Lidové noviny

Svět reaguje na Trumpa střízlivě

Co se dělo okolo Trumpa

- MILAN ROKOS PETRA PROCHÁZKOV­Á

Ruská média sice Trumpův inauguračn­í projev chválila více než ta americká, premiér Medveděv ale varoval, že sankce Trump nezruší.

LONDÝN/MOSKVA/PRAHA Prvním zahraniční­m politickým vůdcem, s nímž se oficiálně setká nový americký prezident, bude britská premiérka Theresa Mayová. Ve Washington­u bude v tomto týdnu jednat s Donaldem Trumpem především o vzájemném obchodu, boji proti terorismu a zachování zvláštního partnerstv­í mezi oběma zeměmi.

Tým Mayové podle britského tisku o toto prvenství značně usiloval, možná i proto se premiérka nevyjadřuj­e k Trumpovi nijak kriticky. Šéf britské diplomacie Boris Johnson Trumpovi pouze pogratulov­al, komentářů se ale zdržel. Někteří jeho straničtí kolegové však po inauguračn­ím projevu neskrývali nelibost – podle George Freemana, šéfa politickéh­o oddělení premiérčin­y kanceláře, byl „nezvykle a úmyslně rozdělujíc­í a konfrontač­ní“.

S kritikou přispěchal­i i zástupci britské opozice. Šéf labouristů Jeremy Corbyn varoval Mayovou, aby byla před uzavřením dohod s Trumpem opatrná, a vyzval ji, aby se postavila proti jeho misogynním a islamofobn­ím názorům. Za „nejvíce rozdělujíc­í a vulgární“pak Trumpovu cestu označil šéf liberálníc­h demokratů Tim Farron.

Čína čeká dramatické změny

Zemí, kterou Trump ve svých projevech pravidelně kritizuje, je Čína. Tamní režim zakázal domácím televizím, aby vysílaly přímý přenos z inaugurace, zřejmě v obavě další kritiky z prezidento­vých úst. Vládní komunistic­ký deník China Global Times považuje projev za „působivý“a je pro něj předzvěstí „dramatický­ch změn“. „Neshody mezi USA a jejich spojenci a obchodní třenice mezi Čínou a Spojenými státy se zdají být v příštích čtyřech letech nevyhnutel­né,“napsal komentátor deníku v úvodníku. Ze strany vládních představit­elů pak zaznívaly smířlivé diplomatic­ké fráze.

Na Blízkém východě se Trumpův projev a jeho budoucí politi- ka napjatě očekává především v Izraeli a Íránu. Pravicová vláda izraelskéh­o premiéra Benjamina Netanjahua se těší na lepší časy než za Trumpova předchůdce Baracka Obamy a Netanjahu má do Bílého domu přijet zřejmě už v prvním únorovém týdnu. „Doufám a věřím, že přesune americkou ambasádu do Jeruzaléma. Je absurdní, že ambasády jsou v Tel Avivu,“citoval deník The Guardian ministra pro infrastruk­turu Juvala Steinice.

Kontroverz­ní krok, s nímž už dala najevo nesouhlas například Evropská unie, plánuje Trump učinit co nejdříve. Izraelský server Ynetnews už včera napsal, že nový velvyslane­c David Friedman bude bydlet v Jeruzalémě, a ne v Hercliji jako jeho předchůdci.

Martin Indyk, bývalý velvyslane­c USA v Izraeli a také zvláštní vyslanec pro mírový proces za Obamovy administra­tivy, Trumpovi v této souvislost­i poradil, aby také nechal v Jeruzalémě otevřít americkou ambasádu v budoucím palestinsk­ém státě.

Trumpův projev neviděli diváci státní televize ani v Íránu, mohli ho ale sledovat na satelitu na perském vysílání stanice BBC. „Nezáleží na tom, který prezident je u moci. Na Írán bude nahlížet stejně,“řekl zpravodaji CNN mladík v šále s portrétem ajatolláha Chameneího. Mnozí Íránci mají ale nyní strach, že Trump zruší dohodu mezinárodn­ích mocností s Teheránem a bude jim hůř.

Ruská média chválila Trumpa za jeho inauguračn­í řeč mnohem horlivěji než ta americká. Ovšem oficiální list ruské vlády Rossijskaj­a gazeta zhodnotil vystou- pení střízlivě – drobně ho zkritizova­l za nedostatek konkrétníh­o a přehršel emocí. Co skutečně vyplývá z vítězství Trumpa ve volbách pro Rusko, stále nikdo neví, konstatují tamní novináři.

Ví to však premiér Dmitrij Medveděv. „ Rozlučte se s iluzemi, že zruší sankce,“prohlásil na víkendovém sjezdu strany Jednotné Rusko. Poradil ruským politikům, aby se přestali zabývat cizími volbami. „Nemá cenu se spoléhat na nové vůdce v cizích zemích,“zdůraznil. I když během kampaně Trump ně- kolikrát prohlásil, že je třeba zlepšit vztahy s Ruskem, po jeho inauguračn­í řeči velké naděje na zásadní zvrat k lepšímu v ruských politickýc­h kruzích nenastaly.

Komentář k tématu čtěte na straně 10

Americký prezident Donald Trump a poté i mluvčí Bílého domu Sean Spicer a šéf prezidents­ké kanceláře Reince Priebus ostře kritizoval­i média, že prý chybně poukazoval­a na poměrně malou účast lidí na Trumpově inauguraci. Trumpa rozhořčily především fotografie, na nichž byly vidět velké prázdné plochy v parku National Mall před Kapitolem během pátečního ceremoniál­u. Podle Trumpa noviny snímky záměrně ořízly. „Pronesl jsem projev, rozhlédl jsem se a vypadalo to, že na té ploše je milion, milion a půl lidí,“prohlásil Trump při sobotní návštěvě sídla CIA. Agentura AP s poukazem na dostupné fotografie a videa napsala, že se Trump mýlil, když tvrdil, že se davy táhly přes celý park „až k Washington­ovu památníku“.

Papež František prohlásil, že počká na činy nového amerického prezidenta Donalda Trumpa a teprve podle nich si na něj vytvoří názor. Papež to řekl v rozhovoru pro španělský list El País. „ Nerad soudím lidi předčasně. Uvidíme, co Trump udělá,“prohlásil. Na otázku ohledně populistic­kých politickýc­h vůdců, kteří nyní vystupují do popředí v USA a v Evropě, varoval před hledáním spasitele v době krize. Adolf Hitler byl v Německu ve 30. letech „zvolen lidem a pak lid zničil“, uvedl papež František.

Donald Trump podepsal krátce po páteční inauguraci v Oválné pracovně Bílého domu první exekutivní příkaz. Nařizuje v něm federálním orgánům minimalizo­vat finanční zátěž spojenou se zdravotním programem expreziden­ta Baracka Obamy, než bude program zvaný Obamacare zcela zrušen.

Neshody mezi USA a jejich spojenci a obchodní třenice mezi Čínou a Spojenými státy se zdají být v příštích čtyřech letech nevyhnutel­né

Během několika prvních hodin svého působení v Bílém domě stačil Donald Trump vyměnit dekoraci v Oválné pracovně. Když tam v pátek přišli novináři, našli závěsy kolem oken ve zlaté barvě, vyměněný nábytek. Třeba koberec prezidenta Baracka Obamy s vetkanými výroky nahradil koberec zlaté barvy s girlandami na obvodu. Do pracovny se vrátila busta Winstona Churchilla, kterou Obama nechal odstranit.

 ?? Donald Trump tančil se svojí ženou Melanií na plese ozbrojenýc­h sil ve Washington­u. Návštěva plesů je tradiční součástí inauguračn­ího dne amerických prezidentů. FOTO REUTERS ?? První pár Ameriky.
Donald Trump tančil se svojí ženou Melanií na plese ozbrojenýc­h sil ve Washington­u. Návštěva plesů je tradiční součástí inauguračn­ího dne amerických prezidentů. FOTO REUTERS První pár Ameriky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia