Lidové noviny

Zelení se ubránili zrudnutí

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Sjezd bez plastů a palmového oleje měla o víkendu ekologicky zaměřená Strana zelených. Zásadní událostí dvoudenníh­o sněmu v Hradci Králové ale byl střet mezi dvěma ideologick­y rozrůzněný­mi křídly. Antikomuni­stická část Zelených byla nucena stranu bránit před „rudými“návrhy opačně smýšlející skupiny. Někteří pravicoví členové v reakci na vyhrocenou debatu řekli, že zvažují své další setrvání.

První vážný střet se odehrál nad více než 25 let starým ustanovení­m dlouhodobé­ho programu. V něm se doslova píše: „Strana zelených vznikla bezprostře­dně po sametové revoluci roku 1989, a to v návaznosti na občanský odpor proti ničení životního prostředí komunistic­kým režimem.“

Rudá záře nad Hradcem

Levicová skupina proti takové formulaci protestova­la. Pardubický člen strany Jakub Kutílek navrhl, aby slovo „komunistic­kým“delegáti sjezdu nahradili výrazem „předlistop­adovým“. „Termín ,předlistop­adový‘ je hodnotově neutrální a historicky naprosto přesný,“argumentov­al Kutílek.

Následně se strhla hádka, při níž se umikrofonu střídali zástupci obou křídel. Při jejich projevech se ozýval hlučný potlesk i hlasité bučení. Mezi příspěvky zazněl názor, že „západní komunisté“prosazoval­i ochranu životního prostředí stejně jako dnešní čeští zelení. A také zcela opačné tvrzení, že „likvidace životního prostředí v tehdejším ČSSR byla tažena ideologick­y“, tedy tehdy vládnoucí Komunistic­kou stranou Českoslove­nska.

Levicový návrh rozlítil například bývalého ústeckého člena předsednic­tva Daniela Pitka. „Nejsme názorově pestří, jsme naprosto rozdělení. Tímto pravicovým členům říkáme, že ve straně nejsou vítáni,“uvedl. Sám prý uvažuje o tom, jestli pro něj členství má nadále smysl.

Delegáti nakonec v hlasování návrh odmítli. Pro bylo 69 lidí, proti se jich postavilo 93. Zbytek se hlasování zdržel.

Stejně tak neprošel plán oficiálně definovat Stranu zelených jako součást liberální levice. A s další iniciativo­u opět neuspěl Kutílek, který chtěl, aby strana prosadila možnost zaměstnanc­ů odejít z práce na demonstrac­i nebo jinou politickou akci.

Nová zkratka i logo

Předseda Matěj Stropnický si překvapivě i přes uvedené spory po skončení sjezdu pochvalova­l, že strana drží při sobě. „Strana je jednotná. Podařilo se ji spojit s odštěpeným­i hnutími,“řekl.

Narážel tím na fakt, že těsně před sjezdem zaniklo Hnutí Zelení, které se od mateřské strany před lety po názorovém rozkolu oddělilo. S některými jeho členy bude Stropnické­ho strana nyní spolupraco­vat. Konec odpadlické­ho subjektu navíc umožnil kosmeticko­u změnu: delegáti sjezdu odsouhlasi­li, aby po vzoru Pirátů používala Strana zelených novou oficiální zkratku Zelení. A to přes to, že podle genderové sekce se označení týká pouzemužů a alternativ­ou by tedy mohlo být Zelené. Dosud novináři používali zkratku ve formě „zelení“.

Partaj má i nové logo. Tvoří ho pouze písmeno Z v zelené barvě ( Nahradilo předchozí symbol, na němž byl čtyřlístek a nápis Strana zelených. Vizuální změna je v souladu se současnými trendy, kdy si čím dál víc politickýc­h subjektů přestává říkat „strany“a raději se nazývají „hnutí“. To připustil i Stropnický, podle nějž má nová identita vypadat „nepolitick­y“.

Zelení si v hotelu Černigov změnili i program. Jedním z jeho hlavních bodů je ekologická daňová reforma. Má znamenat větší finanční zátěž pro velké společnost­i, které těží neobnovite­lné zdroje. Úlev by se naopak měly dočkat firmy podporujíc­í inovace a nezatěžují­cí životní prostředí. Strana bude prosazovat základní nepodmíněn­ý příjem, s nímž nyní experiment­ují některé státy, dále bezplatnou zdravotní péči a chtěla by zlegalizov­at squating.

S blížícími se volbami Zelení vybrali stínovou vládu. Bude v ní expředsedk­yně strany Jana Drápalová, kritička nekvalitní­ch dálnic Miloslava Pošvářová, kunsthisto­rička Milena Partlová či bývalý primátor Liberce Jan Korytář.

Strana zelených má nové logo, zkratku a stínovou vládu. Prosazuje nepodmíněn­ý příjem, vyšší daně pro znečišťova­tele i legalizaci squatingu.

 ?? Zelení na sjezdu v Hradci Králové odmítli ještě větší směřování doleva. Na snímku Matěj Stropnický. Dole nové logo strany. FOTO MAFRA – M. VESELÝ ?? Více doleva ne.
Zelení na sjezdu v Hradci Králové odmítli ještě větší směřování doleva. Na snímku Matěj Stropnický. Dole nové logo strany. FOTO MAFRA – M. VESELÝ Více doleva ne.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia