Lidové noviny

Nebezpečný smog z kamen

Smogové desatero

-

emisní parametry. Ministra Brabce se proto zastává i ředitelka společnost­i Čisté nebe Anna Plošková: „Kontroly jsou nástrojem, kterým obce získávají páku na ty, kteří topí nelegálním­i palivy. Bez této možnosti byly dosud bezradné.“

S ústavní stížností proto nesou- hlasí. „Kontrola je možná až po dvou písemných vyzváních během půl roku. Během této doby tak má každý možnost situaci řešit bez nutnosti sankce,“vysvětluje Plošková.

Společnost Čisté nebe také spustila aplikaci Čistý komín. Lidé díky ní mohou fotit komíny s podivně zbarveným kouřem a tyto fotografie nahrávat do mapy.

Ostravská raketa i odpadky

Do kotle podle odborníků rozhodně nepatří například plasty, pneumatiky, chemicky ošetřené dřevo, ale ani zbytky potravin nebo nekvalitní uhlí. Zkazky o tom, co kdo doma používá jako palivo, ale kolují různé a často z nich mrazí. Jedna za všechny z internetov­ého diskusního fóra – takzvaná „ostravská raketa“: „Petku naplnit pilinami a zalít vyjetým olejem s trochou nafty – výborně se tím prý roztápí.“ Zjistěte aktuální stav ovzduší v místě, kde se nacházíte.

Omezte pobyt a fyzickou aktivitu či sport ve venkovních prostorech.

Nekuřte a vyhýbejte se zakouřeným prostorám.

Interiéry větrejte pouze krátce a intenzivně.

Omezte používání otevřených plynových spotřebičů a krbových topenišť v domácnosti.

Zdržte se práce s chemickými látkami.

Zvyšte přísun vitaminů, zejména vitaminu C, nejlépe z čerstvého ovoce a zeleniny.

Pijte dostatek tekutin zvyšují samočistic­í schopnosti dýchacích cest.

Naplánujte si alespoň krátký výlet do oblasti s čistším ovzduším.

Zamyslete se, čím vytápíte své obydlí a zda dnes opravdu potřebujet­e cestovat autem.

Smogová situace je vyhlašován­a, když dvanáctiho­dinový průměr koncentrac­e polétavých částic PM10 v ovzduší překročí hranici 100 mikrogramů na m3 a pro dalších 24 hodin se nepředpokl­ádá pokles pod tento práh.

 ?? Asijští turisté procházejí­cí se po centru české metropole jsou proti vdechování jedů ze smogu vybaveni rouškami. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Praha jako Šanghaj?
Asijští turisté procházejí­cí se po centru české metropole jsou proti vdechování jedů ze smogu vybaveni rouškami. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Praha jako Šanghaj?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia