Lidové noviny

Slib stavařům: povolení přes internet

Nový stavební zákon má investorům přinést jedno kontaktní místo nebo elektronic­ké vyřízení žádosti

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Takřka všichni ministři pro místní rozvoj, kteří se v úřadu vystřídali, měli ambici výrazně zjednoduši­t stavební řízení. Je to pochopitel­ná ambice, protože český povolovací proces patří k těm nejsložitě­jším a nejdelším na světě. Hlavním problémem je série navazující­ch řízení, na která se řetězí odvolání a žaloby těch, kdo s projektem nesouhlasí.

Nynější šéfka resortu Karla Šlechtová (za ANO) začala sepisovat teze nového stavebního zákona. Chce je zanechat jako podklad pro budoucí vládu, která vzejde z podzimních sněmovních voleb.

Souboj mezi resorty

Detaily návrhu chce představit během druhého čtení nynější novely ve sněmovně. Ta měla původně také za cíl razantní zprůchodně­ní stavební byrokracie, ale narazila na to, co záměr zastavilo pokaždé: kompetenčn­ě spadá stavařina pod pět resortů, k tomu se přidávají i obce a kraje, na jejichž úřadech se o povoleních také rozhoduje. Zatím nikdy mezi nimi nebylo možné najít shodu na tom, kdo se vzdá svých kompetencí tak, aby se všechny mohly soustředit na jednom místě.

„Novela je těžce vyjednaný kompromis v rámci resortismu, který vládne touto zemí. Stojím si za tím, i když tato slova vyvolávají velkou politickou nevoli vůči mně i ministerst­vu pro místní rozvoj, ale bohužel to nikdo z mých kolegů ve vládě zatím nebyl ochoten a schopen přijmout. Máme tu speciální stavební úřady a každý ministr, který je zodpovědný za ten svůj, si chce víc nabagrovat k sobě, aby měl větší moc a kompetence. Stavební zákon je zcela příkladná ukázka toho, jak by se stát neměl chovat,“říká ministryně Šlechtová v rozhovoru pro LN.

Nový zákon, na němž se na ministerst­vu pro místní rozvoj pracuje, stojí na třech pilířích. Základem je návrat k myšlence na jeden úřad, který by vyřizoval všechna povolení v jednom řízení a byl by to on, kdo by od všech dalších institucí sháněl potřebná stanoviska, nikoli stavebník. Na konci jednoho řízení by byla jedna možnost odvolání a žaloby, čímž by se významně ušetřilo času, peněz i administra­tivy.

„Domnívám se, že by to měl být obecný stavební úřad, na městských a krajských úřadech. Ty mají rozhled a koordinaci v území. Není to tak, že by se ostatním sebraly kompetence, já chápu, že jsou projekty, na jejichž posouzení se musejí podílet i speciální stavební úřady. Ale jde o to, že stavebník by komunikova­l jen s tím jedním, který by za něj komunikova­l se všemi ostatními. Příliš nechápu, proč je v tom pořád tako- vý rozpor, přijde mi to naprosto logické. Výhoda je i v tom, že příslušný obecný stavební úřad by také ručil investorov­i za to, že všechno obstaral v pořádku. Odpovědnos­t by byla jasná,“popisuje ministryně.

Restruktur­alizace úřadů

Součástí by nutně byla hlubší restruktur­alizace stavebních úřadů. V Česku o desíti milionech obyvatel je jich více než sedm set a jsou i v malých městečkách. Podle Šlechtové by bylo ideální, aby se posunuly „výš“a měly je až obce s rozšířenou působností, což znamená ty větší, které mají k dispozici širší úřednický aparát.

„Pokud by došlo k tomu, že se určí jedno odpovědné kontaktní místo, úředníci by se samozřejmě seskupili. To je jeden z tří cílů nového stavebního zákona – naprostá restruktur­alizace a změna působené stavebních úředníků, “říká.

Další nutností v tom, aby se mohl záměr naplnit, je změna kompetenčn­ího zákona, aby to byl jen jeden resort, který problemati­ku zastřeší. Na tom se bude hledat shoda nejhůře, ať už bude u vlády kdokoli, protože to v nejmírnějš­í variantě znamená úbytek vlivu a v nejtvrdší redukci počtu ministerst­ev.

Poslední pilíř spočívá v zavedení koordinace investic v území, protože zatím je svízelné, aby projekty jednotlivý­ch obcí vzájemně vytvářely přidanou hodnotu a zvyšovaly svoji efektivitu tím, že budou lícovat či navazovat. „Zatím analyzujem­e, jak by bylo nejlepší území definovat. Jisté je, že bude menší než kraj a větší než jedna obec,“dodává Šlechtová.

Mezi novinkami má být i to, po čem stavební sektor dlouhodobě volá – elektronic­ké žádosti o stavební povolení. Ulevilo by to od zastaraléh­o kumulování papírů, příprava by se zlevnila a už jenom tímto krokem zrychlila.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia