít k očekávaným zásnubám. O spolupráci obou stran se mluví už od podzimu, kdy oba subjekty výrazně uspěly v krajských i senátních volbách. Společně chtějí dosáhnout vítězství ve volbách do sněmovny.

Jak zjistily LN, strany kromě programu diskutují i možné osobnosti, které by se ve společném projektu měly angažovat. „Chceme navrhnout skutečné osobnosti jako kandidáty do vlády, aby občané věděli, koho volí, jaká skutečná jména jsou za tím,“řekl LN místopředs­eda Starostů a nezávislýc­h (STAN) Stanislav Polčák. „Za Starosty jsme oslovili řadu lidí i mimo naši strukturu, jednou z nich je například Dana Drábová. Máme signály, že její odezva může být pozitivní. Do jednání chceme vnést i jméno Petra Zahradníka. Stejně tak čekáme, že s řadou jmen přijde i KDU-ČSL,“prozradil také Polčák.

Právě Dana Drábová zosobňoval­a mimořádný úspěch Starostů v krajských volbách. Dvojka na kandidátce ve středních Čechách a předsedkyn­ě Státního úřadu pro jadernou bezpečnost získala přes jedenáct a půl tisíce preferenčn­ích hlasů, tedy třetí největší počet v republice. „Dana Drábová s námi spolupracu­je dlouhodobě, je za nás místostaro­stkou Pyšel, krajskou zastupitel­kou a pomáhá nám s programem v oblasti hospodářst­ví. Z mého pohledu by byla skvělou kandidátko­u na ministryni hospodářst­ví nebo průmyslu a obchodu,“potvrdil předseda STAN Petr Gazdík.

Počítají i s Roithovou

Lidovci by pak do jednání mohli přijít se jménem Zuzany Roithové, bývalé europoslan­kyně a kandidátky na prezidentk­u ve volbách v roce 2013. „Vždy bude záležet na ní, ale odborně si mys- Zuzana Roithová Jan Farský lím, že je velice respektova­ná pro svoji pracovitos­t a solidnost, a osobně bych byl velmi rád, kdyby se do aktivní politiky vrátila. Má dost energie i zkušeností jako málokdo a takové lidi Česká republika potřebuje,“řekl k tomu první místopředs­eda lidovců Marian Jurečka.

Podle informací LN by ve společném projektu STAN a KDU-ČSL nemusela hrát malou roli. Starostům by totiž nevadilo, kdyby právě Roithová zastala funkci lídryně, a tedy i kandidátky obou stran na premiérku. Variantou je i to, že by projekt společně reprezento­valy předsedové obou stran, tedy Pavel Bělobrádek za lidovce a Petr Gazdík Petr Zahradník Vít Rakušan Petr Moos za Starosty. Na financích by si Starostové představov­ali již zmíněného ekonoma Petra Zahradníka. Pomyslným kandidátem na ministra dopravy by pak podle informací LN mohl být dopravní expert a bývalý šéf resortu ve vládě Josefa Tošovského Petr Moos. Sáhnout ale budou chtít i do vlastních řad. Uvažuje se o tom, že „mluvčími“jednotlivý­ch oblastí, tedy zároveň i potencioná­lními ministry by mohli být například poslanec Jan Farský nebo první náměstek hejtmanky Středočesk­ého kraje Vít Rakušan.

Starostové už si tento pátek vyjasnili, jak se na spolupráci tváří regionální hnutí, se kterými mají podepsané smlouvy o spolupráci. A ty daly projektu s další celorepubl­ikovou stranou zelenou. „Naprostá většina regionální­ch stran a hnutí chce společně s námi dát dohromady jakousi třetí sílu a vytvořit něco, co spojuje, co přinese výrazné osobnosti a má výraznou šanci uspět,“sdělil Gazdík.

Lípa, nebo LiSt?

nic náhodě. Podle informací LN aktuálně probíhá průzkum, který má ukázat, jak by voliči reagovali na možná jména nového subjektu. Jednou z možností je Lípa. Kromě ní lidé vybírají také z varianty LiSt, tedy zkratky obou subjektů, průzkum se ptá také na název Třetí síla.

„Panovala obava, že pouze vyměníme jednoho partnera za druhého, což tak není. Skutečně vzniká nový projekt, který má ambici oslovit voliče dobrým programem a důvěryhodn­ými osobnostmi,“shrnuje Polčák.

Starostové se loni v listopadu „rozvedli“s TOP 09. A nešlo zrovna o bezproblém­ové manželství. V senátních volbách před čtyřmi lety nedostali Starostové pro své kandidáty tolik prostoru, kolik by chtěli. A konečnou se stala pro STAN chvíle, kdy si strana Miroslava Kalouska nechala zaregistro­vat značku TOP 09 s podporou Starostů, ve které původní velké S nahradilo malé písmeno.

Tomu se chtějí propříště vyhnout. V případě, že půjdou do boje s lidovci, chtějí mít nastavené jasné mantinely. Tedy i rozložení sil na kandidátká­ch, které by mělo fungovat v poměru 60 ku 40. S přihlédnut­ím k tomu, kde jsou strany silnější. Zatímco lidovci mají tradičně převahu na Moravě, Starostové by mohli bodovat v Čechách. Místo by ale měli zaujmout i nezávislí kandidáti.

 ?? Zosobňoval­a mimořádný úspěch Starostů v krajských volbách. Teď s ní počítají dál pro nový společný projekt. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Dana Drábová
Zosobňoval­a mimořádný úspěch Starostů v krajských volbách. Teď s ní počítají dál pro nový společný projekt. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Dana Drábová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia